Efendić: SBiH nastavlja borbu za državu i njeno institucionalno jačanje

Efendić: SBiH nastavlja borbu za državu i njeno institucionalno jačanje

Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) nastavlja borbu za državu i iskoristit će sva demokratska sredstva kako bi zaustavila njeno rastakanje, te učiniti sve što je u njenoj moći kako bi doprinijela institucionalnom jačanju Bosne i Hercegovine i građanima pokazala da postoji alternativa aktuelnom stanju.

Istaknuto je to danas na novogodišnjoj pres-konferenciji SBiH, na kojoj se njen predsjednik Semir Efendić ostvrnuo na aktuelni politički trenutak i dešavanja koja su obilježila godinu na izmaku.   

Referirajući se na način i temeljne odrednice stranačkog djelovanja, Efendić je kazao kako je SBiH u prethodnom razdoblju višekratno pokazala da je njen temeljni cilj borba za državu i bolji život njenih građana.

– Mi smo kao stranka pokazali da postoje stranke u Bosni i Hercegovini kojima prvi cilj nije borba za fotelje nego da je to borba za državu, za principe i za institucije – kazao je predsjednik SBiH.

– Kada se to promijeni, mnoge će se stvari promijeniti, pa ćemo biti sigurniji u vlastitoj državi i manje ćemo brinuti i manje će nas biti u redovima pred ambasadama onda kada budemo znali da nas institucije mogu da zaštite od kabadahija i onih koji nam svakodnevno prijete najcrnjim scenarijima – poručio je Edendić, čestitajući bh. građanima nastupajuću Novu 2024. godinu.

Prethodno se kritički osvrnuo na brojne procese i pojave koje stoje na putu jačanja institucija države i dobrobiti njenih građana i naroda, ocijenivši kako je 2023. godina bila jedna od turbulentnijih i složenijih u modernoj historiji BiH.

Ponovio je poznate stavove u vezi s aktuelnom vlašću, kritikujući, u prvom redu, kontinuirane antidržavne istupe predsjednika RS-a i SNSD-a, Milorada Dodika i destruktivne i secesionističke poteze vlasti u tom bh. entitetu.  

– Ovo Dodikovo ponašanje, njegovo stalno vrijeđanje i prizivanje crnih scenarija je vrsta psihološkog zlostavljanja svih građana BiH i da se to dešava u krugu jedne porodice, on bi zato bio odgovoran, a ne u jednoj državi u kojoj zlostavlja njenu cjelokupnu populaciju – upozorio je Efendić.

Detektirajući instiucionalne slabosti države BiH, izdvojio je dva osnovna razloga – način upravljanja institucijama BiH, odnosno njihovu kadrovsku popunu, a u čemu se, kako navodi, krije odgovor zašto institucije ne reaguju i zašto nisu efikasnije u zaštiti države.

Ovu je tvrdnju ilustrirao raspoloživim podacima o tome kako „u ovom trenutku u institucijama države nedostaje 800 ljudi iz reda bošnjačkog naroda, kao i 100 iz reda Ostalih, dok u istim tim instucijama onih, koji rade za politike koje ruše ovu državu, ima više za oko 500 uposlenika“.      

– Prema istoj analizi, u 58 od ukupno 71 institucije postoji debalans…Ovo se mora promijeniti i sva imenovanja rukovodilaca u državnim instucijama moraju doći na Vijeće ministara BiH. Od šest direktora koji se imenuju u skladu s paritetom, trojica moraju biti Bošnjaci, dvojica Srbi i jedan Hrvat – naveo je Efendić, pojašnjavajući omjer i distribuciju funkcija u skladu s Ustavom i zakonima utvrđenim kriterijima.  

Između ostalog, osvrnuo se i na, kako je naveo, „sistemsku pljačku države BiH od onih koji bi je sutra srušili“, dovodeći to u kontekst raspodjele sredstava od PDV-a.  

– Sigurno je da se u tom pogledu FBiH godišnje ošteti za dva do četiri posto, odnosno od 400 do 600 miliona KM – naveo je Efendić, ocijenivši diskutabilnim načine evidentiranja i prikazivanja krajnje potrošnje od Uprave za indirektno oporezivanje.

Naglasio je kako u tom smislu sve mora biti transparentno i jasno.

– Ne može se novcem građana koji vole ovu zemlju finansirati aktivnosti onoga ko hoće da je ruši – poručio je Efendić. 

Previous Bursać: Kako se Srbija prije 33 godine prva otcijepila i ubila Jugoslaviju
Next Vujović: Odustajanje od Bloka 7 vodi u energetsko porobljavanje

You might also like

RIJEČ

Analiza iz susjedstva: Bećirović otkida Komšićeve glasače; otvara prostor kandidatkinji HDZ-a da na mala vrata uđe u Predsjedništvo

Iako je zbog brojnih opstrukcija prijetilo da se Opći izbori u Bosni i Hercegovini ove godine uopče ne održe, odlukom Visokog predstavnika o finansiranju izbora, oni će ipak biti održani.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Pola stoljeća El-Kalema: Za knjigu je uvijek pravo vrijeme

Dok izdavačka kuća El-Kalem slavi svojih 50 godina, direktor Mesud Smajić u razgovoru za Preporod reflektira na pola stoljeća postignuća u promicanju obrazovanja, duhovnosti i kulture. Usred izazova s kojim

RIJEČ

Lavić: Da se napravi snažan bosanski blok, te da se zastupa blok bosanske države

Dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu bio je gost emisije 7 plus Hayat TV-a. Vidim da se ti muslimani tamo nešto pate, blok Srbi-Hrvati će o