Dragičević: U RS-u sam izložen brutalnoj agresiji, moj život je tamo ugrožen. Lukača ću ganjati do kraja svog života

Dragičević: U RS-u sam izložen brutalnoj agresiji, moj život je tamo ugrožen. Lukača ću ganjati do kraja svog života

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, već 54 dana je pod šatorom pred Tužilaštvom BiH, tražeći istinu i pravdu za svog sina.

Davor je bio gost O Dnevnika. Na početku razgovora, objasnio je u kakvim uvjetima trenutno živi.

– Iskreno, ne mogu se žaliti. Građani čitave Bosne i Hercegovine me paze, Sarajeva, Aneksa, Švrakinog sela ovdje gdje sam. Nemam nijedan razlog i ne bih ni smio bilo šta da kažem, ne bi bilo fer prema ovim ljudima koji su 24 sata dnevno sa mnom. Olakšavaju mi moj boravak ovdje, moju bol. Non stop su sa mnom i uvijek su mi podrška u bilo koje doba dana ili noći. Stvarno, ovo je nešto veličanstveno što se događa. Nažalost, povod je tragičan, zbog kojeg sam ja ovdje. Ali ovo kako je narod reagovao, to potvrđuje da u ovoj zemlji ima dobrog naroda, istakao je.

Dodaje da u istrazi ima određenih pomaka, o kojima ne smije govoriti da ne bi ugrozio samu istragu.

– U četvrtak, 26. maja u 13 sati, Muriz, Ifet i ja imamo sastanak sa Milankom Kajganićem, Ozrenkom Nešković, postupajućem tužiocem, Ćazimom Hasanspahićem i Dubravkom Čamparom, postupajućim tužiocima, gdje ćemo iznijeti svoje zahtjeve. Posebno ću iznijeti nova saznanja Milanku Kajganiću, lično u vezi njega, zato što je to ipak kadar MUP-a RS, za koji sam jasno stavio do znanja da su otmičari i ubice Davida Dragičevića. Naravno, biću oštar i prema Ozrenki Nešković, zato što ću tražiti određene stvari od Tužilaštva BiH, odnosno ono što su odbili prošli put – zaštitu moju, moje porodice i grupe “Pravda za Davida”.

Zato što ja, prilikom povratka u Republiku srpsku, opet ću biti izložen brutalnoj agresiji, praćenju i moj život je tamo ugrožen više nego igdje, naveo je Dragičević.

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, gostujući u O Dnevniku, kazao je, između ostalog, kako se na njegovom slučaju tek počelo ozbiljno raditi kada se on vratio iz Austrije.

– Uvijek se ponavlja kupovina vremena, ali opet, ja sam tu da to kontolišem, ja i moj advokat Ifet Feraget. Nećemo dopustiti bilo kakvo opuštanje. Moji dalji koraci će zavisiti najviše od četvrtka i sastanka u 13 sati. Da li će poslije biti protestna šetnja, da li ću ja podići šator, sve zavisi od toga. Velike nade polažem u sastanak Christiana Schmidta i Ifeta Ferageta. Ako ne bude pravde, neće biti ni mira. Pa kako god oni odluče. Tužilaštvo BiH može te proteste shvatiti onako kako bi trebalo, ispravno, da konačno dođemo do pravde. Ako ne budu, onda će oni biti na istoj strani kao i Dragan Lukač, na strani ubica i zločinaca koji su ubili moje dijete, istakao je Dragičević.

Sastanak sa Schmidtom bi trebao biti održan do kraja mjeseca.

– Feraget će zadnji put probati prenijeti Schmidtu ono što svi znamo u kakvom su stanju trenutno institucije BiH, posebno pravosudne institucije. Najgore u svemu tome je što strani faktor direktno učestvuje u finansiranju tih institucija. A vidimo da nemamo rezultate. Ustvari imamo, ubijaju djecu, nemaju adekvatne istrage. S te strane, ono što on može i što ćemo tražiti, jeste da sankcioniše tužioce. Odavde kad bude šetnja, završit će pred OHR-om. Schmidt mora reagovati. Ako ne reaguje, spreman sam ići vrlo oštro prema međunarodnoj zajednici. To za mene nije problem, vidjeli smo, poručio je.

Dodaje da je grupa “Pravda za Davida”, zajedno sa ljudima koji ga podržavaju, uradili više dobrog od političara u zadnjih 30 godina.

– Jučer je Davidova majka Suzana dobila proces protiv Dubravka Kremenovića, člana zločinačkog MUP-a RS koji je tužio za klevetu. To samo jasno potvrđuje da smo sve u pravu, da je Kremenović jedan od glavnih organizatora ubistva Davida Dragičevića. A sada ovom prilikom pozivam ove što su me tužili za klevetu, da što prije odrede sudiju za klevetu. Jedva čekam to suđenje za klevetu, da dokažem ono što tvrdim, da je vrh entiteta RS-a oteo, mučio i ubio moje dijete od 21 godinu. Kazne za njih će biti veoma teške, naglasio je Dragičević.

Strpljenja u svojoj borbi ima koliko god treba. On kaže da to može trajati do kraja njegovog života.

– Samo čekam da ih vidim na optuženičkoj klupi. Kazna za njih me ne interesuje. Nikoga od njih neću pustiti dok god moje srce kuca. Ova borba je dugotrajna i ja sam spreman na nju, da je Biden ili Putin u pitanju, borio bih se protiv njih. Kako god skončam, nije bitno. Mi smo već sve i jednu pobjedu odnijeli, a odnijet ćemo i druge. U Banjoj Luci, sve oslobađajuće presude imam. Dragan Lukač neće biti na slobodi, ministar unutrašnjih poslova. Ganjat ću ga do kraja svog života. Ili on ili ja. I čitav MUP RS-a, poručio je.

Previous Bećirović kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine
Next Vučić: Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji, ali Dodik nije kriv, nisu ga ni pitali

You might also like

NAŠI DANI

Nakon priče da su mladi ‘hiperprivilegirana kasta koja ima novca’, zastupnica NiP-a o Izbornom zakonu poput HDZ glasnogovornice

Iz NiP-a, stranke sa sjedištem u Sarajevu, ne prestaju šokirati posljednjih dana. Nakon što je to ranije radio predsjednik iste, kormilo su preuzele članice te političke partije. Zastupnica stranke Narod

NAŠI DANI

MIZ Kozarac: Demanti saopćenja Kabineta gradonačelnika Prijedora i saopćenje za javnost

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac u vezi saopćenja Kabineta gradonačelnika Grada Prijedora od 15. januara 2024. godine objavio je demanti na iznesene optužbe u kojima se iznose netačne tvrdnje u

NAŠI DANI

Orban Dodiku: Učinit ćemo sve u interesu obnove Evrope utemeljene na kršćanskoj civilizaciji

Učinit ćemo sve u interesu obnove Evrope utemeljene na kršćanskoj civilizaciji i suverenim nacijama, odgovor je mađarskog premijera Viktora Orbana na pismo koje mu je nedavno uputio Milorad Dodik. Osim