Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju

Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju

 

Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju, poručio je danas između ostalog član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine, BiH će razvijati i jačati svoje oružane snage u skladu s potrebama odbrane i u skladu sa našim NATO putem. Nema demilitarizacije BiH u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju. BiH mora imati oružane snage koje će odgovoriti misiji koja je propisana Zakonom o odbrani BiH. Jedna od misija je zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Nije moguća demilitarizacija BiH. Ako se demilitarizira kompletan region onda možemo da razgovaramo na tu temu, a i o tome ćemo dobro razmisliti. Mi ćemo ići svojim NATO putem iako se taj put osporava”, rekao je Džaferović na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Džaferović je podsjetio da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik proteklih dana imao nekoliko izjava, a danas i praktičnih postupaka zbog kojih je, kako je kazao, organizovao vanrednu press konferenciju.

“Gospodin Dodik je danas povrijedio Zakon o zastavi BiH. Prema Zakonu o zastavi BiH, na mjestima na kojima se predstavlja BiH, mogu da stoje samo simboli BiH i nikakvi drugi simboli. O ovome što je danas urađeno bit će obaviještene agencije za sprovođenje zakona. Ovo što je danas urađeno je kažnjivo djelo, a istovremeno predstavlja i narušavanje ugleda BiH. Ovdje se postavljaju i sigurnosna pitanja o tome ko smije ući u svečani salon. Ovo danas nije uradio Sekretarijat Predsjedništva BiH, ovo je uradio kabinet gospodina Dodika. Ovdje je masa pitanja koja se moraju odgovoriti, insistirat ćemo na odgovornosti, poštivanje zakona i ustava je jedini put kojim može i treba da ide ova zemlja”, rekao je Džaferović u vezi s današnjim isticanjem entitetske zastave prilikom prijema srbijanskog ambasadora kod predsjedavajućeg PBiH Milorada Dodika.

Dodikovo današnje pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u vezi s Danom državnosti Bosne i Hercegovine, Džaferović je ocijenio uvredljivim.

“Dodik je napisao uvredljivo pismo Trumpu koji nam je čestitao Dan državnosti. Današnji stav gospodina Dodika predstavlja njegov jednostran potez i ja takav potez osuđujem”, kazao je Džaferović.

Podsjetivši na kontinuirane napade i na Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine Džaferović je rekao da ta agencija radi svoj posao u skladu sa ustavom i zakonom.

“Niko neće omesti njen rad. To je jako važna institucija države BiH”, rekao je Džaferović.

Prema riječima Džaferovića, priča o ukidanju Ureda visokog predstavnika (OHR) i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, potpuno je neprihvatljiva.

“Visoki predstavnik i strane sudije Ustavnog suda BiH su dio Dejtonskog sporazuma. Ne može se prema Dejtonu odnositi na način da iz tog paketa uzmete ono sto vam odgovara, a odbacujete ono što vam ne odgovara. Dejton se mora provodit kao paket. Dio Dejtona su i entiteti, i strane sudije Ustavnog suda i visoki predstavnik, sve je to Dejton, i ja pozivam na razumno ponašanje, na poštivanje Dejtonskog sporazuma u cjelini jer, ukoliko se gospodin Dodik i politike koje su slične toj politici nastave ovako ponašati doći će u pitanje Dejton, tada u pitanje dolazi sve, jedino neće biti dovedena u pitanje država BIH, ona je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Džaferović.

Previous Na Univerzitetu u Tuzli promovirano oko hiljadu diplomaca i magistara
Next U Mostaru izložba slika Ahmeta Hundura - Doprinos ljepoti koja nas okružuje, posebnoj zemlji posebnih ljudi

You might also like

NAŠI DANI

Zabranjen ulazak državljanima Italije, Kine, Južne Koreje i Irana

Osobama koje dolaze iz Italije, pojedinih provincija Kine, Južne Koreje i Irana zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu, saopšteno je iz Granične policije BiH. Naredbu o zabrani ulaska Granična

NAŠI DANI

Vozila i letjelice FUCZ dostavljaju testove na koronavirus i uzorke

 Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas su krenuli sa isporukom 20.000 testova na korona virus koji će se dostaviti Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (8.000), Općoj bolnici “Prim. dr.

NAŠI DANI

Dan oslobođenja i Dan grada Bosanska Krupa

17. septembra navršava se 28 godina kako su borci i starješine 511. slavne, 505. viteške i 503. slavne u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. korpusa oslobodile Bosansku Krupu. Taj dan