Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju

Džaferović: Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju

 

Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju, poručio je danas između ostalog član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nema demilitarizacije Bosne i Hercegovine, BiH će razvijati i jačati svoje oružane snage u skladu s potrebama odbrane i u skladu sa našim NATO putem. Nema demilitarizacije BiH u situaciji kada se naši susjedi naoružavaju. BiH mora imati oružane snage koje će odgovoriti misiji koja je propisana Zakonom o odbrani BiH. Jedna od misija je zaštita teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH. Nije moguća demilitarizacija BiH. Ako se demilitarizira kompletan region onda možemo da razgovaramo na tu temu, a i o tome ćemo dobro razmisliti. Mi ćemo ići svojim NATO putem iako se taj put osporava”, rekao je Džaferović na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Džaferović je podsjetio da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik proteklih dana imao nekoliko izjava, a danas i praktičnih postupaka zbog kojih je, kako je kazao, organizovao vanrednu press konferenciju.

“Gospodin Dodik je danas povrijedio Zakon o zastavi BiH. Prema Zakonu o zastavi BiH, na mjestima na kojima se predstavlja BiH, mogu da stoje samo simboli BiH i nikakvi drugi simboli. O ovome što je danas urađeno bit će obaviještene agencije za sprovođenje zakona. Ovo što je danas urađeno je kažnjivo djelo, a istovremeno predstavlja i narušavanje ugleda BiH. Ovdje se postavljaju i sigurnosna pitanja o tome ko smije ući u svečani salon. Ovo danas nije uradio Sekretarijat Predsjedništva BiH, ovo je uradio kabinet gospodina Dodika. Ovdje je masa pitanja koja se moraju odgovoriti, insistirat ćemo na odgovornosti, poštivanje zakona i ustava je jedini put kojim može i treba da ide ova zemlja”, rekao je Džaferović u vezi s današnjim isticanjem entitetske zastave prilikom prijema srbijanskog ambasadora kod predsjedavajućeg PBiH Milorada Dodika.

Dodikovo današnje pismo američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u vezi s Danom državnosti Bosne i Hercegovine, Džaferović je ocijenio uvredljivim.

“Dodik je napisao uvredljivo pismo Trumpu koji nam je čestitao Dan državnosti. Današnji stav gospodina Dodika predstavlja njegov jednostran potez i ja takav potez osuđujem”, kazao je Džaferović.

Podsjetivši na kontinuirane napade i na Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine Džaferović je rekao da ta agencija radi svoj posao u skladu sa ustavom i zakonom.

“Niko neće omesti njen rad. To je jako važna institucija države BiH”, rekao je Džaferović.

Prema riječima Džaferovića, priča o ukidanju Ureda visokog predstavnika (OHR) i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, potpuno je neprihvatljiva.

“Visoki predstavnik i strane sudije Ustavnog suda BiH su dio Dejtonskog sporazuma. Ne može se prema Dejtonu odnositi na način da iz tog paketa uzmete ono sto vam odgovara, a odbacujete ono što vam ne odgovara. Dejton se mora provodit kao paket. Dio Dejtona su i entiteti, i strane sudije Ustavnog suda i visoki predstavnik, sve je to Dejton, i ja pozivam na razumno ponašanje, na poštivanje Dejtonskog sporazuma u cjelini jer, ukoliko se gospodin Dodik i politike koje su slične toj politici nastave ovako ponašati doći će u pitanje Dejton, tada u pitanje dolazi sve, jedino neće biti dovedena u pitanje država BIH, ona je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Džaferović.

Previous Na Univerzitetu u Tuzli promovirano oko hiljadu diplomaca i magistara
Next U Mostaru izložba slika Ahmeta Hundura - Doprinos ljepoti koja nas okružuje, posebnoj zemlji posebnih ljudi

You might also like

NAŠI DANI

Sutra Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč

Dan odbrane Općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč bit će obilježen u ponedjeljak, 8. juna 2015. godine, polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na Hair

NAŠI DANI

Mamić: Bosna i Hercegovina je moja prva domovina i isključivo ću ovdje služiti zatvorsku kaznu

Bivši predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić izjavio je da ako bude služio zatvorsku kaznu služit će ju u Bosni i Hercegovini. Video FENA

NAŠI DANI

Donacija Grada Sarajeva za obnovu kuhinje Zavoda Pazarić (VIDEO)

Grad Sarajevo je donacijom od 10.000 konvertibilnih maraka pomogao obnovu kuhinje za Javnu ustanovu Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.