Eko-aktivisti se hvale da su zaustavili njemački kredit namijenjen za gradnju velike HE na Bosni

Eko-aktivisti se hvale da su zaustavili njemački kredit namijenjen za gradnju velike HE na Bosni

Njemačka razvojna banka KfW potvrdila je da je odustala od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni u Bosni i Hercegovini, saopćila je 28. januara 2022. organizacija RiverWatch.

Ugovor o kreditu od 30 miliona eura između KfW-a i Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) koja je u vlasništvu vlade entiteta Federacija BiH, potpisan je 2014. za elektranu Janjići snage 15,75 megavati (MW).


”Lokalitet je vrlo cijenjen od strane lokalnog stanovništva i pruža stanište zaštićenim vrstama kao što su vidre i najmanje 15 vrsta riba od evropskog značaja, uključujući ugroženu mladicu. Hidroelektrana bi predstavljala prvu veću barijeru koja bi zaustavila migraciju riba od Dunava, preko rijeka Save i Bosne do Sarajeva”, saopćio je RiverWatch.

“Godinu nakon podnošenja pritužbe banci, pozdravljamo ovu odluku. Željeli bismo izraziti zahvalnost našim prijateljima iz drugih nevladinih organizacija koji su nam pomogli u ovoj kampanji. Sljedeći korak je brisanje elektrane iz prostornog plana, a Eko Forum je već podnio inicijativu Ministarstvu prostornog uređenja (Zeničko-dobojskog kantona, jednog od deset u entitetu Federacija BiH)”, rekao je Samir Lemeš iz lokalne inicijative Eko Forum Zenica, kako se navodi u saopćenju.

“Ovo je vrlo obećavajući korak njemačkog KfW-a i predivna vijest za rijeku Bosnu i ljude koji žive uz nju. Međutim, ostat ćemo na oprezu kako bismo osigurali da nijedan drugi financijer ne podupre projekt”, saopćio je Ulrich Eichelmann iz Riverwatcha.

“Ova odluka je izvanredna jer se KfW sve više povlači iz financiranja hidroenergije, što jako pozdravljamo. Ovo također uzima u obzir činjenicu da hidroenergija za sobom ostavlja ogromnu štetu prirodi i egzistenciji lokalnog stanovništva”, saopćila je Annette Spangenberg, voditeljica odjela za očuvanje prirode u njemačkoj fondaciji EuroNatur.

“Bosna je rijeka po kojoj je naša država dobila ime. Ima neopisivu vrijednost za sve nas. Potpuno je suludo bilo da se pokušava uništiti izgradnjom hidroelektrane Janjići unatoč protivljenju javnosti i protivno domaćim i međunarodnih zakona o zaštiti okoliša. Duboko osjećam svaki ilegalni napad na okoliš u BiH, posebno ovaj, jer rijeka Bosna je dio mog identiteta. Jako sam zahvalna što se KfW odlučio ponašati odgovorno”, saopćila je Emina Veljović, iz Aarhus Centra.

“Pozdravljamo ovu odluku banke koja je vjerojatno uočila nepravilnosti u postupku davanja koncesije, a očekujemo da isto učini i nadležno ministarstvo”, rekla je Jelena Ivanić iz Centra za zaštitu okoliša, prenosi RSE.

Međutim, mnogi upozoravaju na pogubnost ovakvih aktivnosti po naš energetski sistem. (Vidimo da više nisu problem samo MHE, pokušava se spriječiti i gradnja HE.) Posebno sada kada je energetska kriza zahvatila kontinent, a rudnici ne posluju kao prije. Čak i da je sve na najvišem nivou u rudnicima, pred državu se već odavno od strane Evropske energetske zajednice postavlja imperativ da što prije odustane od ‘prljave energije’.

Država se ovim aktivnostima dovodi u situaciju da od velikog izvoznika postane uvoznik el. energije te zavisi od drugih.

O projektu

HE „Janjići“ spada u kategoriju hidroelektrana sa niskom branom, sa manjim zahvatom u prostoru i malom akumulacijom koja se formira u samom koritu rijeke. Električna energija proizvedena u ovoj kategoriji objekata, ima karakter čiste energije. Korištenjem dijela hidroenergetskog potencijala rijeke Bosne, izgradnja HE „Janjići“, novog izvora električne energije u BiH iz obnovljivih energetskih resursa, predstavlja doprinos ukupnom smanjenju emisije CO2, NOx i ostalih zagađujućih materija i ispunjenje zahtjeva iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, kojim su se zemlje potpisnice obavezale da implementiraju regulative EU u energetskom sektoru, te povećaju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Izgradnjom objekata poput HE „Janjići“ postižu se i pozitivni socijalni efekti direktnim angažmanom lokalne radne snage  i domaće građevinske operative. Također, lokalnoj  zajednici će kroz Program prijateljskog okruženja biti doznačena  sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata, a na osnovu Ugovora potpisanog sa Gradom Zenica. Nakon izgradnje objekta,  kroz naplatu dijela koncesione naknade i ostalih naknada, lokalnoj zajednici se obezbjeđuje  redovan izvor prihoda za unapređenje vlastite infrastrukture.

-HE ¨Janjići¨ na rijeci Bosni snage 13,3 MW  je protočno pribranska elektrana sa planiranom godišnjom proizvodnjom električne energije od 68 GWh. Vrijednost projekta je 68,5 miliona KM.

(MiruhBosne/RSE)

Previous Alen Emšija iz Plava u Podgorici spasio staricu od utapanja
Next Pregovori u Neumu završeni, moguć nastavak u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Novalić: FBiH u novom valu epidemije koronavirusa, zatvaranje zadnja opcija (Video)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je Federaciju Bosne i Hercegovine ponovo zadesila vanredna situacija zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom.

NAŠI DANI

Bošnjaci Nevesinja pješačenjem preko planine Velež odali počast ubijenim sugrađanima tokom agresije

U organizaciji udruženja i pravnih subjekata koji okupljaju nevesinjske Bošnjake u nedjelju je kod spomen obilježja u Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u Nevesinju. Obilježavanje godišnjice

NAŠI DANI

Diplomatski cirkus u režiji zvanične delegacije Evropske unije

-Da li je gospođo Ursula ovo moguće u Vašoj zemlji? Ako je ovo obrazac ponašanja i manir iz Evropske unije, nije ni čudo što je više niko ne doživljava ozbiljno,