Engleski ‘Evening Standard’: 10 razloga za posjetiti Bosnu i Hercegovinu u 2016

Engleski ‘Evening Standard’: 10 razloga za posjetiti Bosnu i Hercegovinu u 2016

“Zemlja tirkiznih rijeka, srednjovjekovnih dvoraca i prelijepih slapova”, na ovako bajkovit način britanski Standard opisao je Bosnu i Hercegovinu dodajući kako je naša država jedna od najbolje čuvanih evropskih tajni.

Dodaju kako je do Bosne i Hercegovine potrebno samo dva i pol sata vožnje avionom iz Londona te da je naša zemlja posebno dobro iskustvo svim putnicima kojima je dosadila susjedna Hrvatska i koji žele da otkriju sve čari uzbudljive i gorske zemlje 20. godina nakon katastrofalnog rata.

Oni ističu kako se malo koja zemlja istočne Evrope može pohvaliti da je kulturno središte u kojem se susreću istok i zapad i to sve u granicama u obliku srca.

“Pronaći ćete mješavinu najspektakularnijih utjecaja od Osmanske do Austro-Ugarske historije”, piše Standard predstavljajući deset razloga zbog kojih bi turisti trebali posjetiti Bosnu i Hercegovinu u 2016. godini.

160518134-2_xl

Skakanje sa Starog mosta u Mostaru

Svima onima koji su u potrazi za andrenalnom Standard savjetuje da posjete Mostar i pokušaju skočiti u Neretvu sa Starog mosta u prelijepom Mostaru. Podsjećaju da se svakog jula u ovom gradu održavaju kolektivni skokovi u rijeku pri tome savjetujući turiste da prije skoka angažuju nekoga ko će ih obučiti s obzirom na to da su nažalost neki skokovi završili tragično.

Bosna i Hercegovina je jeftina

“Nevjerovatno, ali je tako. Sarajevo je jedna od najjeftinijih evropskih metropola, a izvan grada cijene su još niže”, piše Standard. Dodaju da su cijene u Hrvatskoj nešto više, odnosno da su približne cijenama u zapadnoj Evropi, dok turista u našoj zemlji može dobro jesti za samo 3 ili 5 KM, odnosno 1,50 funti.

Hrana je odlična

Hrana u Bosni i Hercegovine je skoro u potpunosti organska, a kako navode bh. kuhinja pruža mnogo izborima gurmanima koji bi željeli degustirati tursku, austro-ugarsku i balkansku kuhinju. Posjetiocima savjetuju da obavezno jedu u sarajevskom tradicionalnom restoranu “Dveri”. Standard navodi i da je Bosna i Hercegovina raj za ljubitelje mesa, ali da postoje i mjesta za vegetarijance poput “Karuza” u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina nije turistička zemlja

Našu zemlju predstavili su kao jednu od posljednjih neotkrivenih područja južnih Alpa u kojoj je turizam rastući sektor pri tome preporučujući znatiželjnima da prije drugih posjete Bosnu i Hercegovinu i vide njenu nesmetanu ljepotu.

Zemlja avanture

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko mjesta u kojim turisti mogu uživati u planinarenju, prekrasnoj prirodi, raftingu, kupanju i skijanju. Preporučuju posjetu Perućici za koju navode da je jedna od posljednjih izvornih šuma sa smrekom, jelom i bukvom, odnosno stablima koje ponekada prelaze i visinu od 50 metara i to sve u prostoru gdje se nalaze vodopadi visoki čak 70 metara. Onima koji nisu za ovu vrstu avanture savjetuju da posjete Bjelašnicu.

Arhitektura

Uprkos tome što su mnogi stari gradovi u Bosni i Hercegovini uništenu u toku rata građevinsko naslijeđe u BiH u dalje je impresivno stranim posjetiocima. Posebno im je zanimljivo miješanje osmanskog sa kasnijim evropskim stilovima. Standard ovdje posebno izdvaja Sarajevo i Mostar u kojem se nalaze stare sahat kule, utvrde i kamene zgrade te prelijepa dvorišta.

Deseci dvoraca u Bosni i Hercegovini

Standard navodi da su u 15. stoljeću Osmanlije stigle na ovaj prostor te izgradile dvorce koji su poslije pripali Austro-Ugarskoj koja je nastavila s gradnjom. Iz ovog razloga Bosna i Hercegovina je raj za ljubitelje dvoraca i historije. Posebno ističu Jajce u kojem se nalazi poznata tvrđava koja je služila kao dom domaćim kraljevima, te tvrđavu u Tešnju.

Možete istražiti Balkan

Balkanski poluotok je jedan od najneistraženijih dijelova Evrope u koji turisti posljednjih godina sve više dolazi. Standard preporučuje da Sarajevo bude početna destinacija sa koje će turisti krenuti u istraživanje poluotoka i kulturnog blaga Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije.

Najveća piramida u svijetu

Kako ističu to je teorija istraživača Semira Osmanagića koji tvrdi da se u Visokom nalazi najveća svjetska piramida Visočica. Navode da su naučna istraživanja pokazala kako na tom mjestu zapravo nema piramide, ali da je još uvijek fascinantno vidjeti neobični geološki nastanak.

Posjetite tirkiznu Unu

Jedna od rijeka koju su posebno istakla jeste tirkizna Una na kojoj je moguće napraviti savršene fotografije za Instagram. Mještani savjetuju izlet u Kostelski buk.

(klix.ba/mb)

Previous Suze i jecaji porodica na zloglasnoj Mostini
Next Gianluigi Buffon: Pjanić je klasa Pirla, to su dirigenti na terenu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Američki BuzzFeed nahvalio Mostar – ‘Coolest City’

Magazin ”BuzzFeed” je donio veliku reportažu i nabrojao sve razloge zašto jednostavno morate posjetiti Mostar u tekstu pod naslovom “21 razlog zašto je Mostar najljepši grad za koji nikad niste čuli”,

TURIZAM

Ruta od Sarajeva do Mostara privlači sve više turista

  Voz na putovanju, do konačne destinacije, Čapljine prolazi kroz čak 99 tunela Vožnja željezničkom prugom od Sarajeva do Mostara, koja nudi pogled na prirodne ljepote, nezaobilazna je atrakcija za

TURIZAM

Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

Toplotni val, drugi u svega mjesec dana pogodio je Bosnu i Hercegovinu. Posebno visoke temperature zraka su na jugu zemlje, gdje bukte požari od Konjica do Čapljine, čijem širenju doprinose