Evropska parlamentarka Tineke Strik: Sretna zbog usvojenog izvještaja koji podržava evropsku budućnost Bosne

Evropska parlamentarka Tineke Strik: Sretna zbog usvojenog izvještaja koji podržava evropsku budućnost Bosne

Evropski parlament je danas u formi rezolucije, sa 483 glasa “za”, 73 protiv i 133 suzdržanih, usvojio izvještaj o Bosni i Hercegovini koji je pripremio i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove, prenose agencije.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose na proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socio-ekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

U izvještaju se navodi da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te se osuđuju pokušaji narušavanja državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine i apeluje se na domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U rezoluciji se također osuđuje nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici.

Također su odbijeni svi amandmani na tekst prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika, tako da nije spomenuta ni pitanje konstitutivnosti niti “legitimno predstavljanje”.

Zastupnica Evropskog parlamenta Tineke Strik pozdravila je današnje usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini te poručila da se ovim jasno podržava evropska budućnost Bosne.

Previous Evropski parlament: Korak ka efikasnijoj državi i debakl antibosanske diplomatije Zagreba
Next Gordana Tadić tereti se za nemar u vršenju službenih dužnosti

You might also like

NAŠI DANI

Prof. dr. Kurtćehajić: Tragično je da se naši ljudi utrkuju da pokažu podaništvo Crnogorcima!

Povodom obilježavanja nacionalnog praznika 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, gost dijaloške emisije ”Podijum”, na radio BIR bio je profesor sarajevskog Univerziteta Suad Kurtćehajić. Prof. dr. Kurtćehajić se u

NAŠI DANI

Bosanska građevinska firma GMC radi širom svijeta za poznate klijente

  Kompanija Global Metal Construction d.o.o. iz Usore radi širom svijeta za poznate klijente kao što je Michelin, a ovih dana prima novih 60 radnika jer kreće sa novim projektima u

NAŠI DANI

Ahmetović: Sudbonosni dan za BiH, nikada ne bih prihvatio odluku Schmidta

 “Sudbonosni dan za BiH” – izjavio je poslanik Bundestaga Adis Ahmetović nakon jučerašnje ustavne promjene u Bosni i Hercegovini koju je donio Christian Schmidt: “U proteklih šest mjeseci ustav u Bosni i Hercegovini više puta je