Dopunjeno izdanje braće Grimm: Dva vuka i tri kozlića

Dopunjeno izdanje braće Grimm: Dva vuka i tri kozlića

-Dopunjeno izdanje braće Grimm: Dva vuka i tri kozlića

Bila jednom jedna vlast koja je imala dva strašna vuka i tri mala kozlića.

Vukovi su bili stari iskusni političari koji su znali šta hoće, kako je rekao jedan rastom najviši kozlić. Dodao je i to, da vukovi imaju neke zahtjeve, a ako im te zahtjeve ne ispunimo onda će nas pojesti.

Ranije je jedan krupniji vuk pozvao svoga kolegu „legitimnog vuka“ i tri kozlića da dođu u jazbinu na njegovo imanje, obećavši da ih neće pojesti, ali da mu oni moraju isporučiti „tri stranca“ za večeru.

Kozlići naivno uhvaćeni u klopku na njegovom privatnom imanju u strahu mu to i obećaše.

Ali kada je za to čuo lovac, on je javno poručio kozlićima da dogovor koji napraviše sa vukovima nije dobar jer će vukovi, kada budu gladni, uvijek moći ući u njihovu kuću, sve razbacati i uništiti, te ih na kraju i pojesti.

Čuvši šta lovac kaže prestravljeni kozlići sve što dogovoriše to i porekoše.

Vukovi vidno razočarani, bijesni i ljuti zaprijetiše kozlićima da će objaviti snimke razgovora ako se kozlići i dalje ne budu držali dogovora.

Kako bi udobrovoljili gladne i razbješnjele vukove, unatoč upozorenju budnih lovaca da to ne čine, kozlići ih pozvaše da dođu kod njih radi razgovora oko isporuke obećane večere.

Tako je i bilo. Vukovi dođoše u kuću kod kozlića, oni im širom otvoriše vrata i obećaše da će im za večeru isporučiti „tri stranca“, sedam članova CIK-a i izbor „legitimnog vuka“ za člana Predsjedništva.

Gladni vukovi zadovoljno trljaju stomake uz očekivanje obećane večere, uputivši prijetnju jadnim kozlićima ako obećanje ne ispune da će ih pojesti.

Uplašeni kozlići pomisliše da su se i ovaj put izvukli uz naivno uvjerenje da ih vukovi neće pojesti.

Nastavit će se … – napisao je državni parlamentarac Jasmin Emrić (NES), referirajući se na aktuelna politička zbivanja u našoj zemlji i na izjavu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedina Konakovića (NiP) istaknutu u naslovu jednog portala – ‘Ovo su razgovori s političkim vukovima‘.

(Vuk i sedam kozlića je bajka, djelo Braće Grimm.)

Previous Gdje, kako i zašto je kralj Tvrtko I gradio luke i bosansku flotu
Next “Karta sjećanja – Sarajevske ruže 1992 – 1995”

You might also like

RIJEČ

Izetbegović: Na štetu države nećemo da budemo poslušnici

“U trećini vijeka, koliko SDA postoji, nije se puno toga promijenilo. Jedna vrlo stabilna stranka koja se drži svojih politika, principa, agende trećinu vijeka”, istakao je u ovosedmičnom izdanju Dnevnika

NAŠI DANI

Schwarz: Deveti januar 1992. ne znači ništa drugo do početak najvećeg genocida u Evropi nakon Hitlera i Staljina

Stefan Schwarz, bivši član Parlamenta SR Njemačke i počasni građanin Sarajeva, Goražda i Bosanske Krupe, objavio je pismo na Facebooku u kojem oštro kritikuje vlasti entiteta Republike Srpske zbog proslave

RIJEČ

Apel predsjednika SAD-u i EU za demokratizaciju Bosne

Tekst Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za američki Just Security… – Hrabra oslobodilačka borba Ukrajine protiv agresije i ilegalne okupacije Ruske Federacije je nesumnjivo velika geopolitička borba našeg