Emrić: Spriječiti realizaciju antidržavnog plana „Tojka-HDZ-SNSD“ iz Bakinaca

Emrić: Spriječiti realizaciju antidržavnog plana „Tojka-HDZ-SNSD“ iz Bakinaca

Da neprincipijelnost i podaništvo nema granica još jednom su pokazali lideri Trojke, što se vidi iz objavljenog zapisnika sa sastanka predsjednika stranaka koalicije na državnom nivou kod Milorada Dodika u Bakincima, jer su pristali na rušenje u Domu naroda već usvojenog Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine krajem decembra prošle godine u Predstavničkom domu, a kojim se jača integritet izbornog procesa i uvode tzv. nove tehnologije.

Na taj način lideri Trojke, osim što pokazuju tko je stvarni šef njihove koalicije kojemu moraju otići „na noge“ kada ih on pozove, ponižavaju i svoje zastupnike koji su podržali tehničke izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te obezvređuju institucionalni rad i uvode praksu da se o najvažnijim odlukama dogovara van državnih institucija na privatnom imanju glavnog zagovarača i promotora ideje podjele države Bosne i Hercegovine.

Mene ne čudi što Čović i Dodik obezvređuju već usvojene tehničke izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu, jer oni iste nisu ni podržali, već me čude lideri Trojke koji svojim prepoznatljivim dodvoračkim stilom, dopuštaju da ih, po ko zna koji put, navedeni dvojac prevede žedne preko vode.

Nepojmljivo mi je da Trojka ne vidi kako njihovi partneri u vlasti, ustvari samo kupuju vrijeme, kako bi spriječili najavljenu intervenciju visokog predstavnika Christijana Schmidta radi uvođenja paketa integriteta u izborni sistem.

Da Dodik i Čović stvarno žele poboljšanje integriteta i uvođenje novih tehnologija u izborni proces nastavili bi u Domu naroda zakonodavni postupak već usvojenih izmjena i dopuna Izbornog zakona, te eventualno u amandmanskoj fazi utjecali na usvojeni tekst zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dakle, sve mi se čini da je na sceni još jedna prijevara u nizu, od ove državne koalicije, gdje će se pod plaštom „finalizacije Izbornog zakona BiH“, kako kaže Čović, ustvari ispuniti njegovi zahtjevi o legitimnom predstavljanju i stavljanju pod punu kontrolu članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine najavljenim novim načinom izbora.

Podsjećam Trojku na izjavu visokog predstavnika Christijana Schmidta nakon njegove intervencije na Izborni zakon u izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine kada je konstatirao da je za njega slučaj „Ljubić“ pravno gledano okončan, odnosno da je provedena Odluka o dopustivosti i meritumu broj U 23/14 Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po zahtjevu „Ljubić“.

Čudi me da to lideri Trojke nisu imali na umu kada su na „skromnom“ Dodikovom imanju u Bakincima pristali na rušenje institucija i podjelu države zagovarajući prijedlog HDZ-a o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U sadržaju ovog dogovora prepoznaju se elementi latentnog uvođenja „trećeg entiteta“, a navedene formulacije za izbor članova Predsjedništva BiH kao: „kandidat iz reda bošnjačkog naroda“ i „kandidat iz reda hrvatskog naroda“, produbljuju diskriminaciju po etničkoj osnovi, te predloženi model s indignacijom odbacujem.

Ovaj dogovor „Trojka-HDZ-SNSD“ iz Bakinaca u kojem se najavljuje uvođenje asimetričnog rješenja u ustavni sistem Bosne i Hercegovine kako bi se Draganu Čoviću osigurala izborna jedinica iz koje bi se mogao izabrati samo njegov kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja „izdaju“ principa jednakopravnosti i jednake vrijednosti glasa, a učvršćuje etničku podjelu države i društva.

Stoga, radi sprječavanja daljnjih etničkih podjela i ekskluzivnog političkog predstavljanja ovaj antidemokratski i antidržavni plan „Tojka-HDZ-SNSD“ iz Bakinaca se mora osuditi, osporiti i spriječiti njegova realizacija u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Jasmina Emrića, zastupnika NES-a u Parlamentu BiH.

Previous  Ne možemo pristati na ustupke koji će omogućiti kontrolu nad tri vitalno važne državne institucije onima koji destabiliziraju državu
Next A. Islamović: Bosna je dala previše velikih brendova u muzici, sportu, kulturi, da je to neizbrisivo

You might also like

NAŠI DANI

Sandžak: Na Sjeničko-pešterskoj visoravni za noć palo metar snijega

Jak vjetar i snijeg koji je na području Sjeničko-pešterske visoravni za noć napadao preko jednog metra potpuno je od svijeta odsjekao taj dio Sandžaka. Saobraćaj na magistralnom putu Novi Pazar

NAŠI DANI

Veliko istraživanje Galupa: Koliko su građani Bosne i Hercegovine sretni i da li bi ratovali za svoju državu?

Istraživanje je provedeno tokom novembra, a ukupno su akentirane 64.002 osobe u 65 država svijeta.   Agencija Galup provela je obimno istraživanje u BiH pitavši građane o očekivanjima u 2015.

NAŠI DANI

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić na sajmu naoružanja u Kataru

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić predvodio je 22. marta 2022. godine delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na Međunarodnoj vojno-pomorskoj izložbi i konferenciji u Dohi (DIMDEX 2022),