Egipatski vojni stručnjak: Pravi sukob koji prijeti Izraelu je onaj s Egiptom

Egipatski vojni stručnjak: Pravi sukob koji prijeti Izraelu je onaj s Egiptom

Egipatski vojni i strateški stručnjak, brigadni general Samir Ragheb u razgovoru za Al Jazeeru rekao je da Izrael promovira svoju okupaciju osovine Philadelphia, ali u stvarnosti svoje snage ne raspoređuje tamo, već u sjevernom dijelu, uz palestinski zid granice.

Prema pravilima borbe, ako izraelski vojnik pređe osovinu Philadelphije, koja je okupirana teritorija, egipatski vojnik ima pravo pucati na njega, smatra stručnjak koji je komentirao objavu izraelskog Channela 14 da su egipatski vojnici otvorili vatru na izraelske vojnike unutar prijelaza Rafah. To je dovelo do razmjene vatre između dvije strane, što je rezultiralo smrću egipatskog vojnika, navodi izraelski izvor.

Izraelska stranica Walla objavila je da su dva Egipćanina ubijena u razmjeni vatre sa izraelskom vojskom na prijelazu Rafah.

Brigadni general Ragheb je objasnio da Izrael nastoji Egiptu plasirati ideju da je zauzeo Philadelphijski koridor i da nije došlo do raseljavanja stanovništva te čeka da vidi šta će se desiti, dok ne dođe u fazu u kojoj će objaviti zauzimanje cijelog koridora.

‘Neprihvatljiva dešavanja na granici’

Kada je riječ o mjerama koje Kairo može poduzeti, ako se potvrdi da je došlo do prestupa u Philadelphiji ili kršenja egipatsko-izraelskog mirovnog sporazuma, egipatski stručnjak kaže da postoji komisija koja se sastaje i rješava problem, a vojnik koji je počinio prekršaj plaća novčanu kaznu, uz napomenu da je ulazak u Rafah, u južnom Pojasu Gaze, prekršaj sam po sebi sa sigurnosnog aspekta.

Stručnjak je naglasio da je Egipat zabrinut zbog dešavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, čak i ako je riječ o Zapadnoj obali. On je rekao da će se, ako se javno mnijenje u Egiptu (120 miliona ljudi) pokrene, isto pretvoriti u vulkan. Vlada, u tom slučaju, ne garantuje njegovu suzdržanost.

Također je kazao da su egipatske vlasti koristile najviši nivo suzdržanosti, ali je “za njih neprihvatljivo ono što se dešava na njihovoj (egipatskoj) granici i nikakva sila ih neće spriječiti da odgovore”.

Brigadni general Ragheb zaključio je da je stvarni sukob koji prijeti Izraelu sukob s Egiptom, prenosi AJB.

Previous Barbarez pred Englesku: U prvom planu vratiti ponos, ispolirati imidž reprezentacije, ujediniti sve...
Next VLAST U POHODU NA ZADNJI BEDEM DRŽAVE - USTAVNI SUD BIH

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Glogovoj obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila

U Mjesnoj zajednici Glogova kod Bratunca danas je, u okviru trinaeste manifestacije “Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, obilježena 27. godišnjica zločina nad 65 bošnjačkih civila ovog mjesta. U

NAŠI DANI

Fotografija koja je obilježila dan: Sa osmijehom protiv veličanja zločinaca

Fotografija aktivistkinje Aide Ćorović koja je sa osmijehom na licu nasilno odvedena u policijsku stanicu Vračar u Beogradu obilježila je današnji dan u regiji. Ćorović je u utorak privedena nakon

NAŠI DANI

Cetinje: Mladi odali počast tragično preminulim vršnjacima iz Posušja

U vrijeme kada cijeli svijet slavi ulazak u Novu godinu u našem susjedstvu dogodila se tragedija, piše cetinjskilist. U mjestu Posušje (Bosna i Hercegovina) osam mladih osoba je stradalo tokom proslave