Drašković: Srbija bira; u NATO savezu, za stolom, ili da bude – na meniju

 

Lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je da većina ljudi u Srbiji ne zna da će sve nesporazume i moguće sukobe na Kosovu, u Bosni, u Makedoniji ili bilo gdje na Balkanu rješavati NATO.

“Najveća bezbednosna opasnost po Srbiju danas je ignorisanje geopolitičke stvarnosti, da je Srbija ostrvo u NATO i EU okeanu i da država, sve i kada bi to bilo u njenom interesu, nema krila da preleti do Rusije i pridruži se ruskom vojnom savezu i ekonomskoj uniji”, izjavio je lider SPO za informativni portal SNews.

Odgovarajući na upit šta je najveći bezbjednosni izazov Srbije u sadašnjem trenutku, Drašković je iznio tvrdnju da se Jugoslavija ne bi raspala, da su režim Slobodana Miloševića i vrh tadašnje JNA razumjeli i prihvatili geopolitičku realnost u Evropi nastalu poslije pada Berlinskog zida i sloma Varšavskog pakta.

Za zamrznuti konflikt na Kosovu je kazao da je “kao žar u pepelu”.

“Svakog trena, može da bukne plamen. Srbija bi se našla u poziciji u kojoj je bila pre dve decenije, s tim što bi razmere nesreće sada bile mnogo veće”, ocjenio je Drašković .

– Srbija bira: U NATO savezu, za stolom, ili da bude – na meniju

Na pitanje redakcije SNewsa, da li bi ulazak Srbije u NATO alijansu bio značajan za političku i ekonomsku stabilnost, jedan od najiskusnijih političara u Srbiji i regionu, Vuk Drašković podsjeća na izjavu predsjednika Srbije Aleksandar Vučić u kojoj je rekao da bi Srbija, pristupanjem NATO alijansi, riješila gotovo sve svoje bezbjednosne i razvojne izazove.

“Tačno. Rekao je i da je blizu osamdeset odsto građana Srbije odlučno protiv članstva u NATO savezu. I ovo je tačno. Tačno i tragično. Vlast poštuje volju te ogromne većine. Greška”, konstatira srpski književnik i političar koji je obavljao i fukciju ministra vanjskih poslova .

On je iznio stav da većina građana Srbije ne zna činjenice o NATO savezu, niti je u prilici da se edukuje.

“Ne zna ta većina da će sve nesporazume i moguće sukobe na Kosovu, u Bosni, u Makedoniji ili bilo gde na Balkanu rešavati NATO. Srbija može da bira samo jedno od ovo dvoje: da bude u NATO savezu, za stolom, ili da bude – na meniju. Odluka se ne sme prepustiti ni neznanju, ni inatu, ni mantri da vlast mora da sluša volju većine. U nekim pitanjima, neukoj većini država ne sme da povlađuje. Većina bi mogla da izglasa i da dva plus dva nisu četiri”, zaključio je predsjednik i osnivač Srpskog pokreta obnove (SPO).

Previous Strbački buk pod snijegom, snimci iz zraka
Next Sjećanje na pobjede bužimskih vitezova: Obilježena dvadeset i šesta godišnjica akcije “Munja 93.”

You might also like

NAŠI DANI

Manifestacija ”Vjerni slobodi i domovini” održana u Mostaru

Dan pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana, Dan logoraša, godišnjica ubistava zarobljenih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine u zgradi 4. Korpusa, te 28. godišnjica presuđene agresije HVO-a

NAŠI DANI

Novinari pisali Puljiću i ministrici Pendeš: Ikongrafija Hrvatske nema šta tražiti na Bobovcu

Bosansohercegovački novinari Ibrahim Halilović i Bedrudin Gušić kritizirali su najave da će se na Bobovcu u povodu obilježavanja 25. oktobra – dana kada je umrla pretposljednja bosanska kraljica Katarina, naći i delegacija vojske

NAŠI DANI

Gradačac: Održana manifestacija “Dova za domovinu”

Uz prigodan vjerski program, historijski čas i učenjem „dove za domovinu“ danas je na spomen obilježju borcima Armije RBiH, „Ljiljan“ na koti Bandera u Gradačcu održana manifestacija kojom je obilježena