Državni sud oslobodio Nesera Orića!

Državni sud oslobodio Nesera Orića!

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi Tužilaštva BiH da su su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti odnosno Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje Oriću i Muhiću počelo je u januaru prošle godine, a tokom dokaznog postupka iskazi svjedoka optužbe govorili su korist Muhića i tako u nekoliko navrata diksreditovali zaštićenog svjedoka O1 na čijem se iskatu bazirala i optužnica Tužilaštva BiH.

Inače, Orić je polovinom 2015. godine uhapšen u Švicarskoj kada je sa Ćamilom Durakovićem, tadašnjim načelnikom Srebrenice, i Hamdijom Fejzićem, potpredsjednikom Skupštine općine Srebrenica krenuo na obilježavanje genocida počinjenog nad Srebreničanima i to po potjernici Republike Srbije, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Srebrenici.

Na zahtjev Tužilaštva BiH, a zbog provođenja istrage za ratne zločine, Orić je isporučen BiH. Nekoliko mjeseci kasnije, optužen je za ratni zločin – ubistva tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Srebrenice i Bratunca.

Ranije je i Haški tribunal oslobodio komandanta odbrane Srebrenice.

 

(MiruhBosne/Faktor)

Previous Bjelašnica će biti top ski-centar
Next Oktobar u Bosni i Hercegovini: Uživanje u bojama jeseni (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

Krug 99 odgovorio Tegeltiji: U demokratskom uređenju na postoji konstrukcija “konstitutivni narodi”

Vjerovatno i ne bi trebalo reagovati na jednu u osnovi propagandističku, politikantsku novinsku paskvilu, da autor nije potpisan sa časnom atribucijom „predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH“,  Milan Tegeltija.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu: Dževad Kunovac identifikovan uz roditelje Munibu i Muju

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas je identifikovano pet žrtava proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na

NAŠI DANI

Vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na vojnom poligonu „Manjača“

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), deklarisane jedinice OS BiH, danas, 6. septembra 2021. godine u kasarni „Mika Bosnić“, u Centru za borbenu obuku na Manjači, počela je