Duž Velikog parka se gradi „Pješačka zona-Sarajevski ćilim“

Duž Velikog parka se gradi „Pješačka zona-Sarajevski ćilim“

Danas je u velikoj sali Općine Centar održana prezentacija idejnog projekta pod nazivom „Pješačka zona-Sarajevski ćilim“.

Na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića arhitektonski Studio „ZEC“ je uradio idejni projekta budućeg izgleda šetnice u Velikom i Malom parku.

Prezentator je bio arhitekta Amir Vuk Zec, koji u svojoj bogatoj karijeri ima čitav niz prepoznatljivih projekata. Kako je prezentovano prisutnima, koji su došli osim iz Općine Centar, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo… od današnje popularne „Hippy klupe“, gdje se nalazi i istoimeni ugostiteljski objekat, kroz cijeli Veliki park preko malog parka do Alipašine ulice, odnosno do takozvanog Higijenskog zavoda (Zavod za javno zdravstvo FBiH) šetnica će dobiti potpuno novi izgled.

Centralno mjesto u novoj šetnici Velikog parka će zauzimati Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva  1992-1995. Kombinacijom raznih vrsta kamenih ploča i zelenila, duž šetnice, dobit će se efekat „Sarajevskog ćilima“. Planirana je ugradnja vodilica za slijepe osobe, te izgradnja javnog toaleta. Duž nove šetnice od najmodernijih materijala moguće je napraviti i umjetničke instalacije čija će praktična strana biti korištena za odmor šetača. U Malom parku bi, osim modernog rješenja tramvajske stanice, bilo moguća i izgradnja paviljona.

Nakon održane prezentacije, između ostalih, prisutnima se obratio i općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.

–Općina Centar je već pokrenula proceduru kako bi ovaj projekat što prije postao operativan. Mi ćemo odmah pripremiti elemente i raspisati javni poziv za odabir firme za izradu projekta obnove ove šetnice. Ovo nije prvi projekat ovnove trga ili pješačke zone kojeg mi realizujemo. Već smo završili projekte poput Pozorišnog trga – Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, Trg kulture-Jurislav Korenić, te smo uredili Trg Prvog korpusa Armije RBiH, uradili smo „Park svjetlosti“, te kroz parkove Safet Isović i Kemal Monteno ovih dana započinjemo sa uređenjem pješačkih staza. Imamo namjeru napraviti najveći park u gradu, a možda i državi površine od 500 dunuma gdje će kao dio ovog parka biti i golf igralište međunarodnog karaktera, za šta smo usvojili regulacioni plan. Ovdje bih sugerisao da, ako je to arhitektonskim rješenjem moguće, novoobnovljenu šetnicu i spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva uvežemo sa Memorijalnom sobom ubijene djece opkoljenog Sarajeva, koja će biti smještena u prostorijama koje im je ustupila Općina Centar u objektu u Ulici Džidžikovac u neposrednoj blizini ovog parka, objasnio je Ajnadžić.

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za realizaciju prve faze projekta uređenja šetnice duž Velikog i Malog parka je obezbijeđen iznos od 1.000.000 KM.

Previous Sarajevo: Potpisani prvi ugovori o zaposlenju mladih na gradnji tunela Ivan
Next Kurcova vlada se sprema za pokretanje kontroverznog programa nadziranja muslimana u Austriji

You might also like

NAŠI DANI

Šepić: Narod u Bosni i Hercegovini je svjestan da nam treba nova politika

  Našoj zemlji i našem narodu trebaju promjene kakve nudi Nezavisni blok. Narod je svjestan da se u Bosni i Hercegovini mora izgraditi nova politika koja će do kraja transparentno

NAŠI DANI

Policijska akademija FMUP-a primila novih 326 kadeta za početni čin policajac i mlađi inspektor

Na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova  upriličen je prijem novih kadeta za čin policajac i mlađi inspektor. Školovanje na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova omogućeno je za 326

NAŠI DANI

Suze djece i roditelja na protestu u Sarajevu zbog pogibije 11-godišnjeg učenika, upućena poruka nadležnima

Nekoliko stotina građana okupilo se večeras u Ulici Ramiza Salčina u Općini Novi Grad protestirajući zbog smrti 11-godišnjeg učenika Osnovne škole Aleksa Šantić kojeg je sinoć u ovoj ulici usmrtio