Dr. Lagumdžija u Seulu – “Presude Karadžiću i Mladiću su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu”

Dr. Lagumdžija u Seulu – “Presude Karadžiću i Mladiću su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu”

 

Obraćajući se na završnom skupu Svjetskog Mirovnog Samita u Seulu (WARP) pred oko 50.000 aktivista, dr Zlatko Lagumdžija, na bazi savremenih bosanskohercegovačkih iskustava  je govorio o neophodnosti i načinima prevencije konflikta, te važnosti međunarodnih presuda za ratne zločine.

Presude Karadžiću i Mladiću za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, su upozoravajuća slika budućnosti svakoga ko pokrene ratnu zločinačku avanturu. Kako jučer, tako i danas i sutra.

Nikada se ne smije zaboraviti da ratna, razaranja, zločini i genocid nisu dijelo vojnika već prije svega zločinačkih umova i lidera koji zloupotrebljavaju svoje sljedbenike radi ličnih kriminalnih ciljeva upakovanih u populističke mitove i laži. Zato je mir  pravda u akciji.

Zločini u Bosni i Hercegovini nisu samo jasan signal za Balkan i Evropu, već i za ostatak svijeta, da je pravda i vladavina prava u društvima zajedničkih vrijednosti najbolji mehanizam spriječavanja konflikata i okretanja ka samoodrživom razvoju.

Previous Druga epizoda filma "Simbol otpora" o generalu Seferu Haliloviću /VIDEO/
Next Novi hoteli u Sarajevu zaposlit će stotine ljudi

You might also like

NAŠI DANI

BPS Sefer Halilović: Bosna i Hercegovina neće biti poligon Srbije za potkusirivanje Vučićevih problema

  Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je vješto sročio: „Šta mislite ne daj Bože da Srbija prizna Republiku Srpsku“  BPS ovim saopćenjem poručuje gospodinu Vučiću: -Gospodine Vučiću ne

NAŠI DANI

Kompleks Panonskih jezera Tuzla vrši prijem 88 sezonskih radnika

U sklopu priprema za predstojeću sezonu, shodno unutrašnjoj organzaciji rada u ljetnom periodu, JKP ”Pannonica” doo Tuzla će izvršiti prijem sezonskih radnika na određeno vrijeme u trajanju 4 mjeseca. Poziv

NAŠI DANI

Sattler: Bosna i Hercegovina, nesumnjivo, mora započeti s dekarbonizacijom u cilju smanjenja ovisnosti o uglju

Blog šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, ambasadora Johanna Sattlera Jasna potreba u BiH za prelaskom na povoljnu i dostupnu obnovljivu energiju Neke reforme su,