Ef. Čajlaković: Važno je spominjanje Allaha dž.š., to smiruje srce

Ef. Čajlaković: Važno je spominjanje Allaha dž.š., to smiruje srce

Noć Lejletu-l-kadr prema islamskom učenju, vrednija je od hiljadu mjeseci, jedna je od najvažnijih noći u islamskom kalendaru. Ta noć je u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca.

Hafiz Husejn ef. Čajlaković u razgovoru za Fenu kaže da se ne zna tačno koja je to noć, ali je treba ‘tražiti’ u neparnim noćima (datumi), u posljednjoj trećini ramazana.

– Tražite Noć moći u neparnim noćima. Dvadeset sedmu noć će pronaći onaj kome se Allah dž.š. smiluje, ne gdje masa ljudi hrli. Kako se kaže u hadisu, islam je počeo sa garibima (usamljeni ljudi) i završit će sa njima, usamljenicima koji traže 27. noć. Onome ko ‘pronađe’ 27. noć, njega će Allah dž.š. promijeniti, njegov život više neće biti isti. On u srcu osjeti ljepotu, zadovoljstvo, nur (svjetlost) božanski – naglasio je ef. Čajlaković.

Važno je, kako je kazao, da čovjek radi na sebi. Mi se, kaže, iznutra moramo mijenjati, ne izvana. Abdestom, podsjeća ef. Čajlaković, čistimo tijelo, a postom i dušu i tijelo.

– Srce hrđa kao željezo, zato je važno spominjanje Allaha dž.š. jer to smiruje srce. Posebno tu noć važno je učenje Kur’ana, spominjanje Allaha i razmišljanje o smrti što čisti srce, odbija sve ovosvjetovne želje i čovjeka potakne da shvati da je na ovom svijetu prolazan – naglasio je ef. Čajlaković, imam u džematu Poljice na području Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Lejletu-l-kadr noć odredbe, noć snage/moći, noć vrijednosti, noć sudbine ili noć mjera je prema islamskom vjerovanju noć kad su prvi ajeti Kur’ana objavljeni poslaniku Muhammedu a.s.. Muslimani vjeruju da su na tu noć blagoslov i milost Allaha dž.š. u izobilju, grijesi se praštaju, dova se prima. Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra – počevši od zikra, dova, učenja Kur’ana te pokajanja i traženja oprosta.

27. noć ramazana nastupa u akšam, u srijedu 27. aprila 2022. godine. Tim povodom Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf organiziraju centralnu svečanost, 27. noći mjeseca ramazana prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Program će početi u 20.45 sati, a tom prilikom vaz će kazivati vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, a program će izvesti poznati učači Kur’ana i ilahija.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Kriza autoindustrije kao ‘stoljetna šansa’ za bosanske proizvođače dijelova
Next Više od 800 bosanskih momaka i djevojaka javilo se na konkurs Oružanih snaga

You might also like

DUHOVNOST

Omladina prenijela bosansku tradiciju u Tursku: Darivali mališane na teravijama

Grupa mladih u Istanbulu obradovala je mališane, ostavivši im poklone u obuću, čime su u Turkiye preslikali bosanskohercegovačku tradiciju darivanja u džamijama s ciljem podsticanja djece da dolaze na teravih-namaz,

BAŠTINA

Dan džamija u BiH: Jasikovačku ljepoticu srušili su tenkovskim projektilima

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine 7. maj se obilježava kao Dan džamija, kao simboličko podsjećanje na vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu kada su na teritoriji pod kontrolom

DUHOVNOST

Muslimani prvi put u džematu klanjali teraviju ovog ramazana

Muslimani u Sarajevu večeras su prvi put zajednički klanjali teravih-namaz ovogodišnjeg mjeseca posta ramazana, javlja AA. Džamije su ove godine bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa, a na radost mnogih vjernika,