Emina Terović: Trebamo popraviti stanje, dati nešto Bosni da bi postala bolja država

Emina Terović: Trebamo popraviti stanje, dati nešto Bosni da bi postala bolja država

 

S visokim prosjekom ocjena i desetkom na završnom ispitu, Emina Terović uspješno je završila studij, a Goražde je dobilo novog mašinskog inžinjera. Neobično zanimanje za djevojku, priznaje, ali pri odabiru studija presudila je želja da ostane u svom gradu i stekne diplomu uz koju ne bi trebalo biti teško naći posao.

– Ne volim urban i ubrzan život pa nisam htjela u Sarajevo, već sam nastojala da studiram u nekom mirnijem gradu. Igrom slučaja, u Goraždu je otvoreno odjeljenje Mašinskog fakulteta iz Mostara i upisala sam se. Mnogi su se pitali je li to pravo zanimanje za djevojku, može li se ona baviti mašinama, ali ja se ne stidim ničega i mogu se prilagoditi svakom poslu – govori Emina.

Od 60 studenata u odjeljenju u Goraždu, drugu godinu upisalo je njih desetero. Emina je treću godinu fakulteta završila u Mostaru, a titulu bachelor – inžinjer mašinstva stekla je i njena sugrađanka Dženita Salispahić. Nikada se s tim nisu susretale u praksi, ali morale su se baviti kalibracijom i kaljenjem te shvatiti kako rade strug i glodalica.

Emina je satima istraživala i učila, čak je posjećivala i Tvornicu alata, u kojoj je radio njen otac. Namjerava se prijaviti na biro i nada se da neće biti među stotinama mladih koji u svom gradu nisu dobili šansu.

– Nastavit ću se školovati i maksimalno se truditi da dam što veći doprinos mom gradu. Većina mladih i prije nego što traži posao, ima želju da ode, jer su nezadovoljni stanjem u državi, ali moramo se potruditi, trebamo popraviti stanje, dati nešto Bosni da bi postala bolja država – kaže Emina Terović, piše Avaz.

Previous Zimska čarolija u Livnu, snijeg oblikovao prekrasne pejzaže
Next Grad Bihać posljednjih godina doživio ekspanziju turizma

You might also like

NAŠI DANI

Suljagić: Nagrada Handkeu je de facto kraj Nobelove nagrade za književnost

Dodjela nagrade Handkeu nije ništa drugo do kanonizacija negiranja genocida – izjavio je za Fenu direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić, koji će biti jedan od učesnika protesta za danas

NAŠI DANI

Japan: Graditelj ruši novoizgrađenu zgradu, jer blokira mještanima pogled na planinu Fuji

Nedavno izgrađena desetospratnica na zapadu glavnog grada Japana će biti srušena nakon što su se mještani požalili da im blokira pogled na planinu Fuji, prenosi Anadolu. Kompanija Seksiui iz Osake

NAŠI DANI

Bećirović poručio Vučiću: Prestanite jedno govoriti a potpuno drugo raditi. Prestanite se ponašati kao premijer “velike Srbije”

Potpredsjednik SDP BiH i državni poslanik Denis Bećirović povodom najnovijeg neovlaštenog miješanja premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u unutrašnja pitanja države BiH izdao je saopćenje za javnost, prenosi agencija Patria. – Najnovija izjava srbijanskog premijera