Erdogan: Za Tursku nije nikakav problem da projekat plinovoda Turski tok prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu

Erdogan: Za Tursku nije nikakav problem da projekat plinovoda Turski tok prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska i dalje pružati pomoć i podršku Bosni i Hercegovini u borbi s pandemijom koronavirusa.

“Mi smo od početka pandemije bili uz Bosnu i Hercegovinu, vođeni stavom da se pravi prijatelji u nevolji poznaju. A i dalje ćemo zadržati takav stav”, kazao je Erdogan na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Ankari.

Istakao je kako Turska pridaje veliki značaj miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine, prenosi AA.

“Pokušavamo pružiti podršku narodu Bosne i Hercegovine u njihovim naporima u smjeru prosperiteta i razvoja. Danas smo s članovima Predsjedništva BiH razgovarali o svim aspektima naših bilateralnih odnosa. Razmotrili smo i mogućnosti za daljnje jačanje naših trgovinskih i ekonomskih veza. Obim naše trgovinske razmjene povećan je za više od devet puta stupanjem na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, dostigao 650 miliona dolara 2020. godine. Nesumnjivo je da su potencijali dviju zemalja višestruko veći od ovog nivoa”, rekao je Erdogan jučer.

Istakao je da je sljedeći cilj obim trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Turske podići na milijardu dolara.

Dodao je da je tokom sastanka razgovarano i o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd koji je nazvao projektom prijateljstva, stabilnosti i razvoja.

“Razgovarali smo o tome dokle se došlo s projektom autoputa Sarajevo-Beograd. Temelj ovog projekta u Srbiji svi zajedno smo postavili 9. oktobra 2019. godine. Razgovarali smo o tome šta možemo učiniti da ubrzamo dio projekta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu”, kazao je.

Erdogan je istakao da će sporazumi o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, potpisani tokom današnje posjete, ubrzati radove na ovom projektu.

Istakao je kako je iskazana odlučnost na jačanju saradnje i u oblastima energetike, zdravstva, namjenske industrije, turizma, poljoprivrede i stočarstva.

“Razgovarali smo i o načinima za daljnje jačanje naših čvrstih veza na kulturnom planu. Imajući sve ovo u vidu, Turska je u septembru prošle godine otvorila konzulat u Banjoj Luci. Danas smo također razgovarali o pitanjima jačanja regionalne saradnje i integracije na Balkanu, našoj zajedničkoj geografiji. Nadam se da ćemo trilateralni sastanak Turske, BiH i Srbije, u Sarajevu, održati kada nam uvjeti to dozvole”, rekao je Erdogan, naglasivši i značaj provođenja trilateralnog mehanizma Turska – Hrvatska – Bosna i Hercegovina.

“Ponovno smo potvrdili podršku naše zemlje integraciji Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije, posebno NATO. Vjerujem da će razgovori koje smo danas imali dodatno ojačati konkretne korake naše saradnje”, rekao je turski predsjednik.

Napomenuo je također da za Tursku nije nikakav problem da projekat plinovoda Turski tok prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

“Za nas to nije nikakav problem. Uz dogovor s Rusijom, s jedne strane autoputa, koji će se graditi, prošao bi brzo i Turski tok kojeg bi omogućili našim prijateljima i braći”, dodao je Erdogan.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić borave u zvaničnoj posjeti Turskoj.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Turske jučer (utorak) su tokom službene posjete članova Predsjedništva BiH potpisali sporazume o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kao i memorandum o saradnji na promociji investicija.

Izvor: Agencije

Previous Nominacija filma Quo vadis Aida za Oskara opomena negatorima genocida
Next Od aprila letovi iz Tuzle na 16 destinacija

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina i Srbija potpisale više sporazuma o pograničnoj saradnji

U prostorijama Grada Zvornika sastale su se delegacije Bosne i Hercegovine na čelu s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmom Cikotićem i Republike Srbije koju je predvodio ministar unutrašnjih poslova

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Održana komemorativna sjednica povodom Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

  Povodom Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u ratu od 1992. do 1995. godine i 25. godišnjice stradanja 68 građana na pijaci Markale, danas je u Narodnom pozorištu

MADE IN BOSNIA-387

Vispak zaposlio 20-godišnjeg mladića iz Visokog, koji je želio posao kako bi pomogao roditeljima

Najpoznatija bosanskohercegovačka prehrambena kompanija Vispak iz Visokog ponudila je posao 20-godišnjem mladiću iz Visokog, čija je jedina želja bila da pronađe posao, od kojeg će prihranjivati bolesne roditelje i plaćati