Evropsko vijeće donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom

Evropsko vijeće donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom

Evropsko vijeće donijelo je u četvrtak odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Odluka je donesena na današnjem samitu čelnika zemalja Evropske unije (EU) u Briselu, a informaciju je potvrdio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na svom X profilu. ​​​​​​​

“Evropsko vijeće je upravo odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Čestitamo! Vaše je mjesto u našoj evropskoj porodici. Današnja odluka ključni je korak naprijed na vašem putu u EU. Sada treba nastaviti naporan rad kako bi Bosna i Hercegovina postojano napredovala, kako vaš narod želi”, naveo je Michel.

Evropska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da Bosna i Hercegovina u dovoljnoj mjeri ispunjava uvjete za početak pristupnih pregovora s EU-om.

U decembru 2023. godine, lideri EU-a izrazili su spremnost da otvore pristupne pregovore kada BiH postigne potrebnu usklađenost sa kriterijima za članstvo u EU-u. Pozvali su Evropsku komisiju (EK) da izvijesti Evropsko vijeće o napretku najkasnije u martu ove godine, s ciljem donošenja odluke.

Bosni i Hercegovini je dodijeljen status kandidata za članstvo u EU-u u decembru 2022. godine, skoro sedam godina nakon što je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u, u februaru 2016.

U mišljenju Evropske komisije iz 2022. navedeno je kako Bosna i Hercegovina mora implementirati 14 ključnih prioriteta koji se odnose na područja demokratije i funkcionalnosti države, vladavine zakona, osnovna prava i reformu javne uprave, kako bi se uskladila s kriterijima za članstvo u EU-u.

‘Današnja odluka Evropskog vijeća za otvaranje EU pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je odlična vijest za našu zemlju! Hvala Evropskoj komisiji i zemljama članicama Evropske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, Zapadni Balkan i Evropu.

Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće bit popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na evropskom kontinentu.

U svakom slučaju ovo je važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji’, prokomentarisao je član državnog Predsjedništva, Željko Komšić.

(MiruhBosne/AA)

Previous Bivši bosanski reprezentativci igrali humanitarni meč u Zenici
Next Propuštena prilika - fudbaleri poraženi u finišu utakmice

You might also like

NAŠI DANI

OHR Dejtonom i Ustavom korak po korak raskrinkava Dodika

Ususret godišnjici parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Danu državnosti – država Bosna i Hercegovina između napretka i potpunog sunovrata. Na sceni su blokada državnih institucija, negiranje države i njenih

NAŠI DANI

Državno Predsjedništvo dostavilo Program reformi NATO-u

Program reformi Bosne i Hercegovine, kojeg je Predsjedništvo BiH usvojilo 19. novembra, dostavljen je, saznaje Faktor, u sjedište NATO-a u Brisel. Dokument je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dostavilo posredstvom Misije

NAŠI DANI

Jedan od simbola glavnoga grada – 122 godine sarajevske Vijećnice

  Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, korištena je upravne i administrativne svrhe. Poslije Drugog svjetskog rata stavljena je na raspolaganje Narodnoj biblioteci i ostaje u toj