Dobrovoljci iz susjedstva odlaze u Ukrajinu; Moskva njih nije pominjala dok je bez dokaza pokušala kompromitovati Bosnu

Dobrovoljci iz susjedstva odlaze u Ukrajinu; Moskva njih nije pominjala dok je bez dokaza pokušala kompromitovati Bosnu

Ekipa Nove TV u nedjelju je snimila je 20-godišnjeg Zagrepčanina, dobrovoljca koji odlazi u Ukrajinu, a koji je nakon poziva ukrajinskog predsjednika svima koji žele pomoći u odbrani Ukrajine, odlučio uputiti se na ratište.

“Nalazimo na ukrajinskoj granici s Mađarskom od koje nas dijeli jedno sat, sat i po vožnje. Idemo na bojišnicu pridružiti se ukrajinskom narodu, stati uz bok ukrajinskom narodu i našim Hrvatima jer svi znamo da ovaj rat teško da će stati samo na Ukrajini”, kazao je mladić reporteru Nove TV Ivanu Čorkalu te dodao kako je već tridesetak mladića iz Zagreba otišlo za Ukrajinu, iz Splita također. Očekuje se i dolazak dobrovoljaca iz Osijeka. U ponedjejljak bi iz Hrvatske, kako je rekao, trebalo stići njih dvjestotinjak.

Do nedjelje je, naglasio je, vrijedila zabrana ulaska u Ukrajinu, no sada u zemlju mogu ući svi koji žele pomoći.

“Borbe se vode u Harkovu, Lavovu, u Kijevu najteže borbe – prsa u prsa bi se moglo reći”, kazao je sagovornik Dnevnika Nove TV koji se predstavio kako dobrovoljni ratnik koji ide u Ukrajinu.

Najavio je i kako će tokom sedmice na Dinamovom stadionu u Zvonimirovoj u Zagrebu Bad Blue Boysi prikupljati staro oružje, ratne uniforme i opremu te pozvao sve koji na bilo koji način mogu pomoći Ukrajincima – u prijevozu izbjeglica, prikupljanju hrane i higijenskih potrepština – da to i učine, prenose hrvatski mediji.

FOKUS RUSIJE NA BOSNU I KOSOVO

U kontekstu ove priče interesantne su ranije izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je zapravo Albance i Bošnjake pokušao povezati sa odlascima na ratište, a što su beogradske mediji i u naslovnice stavili.

-Postoje informacije da se plaćenici regrutiraju na Kosovu, u Albaniji, Bosni i Hercegovini i šalju u Donbas, između ostalog, kako bi Rusiju izbacili iz ravnoteže – kazao je Lavrov prije desetak dana.

U međuvremenu ruska vojska ušla je u Ukrajinu i napada njene gradove, što je naišlo na šestoke osude i rezultiralo međunarodnim sankcijama Rusiji, uz raznovrsnu podršku Ukrajini od strane prvenstveno evropskih zemalja i SAD-a.

Javnost ipak zna ko ide u Dombas od 2014.

Da li se željelo nešto drugo postići, stvoriti ambijent u kojem bi se pokušale opravdati eventualne vojne intervenciji na Kosovu i u Bosni?

Najavljeni a jučer otkazani dolazak glavnog ruskog obavještajca u Beograd ostavlja prostora za mnoge špekulacije, ali i ozbiljna propitivanja na ovu temu.

U kontekstu priče o politici Rusije prema Bosni i Hercegovini vrijedi izanalizirati i jučerašnje saopćenje ruske ambasade u Sarajevu.

Okršaj američke i ruske politike preko ambasada u Sarajevu

Previous Zenički osnovci defileom gradskim ulicama obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine
Next Potpisan Ugovor za izgradnju dionice Nemila – Vranduk na Koridoru Vc

You might also like

NAŠI DANI

Tabaković: Prijateljski odnosi RH prema BiH su notorna laž, neka vrate otetu imovinu

Sulejman Tabaković, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nezavisni je pravnik, specijaliziran za pitanja sukcesije.  Trideset godina je radio u Vladi Republike Hrvatske, od toga je deset bio načelnik pravnih poslova

RIJEČ

SRĐAN ŠUŠNICA: REPUBLIKA SRPSKA – PRIMJER USPJEŠNOG GENOCIDA

Piše: Srđan Šušnica   20 godina od Dejtona Dvadeset godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma lagano blijede sjećanja na sve monstruoznosti rata, beogradske agresije i genocida u Bosni i Hercegovini. Po

NAŠI LJUDI

Bošnjaci Bayrampaše u Istanbulu se organizirali i u rekordnom roku prikupili pomoć za stanovnike stradalih područja

Adnan Ličina, predsjednik Mjesne zajednice Yildirim u Istanbulu, u Općini Bayrampasa koja broji 55.000 stanovnika javio se za Hayat nakon razornog zemljotresa koji je jutros pogodio Tursku. U svom javljanju