EGIPATSKI MILIJARDER BI KUPIO NENASELJENI OTOK I NA NJEGA SMJESTIO IZBJEGLICE

Naguib Sawiris, čije se bogatstvo procjenjuje na 3,1 milijardu dolara, uskoro planira posjetiti Grčku i Italiju kako bi nagovorio čelnike tih dviju država da mu prodaju neki od svojih nenaseljenih otoka. IZBJEGLICE

Egipatski milijarder Naguib Sawiris poslao je Grcima i Talijanima javnu ponudu: prodajte mi jedan od vaših otoka kako bi na njega smjestio stotine hiljada sirijskih izbjeglica.

Sawiris je ideju prije nekoliko dana predstavio na Twitteru te je objasnio kako bi volio ishoditi da otok dobije samostalnost, odnosno status države.

“Na njemu bi se isprva nalazila privremena skloništa, međutim potom bi zaposlio te ljude da na njemu grade škole, bolnice, sveučilišta i domove”, kazao je Sawiris, koji uskoro namjerava posjetiti Italiju i Grčku te čelnike tih dviju država nagovoriti na prodaju, piše dnevnik.hr

Egipatski tajkun procjenjuje da bi za nenaseljeni otok morao izdvojiti između deset i stotinu miliona dolara, no svjestan je i toga da bi ga daleko više stajala izgradnja infrastrukture.

“Uvjeren sam da je to što želim moguće izvesti. Naravno da bi tu bilo raznih prepreka, međutim najvažnije je da se te nesretnike počne tretirati kao ljude, a ne kao stoku”, naglasio je Sawiris, čije se bogatstvo procjenjuje na 3,1 milijardu dolara.

Sawiris je inače predsjednik privatne telekomunikacijske investicijske tvrtke Weather Investments, predsjednik tvrtke Orascom Telecom Mediau koja pruža mobilne usluge u brojnim državama, a ujedno je i vlasnik jedne egipatske televizijske stanice.

(Fena)

Previous Aerodromi i mesari profitiraju: Vrtoglav rast izvoza mesa u Tursku
Next Mirsad Bektić: Budući UFC prvak

You might also like

OTPOR BOSNE

U Visokom obilježena godišnjica Trećeg korpusa Armije RBiH

U Visokom je danas svečano obilježena 29.godišnjica 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Obilježavanje je počelo na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog, a nastavljeno defileom gradskim ulicama, te

BH RAZGLEDNICA

Na Bjelašnici skijanje i druženje na čistom zraku

U Kantonu Sarajevo, u Federaciji BiH, zbog pogoršane epidemiološke situacije za vikend je na snazi zabrana rada većini poslovnih subjekata, ali je situacija značajno drugačija na obližnjoj planini Bjelašnici. Ulice

NAŠI DANI

Kosi lift u sarajevskom naselju Ciglane (VIDEO)

  Stanovnicima sarajevskog naselja Ciglane od danas je ponovo na raspolaganju kosi lift, koji će u početku biti besplatan, do utvrđivanje ko će biti odgovoran za njegovo upravljanje i održavanje.