Erdogan: Alija Izetbegović je bio lider za primjer u svakom pogledu

Erdogan: Alija Izetbegović je bio lider za primjer u svakom pogledu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu na globalni odgovor na humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Tokom govora na sinoć održanoj ceremoniji dodjele međunarodnih nagrada za dobročinstvo u glavnom gradu Ankari, turski predsjednik je pozdravio odluku triju evropskih naroda da priznaju Državu Palestinu, pozivajući druge zemlje da donesu slične odluke.

Erdogan je podsjetio kako je rahmetli Alija Izetbegović, državnik koji je život posvetio slobodi Bosne i Hercegovine, bio ne samo veliki mislilac, već i iskusan političar koji je vrlo dobro poznavao funkcionisanje globalnog sistema.

“Bio je toliki patriota da kada je bilo potrebno za svoju zemlju i narod, skine odijelo i odjene vojnu uniformu. Bio je toliko hrabar, odvažan i lider za primjer u svakom pogledu. On je također imao posebno mjesto u mom srcu. Ne samo borba rahmetli Alije, nego i njegove ideje, savjeti i riječi postali su nam uzor. Rahmetli Alija je o genocidu u Srebrenici rekao: ‘Šta god činili, ne zaboravite genocid, jer će se genocid koji se zaboravi, ponoviti’. Da, neizbježno je da će se genocid koji bude zaboravljen, ponoviti”, istakao je turski predsjednik te dodao:

“Veoma sam zadovoljan današnjim najavama Norveške, Irske i Španije da će priznati Državu Palestinu.”

Odluka da se prizna Država Palestina dolazi u trenutku kada Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre u enklavi.

“Oni koji pružaju logističku, vojnu podršku okupatorima snose istu odgovornost za krv koja teče u Gazi kao i sami okupatori”, istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je također rekao da sve dok zapadne sile i dalje stoje iza izraelskog premijera Benjamina Netanyahua uprkos svoj “njegovoj aroganciji i nepromišljenosti”, masakri u Palestini se ne mogu spriječiti.

“U posljednjih 229 dana, Gazu su, koja je već bila bolnica na otvorenom zbog blokade, pretvorili u ogromno dječje mezarje”, naglasio je Erdogan.

Turski lider je upozorio da ako se cionistički ekspanzionizam nastavi ovako, svijet će biti sklon novim sukobima.

“Izrael je izgubio ovaj rat i osuđen je u očima čovječanstva. Imamo obavezu prema našoj palestinskoj braći, koja već 76 godina sanjaju da se vrate svojim domovima i domovini”, dodao je Erdogan.

Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze u kojima je od 7. oktobra prošle godine ubijeno najmanje 35.709 Palestinaca. Među ubijenim je više od 15.000 djece i 9.849 žena.

Previous Benjamina Karić u Vijećnici ugostila Emelu Mujanović
Next Milionski prihodi firmi u vlasništvu porodica Dodik i Cvijanović

You might also like

RIJEČ

Francis Boyle: Bosna i Hercegovina je osim Srbije mogla tužiti još četiri zemlje

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na američkom univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom u Hagu otkrio je da je Bosna i Hercegovina osim tužbe protiv

RIJEČ

Progon Muharema Štulanovića: Još jedan čin historijskog revizionizma

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu koju je protiv imama Muharema Štulanovića 4. decembra podnijelo Republičko javno tužilaštvo. Prema navodima optužnice, Štulanović je 13. januara u vjerskom objektu

RIJEČ

Jutarnji list: Stvara se neočekivani pakt Hrvata i Bošnjaka!

DODIK OSTAO SAM Stopirani milioni i sankcije promijenili su sve: Stvara se neočekivani pakt Hrvata i Bošnjaka! – piše zagrebački Jutarnji list u tekstu objavljenom u srijedu. Sjedinjene Države u