Dobro je što ovih dana poste i mole sljedbenici različitih religija – Tu duhovnu blizinu koja je očita treba prepoznati kao vrednotu i pretočiti je u svakodnevni život

Dobro je što ovih dana poste i mole sljedbenici različitih religija – Tu duhovnu blizinu koja je očita treba prepoznati kao vrednotu i pretočiti je u svakodnevni život

Vrhbosanski nadbiskup metropolit monsinjor Tomo Vukšić predvodio je danas u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu svetu misu povodom najvećeg i najstarijeg kršćanskog praznika koji danas, u skladu sa gregorijanskim kalendarom, slave vjernici širom svijeta.

Vukšić je u propovijedi koju je pročitao vjernicima rekao da je Uskrs, osim što je blagdan sjećanja na najvažniji dogođaj iz Isusovog života, također “Božiji odgovor na čovjekovu želju i prirodnu težnju da živi zauvijek”.

“Uskrs je blagdan nade, blagdan života, blagdan trajanja, blagdan radosti, blagdan zadovoljstva, upravo zbog uvjerenja da smrt nema posljednju riječ i polazeći od te temeljne nade pozvani smo graditi i hraniti nadu ljudi oko sebe, počevši od nade u nama samima. Jedva da postoji plemenitija nagrada i djelo od toga da budemo svjedoci nade”, rekao je Vukšić.

Dodao je da svaki kršćanski blagdan ima i savremenu poruku za društvo i trenutak u kojem se proslavlja, pa tako i Uskrs:

“Da kao vjernici trebamo uočiti takve znakove te čitati i primijeniti njihovu poruku i učiti iz poruka koje nam Bog preko njih šalje. Dobro je što ovih dana poste i mole sljedbenici različitih religija i tako se pripravljaju za blagdane svoje vjere. Tu istovremenost naših pobožnih vježbi ne treba promatrati samo kao običnu činjenicu za obilježiti i samo kao simpatičnu i dragu pojavu, nego je potrebno kao vjernici pitati se šta nam dragi Bog u ovo vrijeme i na ovom području želi po tom znaku istovremenih i snažnih pobožnosti. Po tim vježbama nedvojbeno je da smo međusobom duhovno blizu i da su blizu oni koji ih vrše i ako ih na ispravan način obavljaju. Tu duhovnu blizinu koja je očita treba prepoznati kao vrednotu i pretočiti je u svakodnevni život kako bismo i na društvenom planu u svakodnevnoj komunikaciji bili blizu, solidarni, humani, plemeniti, darežljivi, posebice s onima koji su u potrebi”, kazao je Vukšić.

Na kraju je istakao da Uskrs osim što je svetkovina pobjede života nad smrću, može se nazvati i blagdanom novog početka.

Izvor: Agencije

Previous Gradonačelnica Sarajeva proslavila sa svojim sugrađanima najveći katolički blagdan
Next Nigdje ko u Bosni - Novak Đoković u Visokom pravi kuću

You might also like

DUHOVNOST

Remzija ef. Pitić: Kada nemate ideje vodilje, onda vas mogu odvesti i u kakvu krčmu da se radujete Bajramu

Iako Ramazanski bajram dočekujemo u specifičnim okolnostima, prvi puta do sada, uz određene mjere i restrikcije, bajramske atmosfere će biti, poručio je u intervjuu AA Remzija efendija Pitić, muftija goraždanski.

DUHOVNOST

Muftija Fazlović: Nema kurbana bez srca. Naš komšija, ma koje vjere bio, ima pravo na naš kurban i našu plemenitost

Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, govoreći u razgovoru za INS u povodu Kurban-bajrama, kazao je da se našim kurbanima moramo iskreno usmjeriti prema komšijama i prijateljima, jer, kako se i

DUHOVNOST

Mujezin Careve džamije hafiz Selim ef. Hoši 30 godina vjernike poziva na molitvu

Ezan za muslimane predstavlja poziv za molitvu. To je za vjernika signal da treba ostaviti poslove koje obavlja u tom trenutku i da treba krenuti prema džamiji kako bi obavio