Džaferović u Briselu s Von der Leyen i Michelom

Džaferović u Briselu s Von der Leyen i Michelom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović, u okviru službene posjete institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, sastao se s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom s kojim je razgovarao o više pitanja važnih za odnose BiH i EU.

Džaferović je u izjavi za AA nakon sastanka kazao da je s Michelom razgovarao o brojnim važnim pitanjima koja se tiču BiH.

“Ovo je za mene vrlo važan sastanak. Važan sastanak za moju zemlju, za Bosnu i Hercegovinu, jer smo razgovarali s prvim čovjekom Evropske unije o pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine i odnosa Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Prva tema koja se u ovom trenutku na svim sastancima mora razmatrati je pitanje ruske agresije na Ukrajinu i odnosa Bosne i Hercegovine prema tom pitanju. Michela sam upoznao sa stavovima Bosne i Hercegovine. Oni su njemu također poznati. Bosna i Hercegovina se svrstala u civilizirani dio svijeta, dio svijeta koji je osudio rusku agresiju na Ukrajinu, dio svijeta koji poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i dio svijeta koji se pridružuje restriktivnim mjerama, rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda i stavovima Evropske komisije”, kazao je Džaferović.

Istakao je kako je na sastanku razgovarano i o situaciji unutar Bosne i Hercegovine.

“Situacija u Bosni i Hercegovini nije dobra. Institucije Bosne i Hercegovine su blokirane, vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske poduzimaju mjere kako bi se urušile reforme koje smo mukotrpno gradili 27 godina u Bosni i Hercegovini. Zamolio sam za podršku da se uz pomoć Evropske unije i djelovanja Evropske unije retrogradne odluke Skupštine RS-a stave van snage i da se pomogne Bosni i Hercegovini kroz djelovanje Evropske unije kako bi se deblokirale institucije i Bosna i Hercegovina normalno funkcionirala”, rekao je Džaferović.

Džaferović u Briselu: Kandidatski status za BiH kao geostrateška odluka
Foto: Dursun Aydemir/AA

Kako je kazao, s Michelom je razgovarao i o međunarodnom vojnom prisustvu u Bosni i Hercegovini.

“Rekao sam da je potrebno osnažiti EUFOR, jer bolje je zlo spriječiti nego ga kasnije liječiti, bolje je požar spriječiti nego ga gasiti. Sama činjenica da je došlo do povećanja snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, kapaciteta te misije, je samo po sebi značajno stabiliziralo stanje u mojoj zemlji. Mislim da će snaženje i jačanje EUFOR-a dodatno stabilizirati sigurnosne prilike u Bosni i Hercegovini”, dodao je Džaferović.

Na sastanku s predsjednikom Evropskog vijeća bilo je riječi i o ukupnom djelovanju međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da međunarodna zajednica treba odlučnije da djeluje u Bosni i Hercegovini. Razgovarali smo i o ustavnim i izbornim reformama unutar Bosne i Hercegovine i izborima koji se trebaju održati ove godine. To su teme o kojima smo ja i Michel razgovarali. Još jednom mu se zahvaljujem za vrlo iskren i prijateljski sastanak”, kazao je.

“Na sastanku s Michelom sam razgovarao i o pitanju evropskog puta Bosne i Hercegovine i našeg kandidatskog statusa. O svim ovim pitanjima ću razgovarati i s predsjednicom Evropske komisije i moja posebna molba najodgovornijim ljudima Evropske unije je da se založe da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status. Znam da Bosna i Hercegovina, nažalost, zbog destruktivnih snaga, nije ispunila uvjete iz četrnaest prioriteta. Oboreni su i neki zakoni, Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, Zakon o sukobu interesa, Zakon o javnim nabavkama, u Domu naroda državnog parlamenta protekle sedmice. Ali unatoč tome, imajući u vidu situaciju koja se dešava u Bosni i Hercegovini, s blokadom institucija, pokušajem urušavanja reformi, prijetnje koje postoje vezane za rusku agresiju na Ukrajinu, zamolio sam da se o Bosni i Hercegovini povede računa i da se u ovom trenutku i Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status kao geostrateška i geopolitička odluka. To bi jako puno pomoglo Bosni i Hercegovini, to bi bio jako pozitivan signal za sve ljude u mojoj zemlji”, kazao je Džaferović na kraju razgovora.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji, sa naglaskom na unilateralne poteze vlasti entiteta RS kojima se ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

Posebna tema razgovora bile su implikacije ruske agresije na Ukrajinu na zapadni Balkan, posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini i djelovanju ruskog utjecaja unutar BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH informisao je predsjednicu Evropske komisije o aktivnostima aktera unutar BiH koji, kao dio ruskog utjecaja, trenutno opsturiraju provođenje EU sankcija prema Rusiji kojima se BiH na najvišem nivou pridružila.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zatražio je od predsjednice Evropske komisije dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini što bi imalo izuzetan značaj za stabilizaciju prilika u BiH.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina ne želi izbjeći svoje obaveze iz Mišljenja Evropske komisije, ali da želi isti tretman kao i druge države u smislu dobijanja kandidatskog statusa po ubrzanoj proceduri zbog geopolitičkih i sigurnosnih imperativa, naročito jer je Bosna i Hercegovina pod snažnim pritiskom ruskog utjecaja.

Razgovarano je o aktivnostima koje su imale za cilj provođenje ograničenih ustavnih i izbornih reformi, u skladu sa zahtjevom Evropske komisije da BiH provede presude Evropskog suda za ljudska prava.

Predsjedavajući Predsjednistva BiH je podcrtao potrebu provođenja izbora u zakonskim terminima, jer je dovođenje u pitanje zakonskog automatizma u vezi s ovime direktan put u suspenziju demokratskog procesa i destabilizaciju najvišeg stepena.

Zahvalio je predsjednici Evropske komisije za sve što je učinila i što i dalje čini za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Džaferovićevog ureda – prenosi Fena.

Izvor: Agencije

Previous Od 1. aprila porodilje u TK imaju pravo na novčanu naknadu
Next Porast turizma u Mostaru: U Starom Gradu prizori kakvi su bili prije svih restrikcija

You might also like

NAŠI DANI

Čuvari Bosne uputili poziv institucijama Bosne i Hercegovine da zaštite suverenitet i teritorijalni integritet države

Udruženje Čuvari Bosne uputilo je poziv institucijama Bosne i Hercegovine da zaštite suverenitet, i teritorijalni integritet BiH. Poziv prenosimo u cijelosti: “Poštovani članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva odbrane

NAŠI DANI

Kojović: Jandroković bh. Hrvate vidi kao tampon zonu prema imaginarnom neprijatelju

Na nastup Gordana Jandrokovića, predsjednika Sabora Republike Hrvatske, u emisiji Budnica reagovao je predsjednik Naše stranke i zastupnik u Parlamentu BiH Predrag Kojović. „U nizu problematičnih i zlonamjernih izjava koje

NAŠI DANI

Tomislavgrad: Turski vojnici EUFOR-a spasili porodicu s trudnicom zaglavljenu u snijegu

  U rutinskoj patroli od kampa u Butmiru do Livna, tim u kojem je bilo osam turskih vojnika, pripadnika snaga EUFOR-a, predvođen poručnikom Erolom Erginom, u blizini Tomislavgrada naišao je