Duratović: Dodik može u secesiju samo s koferima, u Zanzibaru mu nema Bošnjaka

Duratović: Dodik može u secesiju samo s koferima, u Zanzibaru mu nema Bošnjaka

U Bosni i Hercegovini opet prijetnje secesijom, u regiji nove tenzije, NATO zabrinut. O situaciji, uzrocima, posljedicama, prijetnjama i sigurnosti u današnjem Rezimeu (FTV) govorili su Mirsad Duratović, potpredsjednik Narodne skupštine Rs-a i Đuro Kozar, vanjskopolitički analitičar.

U Rs-u ništa novo, kazao je Duratović komentirajući činjenicu da je NSRS usvojila izvještaj ‘komisije za istraživanje stradanja u srebreničkoj regiji’

„To nije nimalo iznenađujuće. Glasao sam i protiv sazivanja te sjednice, protiv dnevnog reda, i protiv predloženih zaključaka koji su usaglašeni unutar svih stranaka, i pozicije i opozicije, i bilo je za očekivati da će biti jednoglasno usvojeni. To negiranje i ratnih zločina i genocida je dio kontinuirane politike koja se vodi od okončanja agresije na Bosnu i Hercegovinu, na čitavom prostoru Rs-a, bez obzira ko su nosioci vlast“, smatra Duratović.

Kako navodi Duratović, jednoglasno podržavanje izvještaja govori da je jedinstven stav u Rs-u da se negiraju ratni zločini i genocid.

„To je razlog zašto nismo ni učestvovali – bespredmetno je formirati komisije i učestvovati u raspravama, braniti teze da li je nešto počinjeno ili ne, ako imamo 50-ak presuda za genocid.

Znači li to da mi svojim učešćem u radu NSRs-a također ne priznajemo te presude, i da moram sada nešto tamo braniti, a utvrđen je genocid na međunarodnom sudu i Sudu Bosne i Hercegovine“, objasnio je.

Na pitanje je li Rezolucija o Srebrenici stvarni razlog ili tek povod za secesiju Rs-a, Duratović je rekao:

-Može krenuti u proces secesije sa svojim koferima u rukama i da ide tamo kud misli da ide. Znate, on kaže ‘nećemo živjeti sa muslimanima’. Ne morate, niko ne tjera nikog da živi u našoj kući, u državi Bosni i Hercegovini. Niko nikoga ne tjera da živimo zajedno. Kome se ne sviđa, bujrum, spakujte kofere i idite u Zanzibar, idite na Havaje, idite u Dubai, idite gdje hoćete. Slobodno. Secesija može na taj način, da vi spakujete ono svoje što imate u kofere i idete tamo gdje hoćete da živite – bez Bošnjaka i bez muslimana (kako ih nazivate), bez bilo koga hoćete.

Imate pravo da birate, ogromna je i velika ova kugla zemaljska, puno je mjesta gdje se može lijepo živjeti, pa kome se ne sviđa ovdje, ima načina i da se riješi i Bošnjaka i muslimana i Bosne i Hercegovine, da ne živi u ovom zatvoru, kako već nazivaju ovu državu. A mnogo je toga i ranije rečeno, pa se nije ništa desilo – kazao je Duratović.

Previous Konaković u OHR-u lobirao za Dodika, strategiju osmislio Miroslav Lajčak
Next Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

You might also like

RIJEČ

ZABRANJENA EMISIJA: Ne plaše se Vučića, ali Čović je malo teži zalogaj

 Televizija N1 poprište je skandala izazvanog zabranom emitiranja emisije posvećene Draganu Čoviću. Sve je otkrio zagrebački Nacional, analizira Ozren Kebo. Zagrebački magazin Nacional i njegov novinar Boris Pavelić pišu o skandalu koji

KULTURA I UMJETNOST

Profesor iz Španije koji je napisao knjigu o bosanskoj pjesmi: Sevdah govori o svemu i sve je u sevdahu

Sevdah ima nešto posebno. Ako te uhvati, neće te pustiti. On te nikada ne ostavlja, stvara ovisnost. Senzacije koje živim slušajući sevdalinku ne doživljavam sa drugom muzikom, a slušao sam

RIJEČ

Norman Finkelstein: Gaza – zločin protiv čovječnosti koji traje skoro dvije decenije

Norman Finkelstein poznati politikolog i pisac, američki Jevrej i odgovor američkom političaru i senatoru Bernardu “Bernie” Sandersu po pitanju Gaze… (A Response to Bernie Sanders) Nakon što je vidio pojavljivanje