Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most – Integral Inženjering iz Laktaša!

Dodik ima jako dobre razloge zašto brani Pelješki most – Integral Inženjering iz Laktaša!

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i time, najvjerovatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora.

Naime, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici u utorak je preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer Bosna i Hercegovina ima pravo na pristup otvorenom moru.

Ukoliko se to ne dogodi, Bosna i Hercegovina će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenut će postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga.

Firme povezane s Dodikom

Ovo nije prvi put da Dodik brani projekt Pelješkog mosta i mnogi su vjerovatno pitaju kako to da Dodik odjednom brani i hrvatske interese, ali kad se malo više zakopa u priču, razlozi za njegov stav nameću se sami po sebi.  Jedan od mogućih razloga leži upravo u gradnji Pelješkog mosta. Naime, na raspisanom natječaju za gradnju pristupnih cesta do Pelješkog mosta, specifično za dionicu Duboka – Šparagović, najniža je ponuda Integral Inženjeringa iz Laktaša i iznosila je 321 milion kuna.  Procijenjena vrijednost radova je 482 mil. kuna bez PDV-a i pitanje je hoće li hrvatska strana prihvatiti takav ugovor. Prema nama dostupnim informacijama ugovor Integralom još nije potpisan.

Da se radi o bilo kojoj drugoj kompaniji bi to bila tek još jedna vijest, ali riječ je o kompaniji nevjerovatno blisko povezanoj sa samim Dodikom. Integral je još prije nekoliko godina bio pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnjivog sklapanja poslova s entitetskim vlastima, čitaj Dodikom.  Od 2000. godine do 2008. godine Integral je u Bosni i Hercegovini izgradio cesta, mostova i drugih objekata u vrijednosti od više od 300 miliona KM. Veći dio poslova firma je dobila zahvaljujući posebnom tretmanu.  Recept po kojem su im vladine institucije dodjeljivale poslove sastojao se u tome da bi oni imali najnižu ponudu, a kasnije bi aneksima na ugovore vrijednost uvećavana, čak i šesterostruko, kao u slučaju izgradnje administrativnog sjedišta vlade RS u Banjoj Luci. Početak kontroverze o izgradnji sjedišta vlade seže u 2005. godinu kada je Integral sklopio ugovor s Telekomom RS vrijedan 34 miliona KM za izvođenje radova na izgradnji njihove poslovne zgrade.

Vlada RS je kasnije odlučila preuzeti zgradu Telekoma, a potom je preuredila u svoje sjedište. Do tada je Telekom Integralu uplatio deset miliona KM za izvršene radove. Dodik je 2006. godine ugovore i tehničku dokumentaciju za izgradnju zgrade Vlade RS proglasio tajnom, što mu osigurava mogućnost da zaobiđe Zakon o javnim nabavama BiH.  No, umjesto jedne zgrade, kako je bilo planirano, sjedište vlade RS dobilo je dvije, zbog čega je, uz trošak uređenja interijera i trga, te preuzimanje kredita, početna cijena, kako je otkrio sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo, narasla gotovo šest puta, sa 34 na 202,4 miliona KM.

U aprilu 2007. godine, vlasnik Integrala, Slobodan Stanković i njegova nekadašnja srednjoškolska kolegica Fatima Fetibegović, ondašnja ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, potpisali su aneks na ugovor kojim se ugovorena cijena radova povećava za blizu 50 miliona KM za uređenje interijera zgrade, 14 mil. KM za trg s fontanom i vodoskokom, te 11 miliona KM za naknadne, nepredviđene radove, i sve to bez raspisivanja novog natječaja.  Dodik je 2006. godine potpisao još jedan ugovor s Integralom čime je preuzeo stambeno-poslovni objekt koji je Integral gradio za svoje potrebe u blizini zgrade Telekoma, opisao je prije čitavog jednog desetljeća Poslovni.

Vlada je odlučila preuzeti i otplatu Integralova kredita od 50 miliona KM koji je podigao kod banjolučke NLB Razvojne banke kada je počeo graditi tu zgradu. Glavni revizor RS Boško Čeko bio je sumnjičav u vezi s načinom na koji Integral dobiva poslove. “Čini mi da se njemu osiguravaju poslovi unaprijed barem pet-šest godina. I to je poenta. Drugi ne mogu dobiti posao.”  Generalni direktor i suvlasnik kompanije Slobodan Stanković kazao je da je sve poslove dobio putem natječaja jer je uvijek imao najnižu ponudi i da mu niko ne može ništa. “Ne mogu se oni ponašati tako da mi ne odobre ako sam ja najjeftiniji”, kazao je on. “Otišao bi neko u zatvor ako bi dao nekome drugom, a ja najpovoljniji.”

Većina Dodikove imovine vodi se na članove njegove porodice, rodbinu i najbliže partijske saradnike. Stanković, osim što je vlasnik firme “Integral inžinjering” je vlasnik brojnih firmi u RS-u i Srbiji, za koje pouzdani izvore tvrde da su zapravo Dodikove. Borko Džajić, predsjednik nevladine organizacije Forum roditelja RS koji se godinama bavi kriminalom Milorada Dodika, ispričao je za e-novine da je njegova organizacija podnijela preko 300 prijava nadležnim institucijama u RS protiv Milorada Dodika i njegovih najbližih suradnika jer su Republiku srpsku oštetili za preko pet milijardi maraka.

Džajić je ustvrdio da za svaku malverzaciju iza koje stoji Dodik ima dokaze, dokumentaciju i svjedoke, međutim, nijedan sud u Republici srpskoj do sada protiv njega nije poveo ozbiljnu istragu. “Svi tužitelji u RS u službi su zaštite njegovog kriminala. Na čelu pravosudne i tužiteljske mafije RS nalazi se Milorad Dodik. On potpuno upravlja sudovima i tužiteljstvom jer je na rukovodeće pozicije postavio sebi lojalne ljude. Zbog toga postoji ozbiljna opasnost da se u potpunosti sruši pravosudni sistem RS. Mi imamo dokaze da je oko 90 privatiziranih poduzeća u Republici srpskoj njegovo vlasništvo, a sve se vodi na bliže i daljnje rođake i partijske prijatelje koji su samo fiktivni vlasnici. Dodik je organizovao pljačku svih resursa u RS i na taj način postao njen vlasnik, a nijedno tužiteljstvo zbog toga ne smije reagovati”, kazao je Borko Džajić. Osim propalog natječaja za gradnju dionice cestovnog koridora 5c koji je pod dosta neobičnim okolnostima i poništen, Integral radi na modernizaciji pruge Dugo Selo – Križevci.

“HŽ infrastruktura glavni investitor kapitalnog projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog željezničkog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo – Križevci izvijestila je kako je firma Integral Inženjering iz BiH nakon rješavanja problematike vezane uz dozvole za uvoz radne snage, strojeva, osiguranja smještaja za radnike i slično, u posljednjih nekoliko sedmica intenzivirala sve aktivnosti na gradilištu”, objavio je portal Prigorski.hr i time nesumnjivo potvrdio da je Dodik na mala vrata ušao u hrvatski građevinski sektor. Integral Inženjering je godinama pokušavao zgrabiti svoj dio kolača, a pogotovo na bogatim ugovorima financiranima uz pomoć EU, ali redovno su dogovori propadali iz ovih ili onih razloga. Vjerujemo da sve ove ranije navedene optužbe im nisu pomagale u dobivanju projekata – piše express.hr.

Previous Najpopularnija svjetska pjevačica u novom spotu uljepšana nakitom bosanskih dizajnerica
Next “Igman“ Konjic izvanredno poslovao u prvih šest mjeseci 2019.

You might also like

NAŠI DANI

Uspješna godina za najbolju bosansku plivačicu: 13 velikih finala i devet osvojenih medalja!

Lana Pudar je završila svoju finalnu utrku u disciplini 100m delfin u vremenu 56.91, što je bilo dovoljno za šesto mjesto. Pudar je kao prva rezerva nastupila u večerašnjem finalu

NAŠI DANI

UN: U Gazi u prosjeku dnevno ginu 63 žene, od kojih su 37 majke

Agencija Ujedinjenih naroda (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je da u izraelskim napadima na Pojas Gaze u prosjeku ginu 63 žene dnevno, od kojih su

NAŠI DANI

Hurtić smatra nedopustivim da vrpce presijeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdvajanje sredstava iz budžeta za ovaj projekat

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danas u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Von der Leyen je današnju posjetu Bosni i Hercegovini završila ceremonijom predaje novih stanova za