Džaferović u Bruxellesu: Izbori u Bosni i Hercegovini moraju biti održani u skladu sa zakonskim rokovima

Džaferović u Bruxellesu: Izbori u Bosni i Hercegovini moraju biti održani u skladu sa zakonskim rokovima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravi u Bruxellesu

Dažaferović se sastao sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paolom Rangelom

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da Evropska unija mora energičnije djelovati, kako bi vlasti entiteta RS povukle neustavne zakone i kako bi bio deblokiran rad državnih institucija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović je kazao da je Bosni i Hercegovini potrebno odmah dodijeliti kandidatski status, jer bi to stabilizovalo situaciju u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da Bosna i Hercegovina ima važeće izborno zakonodavstvo na osnovu kojeg su održani prošli izbori te da, bez obzira na neuspjeh pregovora o izbornoj reformi, izbori u Bosni i Hercegovini moraju biti održani u skladu sa zakonskim rokovima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović se sastao sa zastupnicima Evropskog parlamenta u Bruxellesu

Delegaciju Evropskog parlamenta su činili zastupnici Milan Brglez, Katalin Cseh, Klemen Grošelj, Ljudmila Novak, Thomas Waitz i Fabio Castaldo.

Tema razgovora bila je aktuelna sigurnosna i politička situacija u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na unilateralne poteze entiteta RS protiv Daytonskog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Razgovarano je o mogućnosti dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropsku uniju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da bi stjecanje kandidatskog statusa imalo izuzetan efekat na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Džaferović je zahvalio Evropskom parlamentu što daje izuzetnu podršku Bosni i Hercegovini i njenom EU putu.

Džaferović se sastao i sa predsjednikom Evropske narodne stranke (EPP) Donaldom Tuskom.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji na evropskom kontinentu, te o reflektovanju ruske agresije na Ukrajinu na države Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Istaknut je značaj evropskog i evroatlantskog jedinstva u odbrani temeljnih vrijednosti demokratskog svijeta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio je Tusku na svemu što radi i što je uradio za Bosnu i Hercegovinu, kao predsjednik EPP-a, a ranije i kao predsjednik Evropskog vijeća.

-Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se nalazi u posjeti Bruxellesu, gdje će se sutra i prekosutra sastati sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Previous Firma iz Brčkog direktni dobavljač za BMW
Next Albright: Podržala tribunal UN-a koji je arhitekte rata protiv Bosne na kraju stavio u zatvor

You might also like

OTPOR BOSNE

Sarajevo: Obilježena 30. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Porodice poginulih i veterani Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo danas su obilježili 30. godišnjicu postrojavanja pripadnika ove brigade, te su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali počast

NAŠI DANI

Izetbegović sazvao sjednicu Doma naroda na kojoj bi se ukinule akcize na gorivo i umanjio PDV

 Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je hitnu sjednicu ovog Doma za 4. oktobra na kojoj će biti razmatran Izvještaj o postizanju identičnog teksta dopunama

NAŠI DANI

U S. Makedoniji proglašena trodnevna žalost

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila je trodnevnu žalost zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila u Bugarskoj, javlja AA. “Uz minutu šutnje u znak poštovanja prema žrtvama tragične saobraćajne nesreće u Bugarskoj,