Dodik mora u Tužilaštvo BiH zbog vile u Beogradu

Dodik mora u Tužilaštvo BiH zbog vile u Beogradu

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dobio je poziv Tužilaštva BiH da da iskaz u predmetu „Pavlović banka“, tačnije o tome kako je kupio vilu na Dedinju u Beogradu daleke 2007. godine, saznaje „Avaz“.

Iako je ova afera godinama gurana pod tepih, istraga je nedavno ponovo intenzivirana.

Potvrđeno nam je da je saslušano na desetine svjedoka i prikupljeni su brojni materijalni dokazi, kako iz Bosne i Hercegovine tako i Srbije.

Osim toga, saznajemo da je Dodik već odbio prvi poziv za ispitivanje u ovoj instituciji, ali ga je opravdao obavezama koje je imao kao član Predsjedništva.

Nedavno mu je poslan novi poziv, što znači da bi lider SNSD-a, koji prezire rad bh. pravosuđa, u narednim danima morao doći u Tužilaštvo BiH i dati iskaz.

Riječ je o postupku koji godinama zanima bh. javnost i tužioci su konačno došli do čvrstih dokaza.

Dodik je vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, međutim, kako se na kraju ispostavilo, kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, tačnije 27. juna 2008.

Osim toga, utvrđeno je da je zahtjev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer BH entiteta RS.

Dodik je ratu za sporni kredit, u iznosu nešto višem od 9.000 KM, navodno davao u kešu, a vjeruje se da je za tu vrstu posla angažirao tadašnjeg vozača.

– Želim da kažem da su do mene došle informacije da službenici Američke ambasade “rovare” po Tužilaštvu i traže podizanje optužnice – kazao je Dodik početkom godine na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu.

Previous Nejasno zašto MUP RS pravi popis pripadnika OS BiH
Next Bosanske žene varioci (Video)

You might also like

NAŠI DANI

U Živinicama Dan žalosti zbog utapanja dvojice mladića

U Živinicama je danas proglašen Dan žalosti. Reakcija je ovo vlasti zbog utapanja dvojice mladića u jezeru Bašigovci čija tijela su, nakon velikih napora ronilačkih službi, pronađena jučer u jutarnjim

NAŠI DANI

Trideset studenata prestižnog ‘Yale Univerziteta’ posjetilo kompaniju ‘Bosnalijek’

U okviru posjete Bosni i Hercegovini, 30 studenata, prestižnog „Yale Univerziteta“, posjetilo je kompaniju „Bosnalijek“, kao jednu od tri kompanije iz naše zemlje koje su bile u programu obilaska ovog

NAŠI DANI

Održana panel diskusija “Evropska Bosna: Konstante i varijable – od putopisnih stereotipa i fascinacija do političkog izoliranja”

U okviru izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, danas je u galeriji Collegium Artisticum održan panel “Evropska Bosna: Konstante i varijable – od putopisnih