Dok pjeva Ibrahimoviću, Topčagić zgrožena time što su ‘svi koji su baš ratovali protiv Srbije podigli velike kuće’

Dok pjeva Ibrahimoviću, Topčagić zgrožena time što su ‘svi koji su baš ratovali protiv Srbije podigli velike kuće’

U godinama potkraj SFR Jugoslavije u javnosti je bila popularna pjesma ‘Jutro je’. Pjesmu je pjevala, valjda još uvijek pjeva, ako nigdje onda na Zlatanovom rođendanu, pjevačica imenom Nada (ili Senada?) Topčagić.

Mnogi bi zaboravili ovu pjevačicu iz prošlog vijeka, porijeklom iz Bosne i s beogradskom adresom, da nije starije bosanske dijaspore.

Tako smo u nekoliko navrata imali priliku pogledati i poznatog fudbalera Zlatana Ibrahimovića kako pjevuši tu pjesmu, a to je u javnost vratilo i skoro zaboravljenu pjevačicu. Topčagić je s ponosom pričala da Zlatan pjeva njenu pjesmu, a nedavno je išla i do Milana na proslavu rođendana Šefikovog sina, popularnog Ibre. Šefik je svojevremeno bio pjevač narodne muzike tako da ne čudi ni Zlatanova ljubav prema istoj.

Pomalo djeluje bizarno, neki bi rekli ‘karma’, da jedan Bošnjak po porijeklu oživljava karijeru pjevačice istog porijekla, a koja se decenijama trudi da odbaci isto. Nećemo ići u prošlost dalju s ovom pričom, pozvaćemo se na intervju dotične od augusta 2021. koji je dala za srbijanski ‘Kurir‘.

Meni jesu roditelji bili muslimani, ali roditelje nisam mogla da biram, vjeru sam promijenila. Meni je Srbija sve pružila‘ – kazuje pjevačica te priznaje i da ne zna gdje je njen otac tačno sahranjen.

No, slijedi bizarno tumačenje nekih stvari gdje se Nada (kaže da nije mijenjala ime) žali što joj nije napravljena kuća u mjestu porijekla (Tarevci kod Modriče).

‘… Oni su rekli da ne treba Nadinoj majci, jedna ćerka radi u Njemačkoj, sin u Italiji, a Nada je pjevačica. Znam ja o čemu je riječ, dobili su ih i oni koji su ratovali protiv Srbije, ali sam ja zgrožena time što su svi koji su baš ratovali protiv Srbije podigli velike kuće‘.

Tako nam je Nada otkrila da su Bošnjaci ovog mjesta, u kojem je do početka agresije živilo njih preko 93 posto, a koji su se vratili na svoja ognjišta, zapravo, bili borci protiv Srbije!!! U Modriči!?

Nada je tako, mada nesvjesno, rekla istinu. S tim da bi bilo tačnije reći da su se branili od Srbije u svojoj međunarodno priznatoj državi.

Što se tiče kuća, ne vjerujemo da su podignute sredstvima manjeg entiteta, poznato je da se povratnici snalaze sami ili čekaju sredstva iz većeg entiteta i međunarodnih donacija. Sve u svemu, Nada pod stare dane doživljava da joj radost donosi jedan Bošnjak. A ona, očito, mora i dalje pričati protiv njih, dodvoravati se nekome – i nakon toliko godina.

Previous U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca
Next Kako je mladi biznismen iz Mostara odveo sve zaposlenike i njihove porodice na odmor

You might also like

HISTORIJA

Monte Meletta – godišnjica bitke u kojoj su Bošnjaci porazili Italijane

10. juna 2022 obilježena je 106. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior. Manifestacija se održala na vojnom groblju u Lebringu. U junu 1916., Druga bosansko-hercegovačka regimenta, stare austro-ugarske vojske, osvaja, na

NAUKA I TEHNOLOGIJA

‘Newton iz Gaze’: Palestinski tinejdžer osvjetljava skloništa u Gazi koristeći energiju vjetra

Palestinski tinejdžer Hussam Al-Attar, 15, nazvan je “Njutnom Gaze” nakon što je uspješno proizveo električnu energiju iz vjetra, koristeći najosnovnije alate. Al-Attar, koji je bio učenik škole Jabel Mukaber u

NAŠI DANI

Prikupljeno 30 paleta humanitarne pomoći za Ukrajinu

Institut za razvoj zajednice PROI je u saradnji s Ambasadom Ukrajine u Bosni i Hercegovini i uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine organizovao akciju prikupljanja humanitarne pomoći za