Džaferović i Komšić u posjeti Crnoj Gori i južnom Sandžaku

Džaferović i Komšić u posjeti Crnoj Gori i južnom Sandžaku

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić danas putuju u službenu posjetu Crnoj Gori.

Oni bi danas trebali otputovati za Podgoricu, a večeras je planirana večera koju organizuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Sutradan će biti održan i službeni susret ovih lidera. Takođe, planirani su i neki drugi sastanci članova Predsjedništva tokom ove posjete.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora trenutno nemaju otvorenih pitanja, imaju riješenu granicu i tendenciju poboljšanja privrednih odnosa, ali i poboljšanje veoma loše putne infrastrukture. U tom smislu već postoje određene najave projekata.

Fokus odnosa ovih zemalja posljednjih mjeseci je usmjeren na to da li će Crna Gora usvojiti rezolucije kojom će institucionalno priznati genocid u Srebrenici.

Najavljena je i posjeta gradu Rožaje, tamo bi se Džaferović trebao sastati sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća CG.

Rožaje je grad na sjeveru CG, ili jugu Sandžaka. Nastanjuje ga većinski bošnjačko stanovništvo, a u njemu je osnovana i Bošnjačka stranka, vodeća politička organizacija bošnjačkog naroda u Crnoj Gori.

Previous Novi Pazar: Pokrenuta humanitarna akcija „Sandžak za Palestinu“
Next Učenici OŠ "Hasan Kikić" iz Gračanice uplatili 60 stipendija za Burkina Faso

You might also like

NAŠI DANI

Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog ratnog zločina u Briševu kod Prijedora

Podignuta je optužnica protiv pet osoba zbog ratnog zločina u Briševu kod Prijedora 1992. godine, javlja Anadolu. Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Veljka Brajića,

NAŠI DANI

Mještani Željeznog Polja protestuju zbog sječe šume

Mještani više mjesnih zajednica u Željeznom Polju protestirali su na lokalnom putu zbog, kako navode, nekontrolirane sječe šume na tom području. Tvrde da se nekoliko privatnih firmi ne pridržava doznačenih

NAŠI DANI

Oni nisu samo brojke: doktori, pjesnici, bebe, žrtve izraelskih napada

Izraelska vojska u jednom danu, odnosno u nedjelju, bombardovala je 320 lokacija u Gazi, ubivši 400 Palestinaca. Većina ubijenih bili su žene i djeca, rekli su medicinski izvori palestinskoj novinskoj