Dolaskom današnjih 500.000 doza vakcina veći bosanski entitet ima više kupljenih nego doniranih doza

Dolaskom današnjih 500.000 doza vakcina veći bosanski entitet ima više kupljenih nego doniranih doza

Zamjenik premijera FBiH, federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, vršitelj dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik ambasadora NR Kine u BiH Miao Dake danas su na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali 500.000 doza vakcina Sinopharm iz NR Kine, koje je Federacija Bosne i Hercegovine kupila direktnom nabavkom od kineskog proizvođača.
 
Ovo je dosad najveća pojedinačna isporuka vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu.
 
– Radi se o realizaciji Ugovora koji je zaključen krajem juna ove godine direktno s proizvođačem Sinopharmom. Ovaj ugovor za Federaciju ima poseban značaj i u to ime želim zahvaliti Kini i kompaniji Sinopharm. Također, čestitam Zavodu za javno zdravstvo FBiH – kazao je Drljača.
 
Uvjeren je da će ove, kao i vakcine koje budu isporučene u narednih desetak dana biti dovoljne da se izvrši masovna imunizacija bh. građana i da će se na taj način podržati očuvanje zdravlja i zaštita građana.
 
Zamjenik ambasadora Kine u Bosni i Hercegovini Miao Dake naveo je da današnja isporuka, 500.000 doza, predstavlja znak prijateljstva između BiH i Kine, te opredjeljenje Kine o vakcinama kao globalnom javnom dobru.
 
– Samo pridržavanjem multilateralizma, jedinstva i saradnje možemo pobijediti pandemiju. Kina će i dalje podržavati građane BiH u borbi protiv pandemije, te će pružiti pomoć u svojim mogućnostima. Želimo vam brzu pobjedu nad pandemijom, mir i zdravlje – kazao je Dake.
 
Današnja isporuka vakcina je plod dugih pregovora, pravnih i finansijskih aktivnosti koje je vodio Zavod za javno zdravstvo FBiH s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine.
 
– U ovom prelomnom trenutku za Federaciju, nakon što je detektirana delta varijanta SARS-CoV-2 virusa i kada bilježimo blagi porast zaraženih, ova isporuka nam pruža sigurnost da ćemo u narednom periodu imati priliku nastaviti vakcinisanje stanovništva prema prioritetima, a posebno prema osobama koje imaju više od 60 godina – istakao je Skočibušić.
 
Skočibušić je poručio da će vakcine pomoći da se vakcinisanjem smanje komplikacije, hospitalizacije, mehaničke ventilacije i smrtnost od COVID-19, te pozvao građane da se vakcinišu u svim zdravstvenim ustanovama.
 
– Federacija BiH je kroz COVAX mehanizam, program EU4HEALTH i ovom nabavkom platila 688.660 doza vakcina, te uz 469.034 doze doniranih vakcina nema razloga da se još aktivnije ne nastavi s vakcinisanjem – naglasio je Skočibušić.
 
Ovi podaci govore da je Federacija Bosne i Hercegovine do sada kupila više doza vakcina, nego što je dobila kroz donacije.
 

Previous Popularnim muzičarima iz Bosne žele zabraniti ulazak u Srbiju
Next Priča o proizvodnji koju je vatra progutala: Bosansko pruće za njemačka dvorišta

You might also like

NAŠI DANI

Zaštita državne imovine: Pravobranilaštvo BiH pokrenulo upravni spor protiv Vlade FBiH

Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu upravni spor protiv Vlade FBiH, osporavajući odluke koje se odnose na šumsko zemljište u Varešu koje je dato na

NAŠI DANI

Novinari Mustafa Thuraya i Hamza Wael Al-Dahdouh (sin šefa ureda Al Jazeere u Gazi) ubijeni u zračnom napadu

Još dvojica palestinskih novinara ubijena su u izraelskim napadima u Pojasu Gaze, čime je broj ubijenih novinara od početka napada povećan 109, saopćilo je vladin Ured za medije, javlja Anadolu.

NAŠI DANI

Beograd: Vučić kazao da razumije frustraciju Dodika, ali Srbija mora da bude oprezna

Nakon što je još jednom javno ispoljio nevjerovatnu mržnju prema državi Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu, Milorad Dodik otišao je, po ko zna koji put, po pamet u drugu