Emrić i Smajić otkrili šta se krije iza izmjena Zakona o BHANSA-i i državnoj službi, još jedan štetan kompromis trojke

Emrić i Smajić otkrili šta se krije iza izmjena Zakona o BHANSA-i i državnoj službi, još jedan štetan kompromis trojke

(Patria) – Državni zastupnik Jasmin Emrić (NES) i delegat u Domu naroda PS BiH Džemal Smajić (SBiH) održali su press konferenciju na kojoj su danas upozorili na izmjene dva zakona i to Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) i predložene izmjene i dopune Zakona o
državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao Smajić Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 35. sjednici koja je održana 11. januara 2024. godine usvojilo glasovima ministara iz sva tri naroda Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i poslalo ga u redovnu proceduru Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

“Navedeni Prijedlog zakona je na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma PSBiH koja je zakazana za 30. januar 2024. godine kao i na sjednici Doma naroda koja je zakazana za 31.01. 2024 godine. Ukoliko ove izmjene zakona budu usvojene u oba doma, uskoro će 34 zvaničnika Bosne i Hercegovine (članovi Parlamentarne skupštine, članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara, ministri i zamjenici ministara, guverner i viceguverneri Centralne banke) imati mogućnost da angažuju savjetnike koji nisu državljani Bosne i Hercegovine, koji nemaju završen fakultet i mogu biti penzioneri.

Kako nabrojani zvaničnici u prosjeku imaju najmanje po tri, a neki i četiri savjetnika, to znači da bi više od 100 osoba moglo biti angažovano na pozicijama savjetnika u Bosni i Hercegovini koji nisu njeni državljani. Svi oni će biti plaćeni iz budžeta Bosne i Hercegovine”, kaže Smajić.

Dodao je da prema zakonima Bosne i Hercegovine do sada to nije bilo moguće.

“Međutim, presedan je napravio Nenad Nešić, aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, koji je u svoj kabinet u Ministarstvu sigurnosti BiH početkom 2023. godine doveo izvjesnog Željka Avramovića iz Srbije, za kojeg nikada nije potvrdio posjeduje li državljanstvo Bosne i Hercegovine. Sada se pokušava ozakoniti ova skandalozna praksa i da se otvori put drugima sa stavovima o BiH poput Emira Kusturice koji je bio Dodikov savjetnik i sličnih njemu koji mrze sve bosansko. Javnost mora biti spremna da bi u slučaju da Zakon prođe, sutra mogli u institucijama BiH očekivati ljude poput Aleksandra Vulina. Zar mi nemamo dovoljno obrazovanih ljudi koji traže posao, nego nam trebaju strani državljani sa srednjom stručnom spremom koji čak mogu biti i penzioneri. Ovo je još jedan u nizu „kompromisa“ tzv. Trojke, kojim se planski urušavaju institucije Bosne i Hercegovine. Ovakav način rada ćemo zaustaviti prije ili kasnije. Oni koji se igraju sa državom će odgovarati i politički a i na druge načine”, kazao je Smajić.

Emrić je govorio o izmjenama Zakona o BHANSA-i na čijem je čelu zet Dragana Čovića Dragan Primorac.

“Ovim izmjenama predviđeno je i osnivanje novih preduzeća, a da ne znamo svrhu. Želim naglasiti da niti jednim zakonom nije propisano da niti jedna agencija može osnovati privredno društvo. Očigledno je da se ovoj agenciji nastoji osigurati poseban status kao što je ista izuzeta iz revizije. Po hodnicima se šuška da se sve radi po nalogu Dragana Čovica, a Forto samo nastoji ispuniti želje koalicionih šefova”, kazao je Emrić.

Izmjene zakona koje će se naći u PS BiH predviđaju ukidanje ograničenje broja mandata na koje ista osoba može biti imenovana za direktora i zamjenika direktora ove agencije, a isto se predlaže i kada su u pitanju članovi Vijeća BHANSA-e. Ukoliko budu usvojene ove izmjene Primorac bi mogao ostati na čelu BHANSA-e do penzije.

Previous „Merhamet“ uputio 100 tona brašna ugroženom stanovništvu Gaze
Next Dževad Karahasan je često nazivan glasom Bosne - Sarajevo sadrži sve što čini svijet zapadno od Indije

You might also like

HISTORIJA

Na Vratniku danas obilježena 78. godišnjica oslobođenje Sarajeva od fašizma

Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodičkog rata Stari Grad prigodnim programom danas je obilježilo 78. godišnjicu od ulaska oslobodilačkih antifašističkih snaga 16. muslimanske brigade kroz Višegradsku kapiju i prolaska preko Vratnika

NAŠI DANI

Krene li Schmidt u antiustavnu avanturu, otpor Bosne mora se čuti do neba!

Kada pravni eksperti, stručnjaci, znanstvenici zalažu svoje znanje za parče političke milosti s pravom ih se ima nazvati i licemjerima i poltičkim patuljcima. Jer, pravo na različito tumačenje politike, ustava,

NAŠI DANI

BH Telecom obezbijedio besplatan pristup internetu za 3.443 učenika

Kompanija BH Telecom stavila je na raspolaganje obrazovnim institucijama svoje tehnološke kapacitete IPTV platforme i Enterprise Cloud-a, s ciljem nesmetanog odvijanja online nastave u vrijeme pandemije koronavirusa. Međutim, tokom realizacije online