Ekološka katastrofa u Višegradu: Drina prekrivena hiljadama tona smeća

Ekološka katastrofa u Višegradu: Drina prekrivena hiljadama tona smeća

Ogromne količine smeća u jezeru na brani Hidroelektrane na Drini predstavljaju rizik od ekološke katastrofe u Višegradu i šire u slivu rijeke Drine, a aktivisti za očuvanje okoliša naglašavaju da rješenje tog problema nije lako i da mora uključivati angažman resornih vlasti i službi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, javlja Anadolu.

Ružne slike rijeke Drine prekrivene hiljadama tona guma, metala, plastike i drugog smeća trebale bi biti alarm resornim službama da se uhvate u koštac i riješe ovaj višegodišnji problem.

Komunalni radnici danima rade na odvozu smeća, ali voda donosi nove količine i jasno je da je neophodno uložiti dodatni trud kako bi se zaustavilo onečišćavanje Drine, ali i drugih rijeka u BiH i regiji.

“Ovo je zapravo slika i prilika o odnosu prema otpadu u tri države koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji, a to su Crna Gora, Srbija i BiH. Otpad koji se pri podizanju nivoa vode nakupi pred branom Hidroelektrane dolazi iz ove tri države.UUglavnom iz rijeke Lim koja protiče kroz Crnu Goru, pa kroz Srbiju i onda BiH. Kada nakon velikih kiša naraste nivo rijeke Lim, voda pokupi otpad sa brojnih divljih, a Boga mi i sa zvaničnih deponija smeća koje se nalaze na samim obalama“, kazao je za Anadolu predsjednik Udruženja “Eko akcija“ Anes Podić

Naglašavajući da ovaj problem nije lako riješiti, Podić je kazao da rješenje zahtijeva sve tri pomenute zemlje potpuno promijene odnos prema otpadu.

Ističući da, izuzev medija, ne vidi da se bilo ko u regiji hvata u koštac sa problemom smeća u rijeci Drini i njenim pritokama, Podić je kazao da prvi korak mora biti uklanjanje divljih deponija na obalama.

“Nije ovo problem samo na Drini. Ovdje je to samo vidljivo jer imamo veliku branu na Hidroelektrani, ali slične probleme imamo i na drugim rijekama u BiH. Naše rijeke su prepune otpada, a stanje je slično i u Srbiji i Crnoj Gori“, kazao je Podić.

Podsjetivši da se smeće iz Drine odvozi na deponiju u Višegradu, za koju je kazao da je obična ledina proglašena deponijom i da je i ona sama ekološki problem, Podić je kazao da ovo smeće predstavlja i rizik po plodna poljoprivredna polja koja se nalaze u slivu rijeke Drine i sa kojih se hrani cijela BiH.

“Otpad iz rijeke dolazi u naš lanac ishrane sa nesagledivim posljedicama. Međutim, s obzirom na oskudne kontrole hrane, mi zapravo i ne znamo šta jedemo. Neuređenost odlaganja otpada može završiti s krupnim posljedicama po zdravlje ljudi“, upozorio je Podić.

Uputio je i oštru kritiku političarima koji pokazuju nemar spram ovom problemu i koji gotovo nikada ne pozivaju na međudržavnu saradnju na pitanju očuvanja i zaštite okoliša.

Previous Željko Komšić: Zapad pokazao veliko licemjerje na pitanju Gaze
Next BHRT: Poruke podrške kolega, glumaca, sportista, političara, muzičara...

You might also like

NAŠI DANI

Prof. Velić: Državna imovina usko povezana sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom

Značaj državne imovine ogleda se u činjenici da je državna imovina sredstvo za provođenje javne vlasti, te da je usko povezana sa njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom, poručeno je sa

NAŠI DANI

Evropski sud za ljudska prava: Crkva se mora ukloniti iz dvorišta Fate Orlović

Evropski sud za ljudska prava (ECHR), u slučaju Orlović i drugi protiv Bosne i Hercegovine, jednoglasno je presudio da je došlo do kršenje člana 1. Protokola br. 1 (zaštita imovine) iz

NAŠI DANI

Radovi na pooddionici autoceste na Koridoru Vc Tarčin – Ivan u punom jeku (Video)

Radovi na pooddionici autoceste na Koridoru Vc Tarčin – Ivan su u punom jeku. Dionica Tarčin – Ivan duga je 6,9 kilometara i čine je dva dijela. Lot 1 je