Džaferović na skupu podrške u Sarajevu: To je najmanje što mi u Bosni i Hercegovini možemo da učinimo za pravednu borbu Ukrajine

Džaferović na skupu podrške u Sarajevu: To je najmanje što mi u Bosni i Hercegovini možemo da učinimo za pravednu borbu Ukrajine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas u Sarajevu skupu podrške Ukrajini i poručio da je Bosna i Hercegovina bez obzira na sve unutrašnje otpore, ipak, stala na pravu stranu historije, javlja AA.

“Posebna je simbolika što je skup 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom. Došao sam da podržim žrtve rata u Bosni i Hercegovini koje su organizovale ovu protestnu šetnju u znak podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu. To je najmanje što mi u Bosni i Hercegovini možemo da učinimo kada je u pitanju pravedna borba Ukrajine i ukrajinskog naroda protiv invazije i agresije koja se nažalost i u ovom trenutku vrši od strane Ruske Federacije”, rekao je Džaferović.

Istakao je da ovo nije samo tragedija Ukrajine i ukrajinskog naroda, nego tragedija za cijeli svijet.

“Moram da kažem da sam u svoj toj tragediji sretan što je BiH, bez obzira na sve unutrašnje otpore, ipak, stala na pravu stranu historije. Bosna i Hercegovina je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, BiH je podržala teritorijalnu integritet Ukrajine”, poručio je Džaferović.

Iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, danas su poslane poruke podrške Ukrajini i ukrajinskom narodu koji se nalazi pod ruskim napadima.

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majki enklava Srebrenice i Žepa organizovali su skup “Žrtve iz Bosne i Hercegovine za žrtve u Ukrajini”.

Protestnom šetnjom od Vječne vatre do Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva okupljeni su dali podršku ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Pored građana Bosne i Hercegovine, između ostalih, skupu su prisustvovali i predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “Zaustavite masakr u Mariupolju”, “Niste reagovali u Bosni, reagujte u Ukrajini”.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je da 49 posto Bosne i Hercegovine podržava agresiju Rusije na Ukrajinu.

“To je nažalost problem Bosne i Hercegovine koji, nažalost, nije samo na ovom pitanju, nego na mnogim drugim pitanjima, Bosna i Hercegovina ne uspijeva uraditi ono što cijeli demokratski svijet radi. To je već dio politike. Mi smo ovdje, mi koji znamo, koji smo preživjeli i izgubili svoje najbliže, želimo na neki način dati podršku Ukrajincima, prije svega civilima i djeci, koja najviše stradaju, a najmanje su krivi za ono što se događa”, istakao je Tahirović.

Skup podrške je organizovan na 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

“Deveti maj je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope kojom težimo. Danas je jako bitan dan jer je i Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša”, izjavio je Tahirović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, poručila je da danas mole svijet da zaustavi ono što se dešava u Ukrajini.

“Mi smo majke koje moraju dati podršku, osuditi svako ubijanje, bez obzira kome se i zbog čega desilo. Svaki čovjek ima pravo na život i niko nema pravo da mu ga oduzme”, poručila je Subašić.

Među okupljenima je bila i Kada Hotić, potpredsjednica udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe”.

“Ovo što se dešava u Ukrajini, mi smo to preživjeli i još nosimo te posljedice. Želimo ohrabriti Ukrajince da izdrže, da se bore. Ruskim majkama bi poručila da ne daju svoje sinove da ginu i ubijaju svoj narod. Zar nije bilo dosta i previše? Zar ovo opet gledamo. Svijetu, probudi se”, kazala je Hotić.

Alija Hodžić, potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., rekao je da su danas na skupu kako bi dali podršku Ukrajini, ispred najmlađih u svijetu – djece.

“Želimo da u svijetu već jednom zavlada mir. Ono što je proživila Bosna i Hercegovina, scenarij je isti i u Ukrajini. Laži su sa jedne strane, odnosno agresora koji napada na suverenu državu. Sada je malo savremenije naoružanje nego što je bilo kod nas”, rekao je Hodžić.

Izvor: Agencije

Previous Čelićka jagoda poznata u čitavoj Evropi
Next Džaferović se uime države obraća na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

You might also like

NAŠI DANI

Hutba Reisu-l-uleme u Begovoj džamiji u Sarajevu

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović imamio je danas džumu namaz i održao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. MINA u cjelosti prenosi hutbu Reisu-l-uleme: Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Svemilosnom.

NAŠI DANI

Schmidt o britanskim sankcijama Dodiku i Cvijanović: Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu

Izjava visokog predstavnika Christiana Schmidta nakon britanskih sankcija protiv pojedinaca u Bosni i Hercegovini Sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i

NAŠI DANI

Učenici OŠ “Hasan Kikić” iz Gračanice uplatili 60 stipendija za Burkina Faso

Učenici OŠ “Hasan Kikić” iz Gračanice stipendirat će 60 djece u Burkini Faso. Rezultati su to akcije koju su proveli učenici uz pomoć nastavnica Aide Čamdžić i Amire Dautović, ali