Đonlagić poručio Radmanu: Vi nemate ništa sa unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine

Đonlagić poručio Radmanu: Vi nemate ništa sa unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine

Insistiramo da smanjite dozu bezobrazluka. Vi nemate ništa sa unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine.

Vaša politika je suprotna presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura. Suprotna standardima EU. Izborni zakon BiH se treba uskladiti sa svim navedenim presudama.

Na izbore ne izlaze narodi, nego građani. Haški kazneni sud je utvrdio postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH i stanje okupacije kao i postojanje UZP-a.

Sve navedeno su samo činjenice! – poručio je Dženan Đonlagić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i generalni sekretar Demokratske fronte.

Đonlagić je na taj način odgovorio ministru vanjskih poslova RH G.G. Radmanu. Radman je u emisiji HRT-a “Agenda: Svijet” govorio o Bosni i Hercegovini.

– Svaka demokratska država nastavlja provoditi politiku koja je od nacionalnog, strateškog interesa za zemlju. Prije svega mi ćemo se još snažnije fokusirati na bezuslovnu podršku legitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda da ostvare svoja prava jednakopravnosti jer Hrvati su u BiH konstitutivan narod, da se izmjeni izborni zakon koji bi eliminisao sve diskriminacije u izbornom procesu, jačat ćemo naš glas da se pregovori otvore što prije jer je to i u našem interesu. Drugi pravac koji ide uporedno s političkim, to je naš odnos i obaveza prema pomoći Hrvatima u BiH, koji se odvija kroz materijalnu i finansijsku pomoć, razne projekte, prekograničnu saradnju. Davat ćemo pomoć nacionalnim sredstvima i evropskim fondovima, rekao je ministar Grlić Radman.

-Mi naravno očekujemo i promjenu izbornog zakona. On je apsolutno preduslov za institucionalnu funkcionalnost BiH, jer izborni zakon će donijeti mir, stabilnost, jednakopravnost i uključenost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. Na tome će hrvatska vlada i dalje insistirati, poručio je.

Grlić Radman je kazao kako su očekivali da će se ići u promjene izbornog zakona jer je aktealni zakon diskriminatoran i hrvatskom narodu, koji je najmalobrojniji, onemogućava da sam izabere svoga predstavnika. Smatra da je Komšić glavni izvor nestabilnosti.

Previous Bingo Group otvorio dva nova proizvodna pogona u jednom danu
Next Red Bull Racing na Mašinskom fakultetu u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Bajrović: EU hoće radnike, ali ne želi neke države u svom članstvu – koje mogu odlučivati (Video)

Kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović, u razgovoru za Face televiziju, dao je svoje viđenje politike Evropske unije prema Bosni i Hercegovini. Bajrović otvoreno govori kako EU u svom članstvu ne

NAŠI DANI

Gjenero: Može li Milanović bez uvreda govoriti o Bosni i Hercegovini?

Ugledni hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, komentirao je izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je ponovo izazvao žestoke reakcije svojim malicioznim komentarima o Bosni i Hercegovini. On je, uz

NAŠI DANI

Reis Kavazović na Univerzitetu u Pečuhu: Bošnjaci nemaju kompleks zato što su muslimani i Evropljani

Dolazim iz naroda koji je na kraju 20. stoljeća doživio genocid u svojoj zemlji od svojih komšija kršćana. Stoga, želim pozvati na dijalog i razumijevanje među muslimanima i kršćanima u