Do sada uslove za glasanje izvan Bosne i Hercegovine ispunjava oko 68.000 birača

Do sada uslove za glasanje izvan Bosne i Hercegovine ispunjava oko 68.000 birača

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 36. sjednici održanoj 28.07.2022. godine, pored ostalog, imenovala direktora i zamjenike direktora Glavnog centra za brojanje za provedbu Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za nedjelju, 02.10.2022. godine. Za direktora je imenovan Goran Mišković, a zamjenici direktora su Ermin Kos, Adi Agić i Bojan Simović .

Primljena je k znanju i informacija o obradi prijava za glasanje izvan BiH. Prema informaciji, obrada prijava je pri kraju, i do sada uslove za glasanje izvan BiH ispunjava oko 68.000 birača.

Danas je Centralna izborna komisija BiH usvojila Izvještaj o realizaciji edukacije i informiranje birača izvan BiH. Naime šest timova je u junu i julu posjetilo 15 diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Evropi. Centralna izborna komisija BiH je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, ove posjete organizirala u saradnji  sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH. Osim edukacije birača izvan BiH cilj navedenih aktivnosti je bio i provjera uslova za otvaranje biračkih mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, pogotovo imajući u vidu činjenicu da se za ove izbore povećao interes za glasanje u DKP-ima.

-Centralna izborna komisija BiH je izrazila zahvalnost Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH gdinu Christianu Schmidtu na donošenju Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. U vezi sa navedenom odlukom usvojeni su i zaključci prema kojim se zadužuju službe u Sekretarijatu CIK BiH da provedu određene aktivnosti do stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Dr. Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH je naglasio da je gospodin Schmidt obavio konsultacije sa Centralnom izbornom komisijom BiH, što je izuzetno bitno, jer sva rješenja koja se donesu trebaju biti i provodiva. A ova rješenja su itekako provodiva i ova Centralna izborna komisija BiH ima kapacitet da ih provede, istakao je dr. Arnautović.

Previous Kako je bosanski IT stručnjak razvio aplikaciju koja pomaže djeci u razvoju govora i mašte
Next Bosanska dovišta - Vjera i tradicija

You might also like

NAŠI DANI

Ekonomija: Tešanj po prometu pretekao i duplo veću Zenicu

Prema podacima Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine  na prostoru općine Tešanj u prvih 11 mjeseci 2020. godine evidentiran je ukupni promet preko fiskalnih uređaja od 1.280.203.487, 27 KM, što

NAŠI DANI

Albright: Podržala tribunal UN-a koji je arhitekte rata protiv Bosne na kraju stavio u zatvor

U 84. godini preminula je Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bila je državna sekretarka od 1997. do 2001. godine, za vrijeme vladavine predsjednika Billa Clintona.

NAŠI DANI

Spahić: Zašto je Andriću oprostivo što je bio najvjerniji njemački saradnik u Jugoslaviji?

Mustafa Spahić: Ključni cilj jeste da se preko Đoze kompromitiraju Alija i SDA od formiranja do dana današnjeg Profesor Mustafa Spahić, sociolog i autor dvadesetak knjiga iz oblasti historije islama,