Dodik kaže da ‘trojka’ nema kapacitet i spremna je na razgovor. Poručuje – ‘na ovom prostoru Bošnjaci nikada neće dominirati i sporvoditi svoj plan’

Dodik kaže da ‘trojka’ nema kapacitet i spremna je na razgovor. Poručuje – ‘na ovom prostoru Bošnjaci nikada neće dominirati i sporvoditi svoj plan’

-Republika Srpska ostaje konstruktivan partner u svim procesima na putu BiH ka Evropskoj uniji. I ovaj put idemo s povjerenjem da će predstavnici “trojke” ostati posvećeni zajedničkom cilju u vezi s kojim postoji konsenzus svih strana, a to je evropski put. Taj put je jedini kojim BiH može ići naprijed.

Jasno je da optužbe koje dolaze od strane SDA prave problem “trojki”, ali interes svih stranaka trebalo bi da bude na reformama koje će je učiniti funkcionalnijom i stabilnijom.

Dijalog i dogovor su osnova za tu stabilnost i funkcionalnost, a to je ono što je SDA godinama pokušavala da zaobiđe.

Nismo naivni da mislimo da i predstavnici “trojke” ne bi pokušali nešto slično, ali jasno je da nemaju kapacitet za tako nešto, te da su u tom kontekstu svjesniji da ne mogu više proći priče o dominaciji Bošnjaka nad druga dva konstitutivna naroda i to se vidi u njihovoj spremnosti na razgovor.

Svoje prave namjere SDA pokazala je najavljenim blokadama, ali to nas neće spriječiti da i dalje aktivno radimo i učinimo sve da se potrebne reforme sprovedu.

Izjave Bakira Izetbegovića pokazuju njegov očaj, jer je dotakao dno. Nazivati kriminalca Mehmedagića patriotom može samo ili zabludnjeli čovjek, ili onaj koji je u velikom strahu od toga šta bi se sve moglo otkriti u narednom periodu.

Taj patriota, kako ga naziva Izetbegović, radio je po njegovom nalogu.

Od zajedničkih institucija napravili su SDA institucije i svojim opasnim djelovanjem rasturali su BiH, a za sve to imali su podršku stranaca.

Sada su ovdje neki novi ljudi, koji su bili dio tih struktura, i kod njih primjećujemo izjave koje su na tragu vremena kada se SDA za sve pitala, ali oni nemaju taj kapacitet niti mogu ići toliko daleko ni uz podršku stranaca, jer SNSD je pobjedom na prošlim izborima obezbijedio da glas Srpske bude nezaobilazan. Želimo da se dogovaramo i uradićemo to, ali na ovom prostoru Bošnjaci nikada neće dominirati i sporvoditi svoj plan. Tu im neće pomoći ni Amerika, ni Britanija, ni Njemačka, kao ni pravi, a ni lažni predstavnici stranog faktora. I ne zato što to kažem ja, nego zato što tako piše u Ustavu i u svim dokumentima na kojima se BiH održava i na kojima počiva pravo.

Februar se približava, posljednji sastanak dao je dovoljno prostora za optimizam. Republika Srpska će ostati pri svojim stavovima, a nadamo se da “trojku” neće obeshrabriti optužbe iz SDA. BiH je bila predugo zarobljena i zaglavljena zbog njihovog opasnog djelovanja i predstavnici Bošnjaka mogli su da nauče nešto iz toga.

Lažna građanština je potrošen projekat i iluzija u BiH.

Republika Srpska želi da Federacija jednako uspješno funkcioniše, da dobiju budzet, da se stvari pokrenu, da se rade projekti i u jednom i u drugom dijelu, da sarađujemo i da se poštujemo. Želim da vjerujem da je uspješna saradnja zasnovana na uzajamnom poštovanju moguća i da će napor koji pokazuju svi predstavnici stranaka na vlasti prepoznati i EU.

Učinjeno je dosta toga i Evropa će ovaj put svojim odlukama pokazati da li je ozbiljna prema BiH.

Očekujem od EU da odredi precizan datum za pregovore i učini proces kredibilnim. Sve drugo bi ojačalo nepovjerenje – piše u autorskom tekstu Milorad Dodik, predsjednik manjeg entiteta u Bosni.

Dodik se tako obraća u danima nakon kontroverznog sastanka s koalicionim partnerima na svom privatnom imanju kod Laktaša. Prema objavljenim dokumentima Nermina Nikšića (SDP), ‘trojka’ je pristala na mnoge, dugogodišnje, želje Dodika i D. Čovića.

Previous Djevojčica kojoj je amputirana noga bez anestezije pozvala svijet da zaustavi rat u Gazi i okonča patnju Palestinaca
Next Na današnji dan prije tri decenije preminuo je komandant odbrane Olova - Senahid Bolić 'Bolo'

You might also like

NAŠI DANI

OS BiH spremne za pomoć civilnim strukturama

Na zahtjev lokalnih vlasti općine Neum, koje su zatražile pomoć u gašenju požara na ugroženim dijelovima općine, Predsjedništvo BiH dalo je danas saglasnost za angažman OS BiH. Posade helikoptera su

NAŠI DANI

VELIKA ANALIZA “NEW YORK TIMESA”: Kako je Vučić, uz pomoć kriminalnih bandi, Srbiju preoblikovao u autokratiju

Ugledni američki list New York Times objavio je tekst o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vezama kriminalnog klana Veljka Belivuka s državnim rukovodstvom, što se dešava uporedo sa dolaskom na

NAŠI DANI

Novalić u Bihaću: Osigurana sredstva za projektovanje i početak gradnje brze ceste

 Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je boravio u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu, gdje je u Bihaću je razgovarao s kantonalnim premijerom Mustafom Ružnićem. Tema sastanka bile su