Europarlamentarka Strik u posjeti našoj zemlji: Upozorava na kompromise koji bi mogli učvrstiti etničke podjele

Europarlamentarka Strik u posjeti našoj zemlji: Upozorava na kompromise koji bi mogli učvrstiti etničke podjele

U Bosni i Hercegovini vlada politička kriza koja prijeti eskalacijom stanja, napisala je danas europarlamentarka iz grupacije Zelenih (Nizozemska) Tineke Strik koja boravi u službenoj posjeti BiH na svom Twitter nalogu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Köster (S&D, Njemačka) borave u dvodnevnoj posjeti BiH gdje namjeravaju obaviti razgovore s brojnim političkim akterima u Bosni i Hercegovini u svjetlu nedavnih događaja i aktualne političke krize.

Strik je naglasila je da bi Evropska unija trebala biti stroža prema provokacijama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ne nagrađivati ga zbog čega je jasno pozvala na finansijske sankcije Dodiku kako bi se zaštitio integritet Bosne i Hercegovine.

– Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sada pregovaraju o dogovoru u kojem se čini da popuštaju pred nekim zahtjevima Dodika i predstavnika Hrvata da smire situaciju. Postoji veliki rizik da će kompromis učvrstiti etničke podjele u zemlji i time samo pogoršati političku krizu – smatra Strik.

Ona je napisala i da je danas imala vrlo plodonosan, ali zabrinjavajući sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima u Bosni i Hercegovini koji su s njom podijeliti brige i u potpunosti je podržala njihov poziv na povećano učešće u vitalnim tekućim raspravama o budućnosti zemlje.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler nakon susreta s europarlamentarcima napisao je na Twitteru da je lijepo vidjeti snažnu predanost i angažman eurozastupnika u oblikovanju odgovora na trenutnu krizu u BiH te je naglasio da deeskalacija mora biti prvi korak u tome.

Kao predstavnici svojih političkih grupa za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu, europarlamentarci Köster i Strik razgovarat će tokom posjete BiH s različitim dužnosnicima među kojima je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnici Centralne izborne komisije, zastupnici različitih političkih stranaka, uključujući i opozicione, kao i predstavnike civilnog društva i nevladinih organizacija.

Izvor: Agencije

Previous ČANAK: Užasava me što u mom Novom Sadu žive osuđeni ratni zločinci
Next Švicarski list o Milanoviću: "Srećom nema atomsku bombu"

You might also like

NAŠI DANI

Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka ‘Hastahana’ kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje

Na FB stranici Hastahana Park, građani koji se protive zamišljenom preuređenju sarajevskog parka koji nosi ime po dr. Nijazu Durakoviću (Hastahana) predstavili su svoju zamisao i način uređenja istog. -Građani

NAŠI DANI

Otvorena manifestacija ‘Odbrana BiH – Igman 2020’

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović otvorio je centralni dio manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2020”, kojom se tradicionalno ukazuje počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima

NAŠI DANI

Frljić: Bosna i Hercegovina je jako žilava, preživjela je i rat gdje su se i srpska i hrvatska strana potrudile da je rasture

Gostujući na N1 televiziji poznati pozorišni reditelj Oliver Frljić komentarisao je i posjetu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je započela svoju trodnevnu