Donfried: SAD ne nastoje uništiti RS, ali neće stajati po strani dok njeno rukovodstvo nastoji razbiti državu

Donfried: SAD ne nastoje uništiti RS, ali neće stajati po strani dok njeno rukovodstvo nastoji razbiti državu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik primili pomoćnicu državnog sekretara SAD-а u Uredu za Evropu i Evroaziju Karen Donfried

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa pomoćnicom državnog sekretara SAD-a Karen Donfried, koja se nalazi u posjeti zemljama Zapadnog Balkana.

Tema razgovara je bila aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini, reformski procesi i bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Sjedinjenih Američkih Država na konstantnoj podršci reformskim procesima u Bosni i Hercegovini. Pozdravili su brojne projekte koje je implementirala Vlada SAD-a, kako bi pružila pomoć socijalnom i ekonomskom sektoru u BiH.

Pomoćnica državnog sekretara Donfried je ponovila posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu, multietničkom karakteru i evroatlantskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Pozvala je na učešće svih nivoa vlasti u reformama koje će osigurati EU kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Pomoćnica državnog sekretara Donfried naglasila je partnersku i aktivnu ulogu Vlade SAD-a konstruktivnom dijalogu i reformama kroz brojne američke institucije i organizacije, koje su prisutne u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredijeljenost evropskom putu Bosne i Hercegovine, dijalogu kroz reformski proces i borbi protiv korupcije, u cilju napretka i poboljšanja života svih građana.

Sagovornici su razgovarali i o održavanju općih izbora u oktobru ove godine, te o prisustvu Misije ALTHEA u Bosni i Hercegovini.

U ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević, saopćeno je iz Predsjedništva,

U popodnevnim satima u srijedu pomoćnica državnog sekretara SAD sastala se i sa Ministrom odbrane Bosne i Hercegovine.

Na kraju posjete pomoćnice za Evropu i Euroaziju američkog državnog sekretara, Karen Donfried, ambasada SAD u Bosni i Hercegovini objavila je njenu petominutnu poruku građanima Bosne i Hercegovine, prenosi VOA.

Previous Stižu ‘bebe iz epruvete’: Iz budžeta FBiH 10 miliona za biomedicinski potpomognutu oplodnju
Next Crna Gora sjutra dobija novu Vladu, Abazović saopštio imena ministara

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović: O ulasku u NATO odlučuje država, a ne manji entitet. Bosanska vanjska politika utvrđuje se u Sarajevu, a ne u Beogradu!

-Ekstremistima i rušiteljima države Bosne i Hercegovine moramo i iz državnih organa Bosne i Hercegovine poslati 7 nedvosmislenih poruka i jasno istaći: 1. da postoji država Bosna i Hercegovina; 2.

NAŠI DANI

Bošnjaci Podrinja odgovorili na Dodikovu fašističku izjavu: Podrinje je naše i ne idemo iz njega!

Ja nisam “okupirao” Srebrenicu. Ja sam se u nju vratio. Ovdje je moja prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovdje imam tri sina, tri snahe, četvero unučadi i, ako Bog da, bit

NAŠI DANI

Reprezentacija na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” u Sarajevu nakon sedam godina

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine odradili su danas na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“ u Sarajevu službeni trening uoči sutrašnje utakmice sa Iranom. Meč Bosna i Hercegovina-Iran biće odigran sutra na našem