Erdogan u Sarajevu najavio putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turske

Erdogan u Sarajevu najavio putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turske

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan najavio je danas u Sarajevu da će u narednom periodu biti otvorena mogućnost putovanja samo s ličnim kartama između Bosne i Hercegovine i Turkiye, javlja AA.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH, Erdogan je podsjetio da se ova posjeta realizuje u godini kada se obilježava 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje, što kako je kazao, posjeti daje jednu posebnu historijsku notu.

Erdogan je odnose Bosne i Hercegovine i Turkiye ocijenio izvrsnim te kazao da pored političkih, ekonomskih, vojnih, historijske i kulturne veze čine temelj ukupnih odnosa.

“Tokom sastanka sa sagovornicima razmatrali smo buduće korake ka unapređenju naših odnosa”, rekao je Erdogan.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s mogućim nametanjem odluke o izmjeni Izbornog zakona, Erdogan je rekao da je to pitanje o kojem treba da odlučuju bosanskohercegovački lideri.

“Intervencija visokog predstavnika u ovom smislu je protivna demokratskim načelima. Do izbora je ostalo oko mjesec dana i intervencija visokog predstavnika u tom smislu predstavljala bi intervenciju prema demokratskom procesu. Intervenciju prema demokratskom procesu u zemlji koja je ustrojena na demokratskom principu mi nikada ne možemo smatrati ispravnom”, rekao je Erdogan i dodao da se prema izbornom procesu treba kretati u skladu sa sadašnjim izbornim zakonodavstvom.

Ponovio je podršku stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

“Naglašavam važnost i podršku koju Turkiye pridaje miru, blagostanju i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu”, rekao je Erdogan.

Bosnu i Hercegovinu, kako je podsjetio, u narednom periodu očekuju izbori čija transparentnost i provođenje u konstruktivnoj i pravednoj atmosferi ima životnu važnost “ne samo za BiH nego za cijelu našu regiju”.

Erdogan je ponovio spremnost Turkiye, da uz suglasnost političkih strana, učini sve da sve poteškoće u BiH budu prevaziđene.

Naglasio je značaj povećanja obima trgovinske razmjene i investicija te značaj koji pridaje projektu izgradnje autoputa između Sarajeva i Beograda, čiji je temelj postavljen 2019. godine.

Rekavši da su mu predočeni problemi finansijske prirode u vezi s izgradnjom autoputa, Erdogan je kazao da je dao nalog direktoru Ziraat banke s ciljem rješavanja ovog pitanja.

Erdogan je kazao kako je ovo projekat mira koji ne veže samo države nego i narode koji žive u regionu.

Izrazio je uvjerenje da njegova današnja posjeta s delegacijom predstavlja dodatni zamah za pomenuti projekat.

Podsjetivši je da je u okviru projekata pomoći razvoju BiH do 1995. godine u Bosni i Hercegovini realizovala oko hiljadu projekata, Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu ukazanom njemu, supruzi i delegaciji danas u Sarajevu.

Izvor: Agencije

Previous Poraz košarkaša Bosne i Hercegovine od Francuske
Next Cazin - nekada prosječna bosanska čaršija, danas privredno čudo

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na sve fočanske šehide i žrtve, nevino ubijene tokom agresije

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća, na Mostu stradanja (Željeznički most kod KPD Foča), član Predsjedništva BiH Džaferović i predstavnici delegacija drugih institucija odali su počast žrtvama. Član PBiH Džaferović je

NAŠI DANI

Srebro za Lanu Pudar na Svjetskom juniorskom prvenstvu

Nakon osvojenog 1. mjesta na 200m leptir, bosanska zlatna plivačica Lana Pudar danas je bila 2. na 50 metara iste discipline. S vremenom 26.26, Pudar je zaostala samo šest stotinki

NAŠI DANI

Haradinaj: Promjena granica vodi u tragediju; Kosovo neće dozvoliti stvaranje ‘republike Dodik’

Promjena granica nije rešenje, rečeno je jučer na okruglom stolu o temi “Dijalogu između Kosova i Srbije posle samita u Berlinu”, sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija