Erdogan dolazi u Bosnu, prisustvo sastanku u Predsjedništvu potvrdio i Dodik

Erdogan dolazi u Bosnu, prisustvo sastanku u Predsjedništvu potvrdio i Dodik

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovat će ove sedmice u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Susret sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine planiran je za petak u glavnom gradu, a i član Predsjedništva M. Dodik, koji u posljednje vrijeme bojkotuje rad ove državne institucije, potvrdio je da će prisustvovati sastanku sa Erdoganom u Sarajevu.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik su se polovinom marta susreli sa turskim predsjednikom u Ankari, kada je potpisan Sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd, podsjećaju mediji.

Planom za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice Bosne i Hercegovine sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Prethodno je početkom maja u Bosni i Hercegovini boravio ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Čaušolu (Mevlüt Çavuşoğlu), koji se susreo sa članovima bh. Predsjedništva.

Čavušolu je kazao da će Turska raditi na unaprjeđenju ekonomske saradnje i angažmanu na povećanju turskih investicija u Bosni i Hercegovini.

Erdogan je sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine održao sastanak i na marginama samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održao u junu mjesecu u turskoj Antaliji.

Previous Priča Lamije Brkić: Nakon pet godina školovanja u Turskoj, vraća se u domovinu
Next Na suđenju Kosoriću i Tešiću za genocid u Srebrenici: Djevojke i djevojčice su vodili na silovanje

You might also like

NAŠI DANI

SAD: U Chicagu svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

  Bosanskohercegovačka zajednica u Chicagu pod potkroviteljstvom udruženja “Friends of Prijedor” priredila je svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U višesatnom bogatom programu u Depaul Univerzitetu Bosanci i

NAŠI DANI

BPS Sefer Halilović: Bosna i Hercegovina neće biti poligon Srbije za potkusirivanje Vučićevih problema

  Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koju je vješto sročio: „Šta mislite ne daj Bože da Srbija prizna Republiku Srpsku“  BPS ovim saopćenjem poručuje gospodinu Vučiću: -Gospodine Vučiću ne

NAŠI DANI

Kancelarka Merkel osigurala punu podršku visokom predstavniku Schmidtu

Na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel, visoki predstavnik Christian Schmidt se u srijedu u Berlinu sastao s kancelarkom, gdje su razgovarali o trenutnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini. Kancelarka