Erdogan u Sarajevu: Na Kovačima odao počast prvom bosanskom predsjedniku Izetbegoviću

Erdogan u Sarajevu: Na Kovačima odao počast prvom bosanskom predsjedniku Izetbegoviću

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u jednodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini

Erdogan je na Međunarodni aerodrom Sarajevo doputovao u prijepodnevnim satima u petak u pratnji delegacije.

S Erdoganom su doputovali njegova supruga Emine, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy, šef ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Turskog predsjednika su na sarajevskom aerodromu, između ostalih, dočekali ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan tokom jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini posjetio je Šehidsko mezarje Kovači, u Sarajevu gdje je položio cvijeće i proučio fatihu na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja AA.

Image

U prtanji turske delegacije bili su i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Predsjednik Turske bi trebao klanjati džumu-namaz u Baščaršijskoj džamiji, odnosno džamiji Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, a restaurirala ju je Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a zbog pandemije koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

Protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, a veća obnova je ona iz 1866/1867. godine, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Predsjednik Turske Erdogan će se potom sastati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom. Nakon sastanka i radne večere predviđena je konferencija za novinare.

Erdogan će nakon Bosne i Hercegovine posjetiti i Crnu Goru.

Previous Predsjednik Turske Erdogan doputovao u Sarajevo: Bosna i Hercegovina je ključna država na Balkanu
Next 14.000 stabala šljive na porodičnoj plantaži kod Gradačca

You might also like

OTPOR BOSNE

24. godišnjica formiranja 1. korpusa ARBiH

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) dao je nemjerljiv doprinos odbrani BiH i njenog glavnog grada.  Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne

OTPOR BOSNE

Obilježena godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Dvadeset devet godina poslije postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović danas su se okupili veterani ove brigade, porodice šehida i poginulih boraca, članovi boračkih udruženja, predstavnici

NAŠI DANI

Prezentirana idejna rješenja uređenja izletišta Jošaničkog potoka i adrenalinskog parka u Vogošći

Predstavnici firme „AD FUNDUM“ su u Općini Vogošća održali su prezentaciju Idejnog rješenja vanjskog uređenja Jošaničkog potoka kao i Idejnog rješenja adrenalinskog parka u Vogošći. Prezentacijama je prisustvovao Općinski načelnik