Dubravka Stojanović: Režim u Srbiji se nada nastavku ratova u regionu

Dubravka Stojanović: Režim u Srbiji se nada nastavku ratova u regionu

Historičarka iz Beograda Dubravka Stojanović izjavila je jučer da se režim u Srbiji nada da će se ratovi iz devedesetih godina 20. vijeka nastaviti.

“Zato se Ratko Mladić proglašava herojem, jer se želi nastavak ratova. Trideset godina nakon ratova bliži smo novim sukobima nego što smo se udaljili od ratova”, kazala je Dubravka Stojanović na tribini u okviru “Festivala pomirenja” u Novom Sadu.

Prema njenim riječima, to se naročito osjeća sa dolaskom aktuelnog režima na vlast, od 2012. godine.

“Ta nada da će se ratovi nastaviti se danas zove ‘srpski svet’”, ocijenila je Dubravka Stojanović.

Dodala je da ratovi iz devedesetih godina 20. vijeka “nemaju ime” i ocijenila da je to još jedan dokaz da se oni nisu završili, sem u Hrvatskoj, u kojoj taj rat ima ime i zove se Domovinski rat.

“Činjenica da ratovi nemaju ime znači da se oni nisu mentalno završili”, kazala je Dubravka Stojanović.

Ona je ocijenila da elite danas koriste historiju kako bi kreirali budućnost, kao što su osamdesedetih godina 20. vijeka koristile historiju da bi kreirale rat.

(Autonomija/MiruhBosne)

Previous 'Velež sto godina piše historiju bh. sporta i ponos je domovini'
Next Cazin: Ulica Adila Zulfikarpašića, u spomen na velikana iz bošnjačkog naroda

You might also like

RIJEČ

Na Bosni i Hercegovini i slaboj procjeni njene snage i prilika u njoj, redom su padali mnogi mangupi

Mesić bi slao vojsku na koridor, a Milanović na Bošnjake Svojevremeno, tačnije 2010. godine, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, komentarišući raspisivanje referenduma o otcjepljenju manjeg bh. entiteta, rekao je:

SPORT

Svjetski poznati sportista nadahnuće traži u srcu Bosne

U potrazi za nadahnućem….. Prostor koji je dr. Semir Osmanagić nazvao Bosanskom dolinom piramida, nekada je bila dolina u koju se smjestilo sjedište Bosanske države. Prvi spomeni imena ‘Bosna’ vežu

RIJEČ

Bursać: Šrodingerov mačak Nenad Stevandić

Odavno internetom kruži snimak aktuelnog predsjednika Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpske Nenada Stevandića kako u mlađim, ratnim danima, kao komandant “Srpskih odbrambenih snaga” (SOS), u maskirnoj uniformi u Kotor