Energoinvest: RS traži duplo veću cijenu transporta plina

Energoinvest: RS traži duplo veću cijenu transporta plina

Sarajevo bi od 1. januara 2024. godine moglo ostati bez plina.

Dalo se to zaključitii iz dopisa kojeg je na adrese Energoinvesta, BH Gas-a, Gas Prometa i Sarajevogasa, poslao Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva.

– Poštovani, ovim putem želim da Vas obavijestim da smo zbog nepotpisivanja novog ugovora o transportu prirodnog gasa za 2024. godinu sa preduzećem Energoinvest d.d., prinuđeni da izvršimo prekid isporuke prirodnog gasa dana 1.1. 2024. godine u 06.00 sati na magistalnom gasovodu u vlasništvu Sarajevo-Gasa a.d, naveo je u dopisu.

Kako smo i najavili, stigla je reakcija iz Energoinvesta. Prenosimo je u nastavku:

– Energoinvest d.d. Sarajevo obavještava javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen sa jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja Sarajevo-gas- Istočno Sarajevo. Zahtjev Sarajevo-gasa- Istočno Sarajevo je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

Obzirom da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024 god, sveden na dužinu trase kojim Sarajevo-gas Istočno Sarajevo upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu BH Gasa, a da čak ni Regulator Gasa iz RS nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, Energoinvest takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom “ratnom prijetnjom” o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti, jer bi isti uzrokovao lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od strane druga dva transportera u BiH.

Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter Sarajevogas – Istočno Sarajevo je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

U cilju izbjegavanja uznemirenja javnosti Energoinvest do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti u cilju razrješenja problema.

Navedeno je uključilo:

Detaljno upoznavanje Vlade FBiH sa problemom i zahtjevom za hitno uključivanje u cilju kontakta i dogovaranja sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BIH i učinjeno na više nivoa na bazi čega ne juče 28.12 2023 godine bio postignut odgovarajuci dogovor.

Enegoinvest je uprkos svemu juče 28.12 2023g pozvao sve učesnike u poslovima sa gasom kako bi iste upoznao sa problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Nažalost danas 29.12 2023 godine transporter Sarajevo-gas Istocno Sarajevo svoju namjeru o zatvaranju ventiala dotoka gasa sa datumom 01.01 2024g u 6h ujutro je ponovo i pismeno potvrdio.

Energoinvest je sa svoje strane ponovo upoznao resornog Ministra i predstavnike Vlade FBIH, koji su jedini nadležni da sa svoje strane zahtjevaju uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih ino organa da obezbjede nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

Očekujući da Sarajevogas-Istočno Sarajevo odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor molimo gradjane i korisnike gasa na strpljenje i razumijevanje. O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema Energoinvest će javnost obavijestiti blagovremeno.

Izvor: : Biznis.ba

Previous Kvalitet života i kupovna moć u Bosni ispred nekih EU članica
Next Bursać: Kako se Srbija prije 33 godine prva otcijepila i ubila Jugoslaviju

You might also like

NAŠI DANI

Izgrađeno 11 kilometara autoceste na Zeničkoj obilaznici

JP Autoceste FBiH uspješno je završilo radove na izgradnji Zeničke zaobilaznice, jedne od najzahtjevnijih dionica na Koridoru Vc. Ovaj dio autoceste na Koridoru Vc, nazvan Zenička obilaznica, sastoji se od

NAŠI DANI

Nikolaidis: Kad međunarodna zajednica ne želi da uradi ništa, uvede sankcije

Andrej Nikolaidis, književnik bio je gost emisije na TVSA. Komentarišući aktuelni politički trenutak, posebno se osvrnuo na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku. -Ja nemam riječi da vam opišem koliko je idiotska

NAŠI DANI

Efendić o mogućoj premijerskoj funkciji u KS: ‘Svakako da bih znao bolje od ovih koji su to dosad radili’

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić u razgovoru za FTV izrazio je relativno zadovoljstvo izbornim rezultatima stranke. Navodi da se nada da će stranka sa postignutim rezultatom moći