Europarlamentarka Strik u posjeti našoj zemlji: Upozorava na kompromise koji bi mogli učvrstiti etničke podjele

Europarlamentarka Strik u posjeti našoj zemlji: Upozorava na kompromise koji bi mogli učvrstiti etničke podjele

U Bosni i Hercegovini vlada politička kriza koja prijeti eskalacijom stanja, napisala je danas europarlamentarka iz grupacije Zelenih (Nizozemska) Tineke Strik koja boravi u službenoj posjeti BiH na svom Twitter nalogu.

Zastupnici u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni/EFA, Nizozemska) i Dietmar Köster (S&D, Njemačka) borave u dvodnevnoj posjeti BiH gdje namjeravaju obaviti razgovore s brojnim političkim akterima u Bosni i Hercegovini u svjetlu nedavnih događaja i aktualne političke krize.

Strik je naglasila je da bi Evropska unija trebala biti stroža prema provokacijama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a ne nagrađivati ga zbog čega je jasno pozvala na finansijske sankcije Dodiku kako bi se zaštitio integritet Bosne i Hercegovine.

– Evropska unija i Sjedinjene Američke Države sada pregovaraju o dogovoru u kojem se čini da popuštaju pred nekim zahtjevima Dodika i predstavnika Hrvata da smire situaciju. Postoji veliki rizik da će kompromis učvrstiti etničke podjele u zemlji i time samo pogoršati političku krizu – smatra Strik.

Ona je napisala i da je danas imala vrlo plodonosan, ali zabrinjavajući sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija i aktivistima u Bosni i Hercegovini koji su s njom podijeliti brige i u potpunosti je podržala njihov poziv na povećano učešće u vitalnim tekućim raspravama o budućnosti zemlje.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler nakon susreta s europarlamentarcima napisao je na Twitteru da je lijepo vidjeti snažnu predanost i angažman eurozastupnika u oblikovanju odgovora na trenutnu krizu u BiH te je naglasio da deeskalacija mora biti prvi korak u tome.

Kao predstavnici svojih političkih grupa za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom parlamentu, europarlamentarci Köster i Strik razgovarat će tokom posjete BiH s različitim dužnosnicima među kojima je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, predstavnici Centralne izborne komisije, zastupnici različitih političkih stranaka, uključujući i opozicione, kao i predstavnike civilnog društva i nevladinih organizacija.

Izvor: Agencije

Previous ČANAK: Užasava me što u mom Novom Sadu žive osuđeni ratni zločinci
Next Švicarski list o Milanoviću: "Srećom nema atomsku bombu"

You might also like

NAŠI DANI

Student koji je prekinuo Kordićevo predavanje: Bila je to ljudska reakcija tipa “moramo nešto napraviti”

Radnička fronta osnovana je prije više od četiri godine, no od tada se u javnosti za nju čulo samo sporadično, i to uglavnom u kontekstu svađa i odlazaka nekih istaknutih

NAŠI DANI

Ambasada SAD: Entitet RS uništit će sam sebe zbog želje za nezavisnošću

U reakciji na proslavu neustavnog praznika, Ambasada SAD-a u BiH navodi kako će entitet RS “uništiti sam sebe i one oko sebe” u želji za nezavisnošću, prenosi VOA. Ambasada navodi

NAŠI DANI

Privrednik Jusuf Arifagić novi član rukovodstva Platforme za progres

Platforma za progres je na današnjoj press konferenciji predstavila Jusufa Arifagića, novog člana Predsjedništva ove stranke i ujedno kandidata za potpredsjednika entiteta Republika srpska na Općim izborima 2022. Predsjednik Platforme