Dok se sljedbenici Tuđmanove politike lažno zalažu za prava Hrvata, u čapljinskoj Lasti ugašena proizvodnja

Dok se sljedbenici Tuđmanove politike lažno zalažu za prava Hrvata, u čapljinskoj Lasti ugašena proizvodnja

Lider HDZ BiH Dragan Čović u kontinuitetu priča o pravima Hrvata, koja su navodno ugrožena! I predstavnici RH su na toj liniji, u Evropskom parlamentu su pokrenuli priču o federalizaciji Bosne i Hercegovine – šta god to značilo?

Tuđmanovi sljedbenici iz HDZ-a, koji su na vlasti u RH i dijelom u BiH  svojim istupima zapravo zamajavaju svoje glasače, krivca za njihovu ugroženost pokušavaju pronaći na drugoj strani.

Činjenice govore nešto drugo. Hrvatska godišnje ostane bez stanovnika jednog prosječnog grada, iseljavanja iz plodne Slavonije posebno su alarmantna. Narod sigurno ne odlazi jer se osjeća dobro u današnjoj Hrvatskoj. Iz Bosne i Hercegovine također odlaze ljudi koji sebe doživljavaju kao Hrvate, da li ih tjeraju Bošnjaci?

Nedavno je član Predsjedništva naše zemlje B. Izetbegović izrekao ono što je široj javnosti uglavnom poznato. Komentarišući poziciju Hrvata u Federaciji Bosne i Hercegovine, naveo je sljedeće:

‘Federacija itekako pogoduje bosanskohercegovačkim Hrvatima, naročito njihovom biznisu. Deset najvećih distributera u BiH koji godišnje ostvare prihod od 1,5 milijarde KM su hrvatske firme. Bošnjaci osiguraju 80 posto tog prihoda. Slična stvar je i sa sistemom kladionica koje zarade više nego svi telekom operateri zajedno u BiH. Dalje, ravno pola hrvatskog korpusa živi izmiješano sa Bošnjacima, a i njima trebaju izbori i stabilna Federacija BiH’ – istakao je Izetbegović.

Zvečevo-Lasta: Tvornica ugašena i na prodaju

Informacija od danas glasi da je zatvorena tvornica keksa iz Čapljine, poznata Lasta. Ta je tvornica bila u većinskom vlasništvu kompanije Zvečevo iz Hrvatske.

-Ispred Tvornice keksa i vafla Zvečevo-Lasta d.d. Čapljina u četvrtak ujutro organizirano je javno okupljanje i mirni protest protiv zatvaranja te tvornice, izvještava Fena.

Radnici su pozvali sve građane i vlast u Čapljini, a i šire da ih podrže u spašavanju zatvaranja te tvornice.

„Nadamo se kako Lasta neće šaptom pasti. Pozivamo sve građane, gradsku vlast i vijećnike da stanu rame uz rame sa svojim sugrađanima. Vrijeme je da dignemo glas”, naveli su radnici u molbi.

Po riječima djelatnika Tvornice, od Božića prošle godine proizvodnja je u pogonima ugašena te je Tvornica stavljena na prodaju.

– Nakon što je Tvornica veliki dio svojih zaposlenika poslala na berzu rada, ostalim radnicima je 23. prosinca prošle godine javljeno da je Tvornica ugašena i da je na prodaju – objasnio je Jurić.

Poznato je da se Lasta, čiji je većinski vlasnik hrvatsko Zvečevo, već dugo bori za redovitu isplatu plaća koje se kreću oko 400 KM i manje, a od septembra plaću nisu nikako dobili.

– Budućnost devedesetak radnika je upitna, kao i uplate njihovih potraživanja – tvrdi Jurić.

Podsjeća da su problemi s isplatama plaća i doprinosa počeli još prije tri godine. Doprinosi se ne uplaćuje redovno, a konačni cilj uprave im nije do kraja poznat.

Jurić je kazao kako je i direktor tog poduzeća Ivan Raguž dao ostavku, te da im se niko iz uprave još nije obratio.

Lasta Čapljina je od 29. novembra 2001. godine na međunarodnom natječaju prešla u većinsko vlasništvo preduzeća Zvečevo d.d. Požega, proizvođača čokolada i alkohola iz Hrvatske i od tada nosi ime Zvečevo-Lasta d.d. Čapljina.

 

(MiruhBosne)

Previous Partneri Dodik i Čović se protive reviziji tužbe protiv Srbije
Next Naselja bosanske srednjevjekovne države - Blagaj

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica zločina nad stanovnicima Sjeverina kod Priboja

U mjestu Sjeverin, na području opštine Priboj u Srbiji, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Priboj, danas je obilježena 29. godišnjica zločina nad 17 stanovnika bošnjačke nacionalnosti. Radi se o otetim

NAŠI DANI

Mostarski skakači izveli skok za premijera Novalića (Video)

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, boravio je danas u Mostaru gdje je prisustvovao otvaranju Međunarodnog privrednog sajma u ovom bh. gradu. Svoj dolazak u Mostar premijer Novalić je

NAŠI DANI

Sječa šume na Konjuhu ostavlja dugoročne štetne posljedice

Zaštićeni pejzaž Konjuh je osnovan prije deset godina radi zaštite planine od prekomjerne sječe šume. Devastacija planine ovim nije zaustavljena. U to se uvjerila i ekipa BHRT-a tokom boravka na