FBiH: Minimalna plaća od 1.000 KM mogla bi postati realnost

FBiH: Minimalna plaća od 1.000 KM mogla bi postati realnost

Nacrt zakona o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvaćen je i upućen u tromjesečnu javnu raspravu.

To su odlučili zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas na vanrednoj sjednici održanoj u Sarajevu.

Predlagači navedenog zakona su 11 zastupničkih klubova u ovom Domu.

Kao razlog su naveli da je na potrebu njegovog donošenja ukazala analiza socijalne situacije i da u Federaciji BiH, institut minimalne odnosno najniže plaće trenutno nije zakonski uređen kao socijalno zaštitni instrument.

U Nacrtu zakona je predloženo da osnovica za utvrđivanje minimalne plaće bude prosječna bruto plaća u Federaciji BiH iz decembra 2020. od 1.532 KM bruto odnosno 993 KM neto iznosa. Također je predloženo da minimalna bruto plaća za 2023. godinu bude najmanje 90 posto, a za 2024. najmanje 100 posto od ove osnovice.

Počev od 2025. godine, iznos minimalne plaće bi utvrđivala Vlada Federacije BiH posebnom uredbom, u skladu s ovim zakonom, do kraja januara za tekuću godinu, predložili su također u Nacru zakona zastupnički klubovi.

Vanredna sjednica je odmah po prihvatanju ovog akta završena budući da je bio jedina tačka dnevnog reda.

-Predsjednik Saveza samostalnih sindikata u Bosni i Hercegovini Selvedin Šatorović smatra da je realno očekivati završetak procedure predloženog zakona o minimalnoj plaći u Federaciji BiH iako predstoji tromjesečna javna rasprava o tom aktu te je još i dodatno potrebno vrijeme za formiranje novog saziva Federalnog parlamenta nakon nedavno održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Šatorović smatra da će minimalna plaća u FBiH od 1.000 KM postati ubuduće realnost.

Ovaj sindikalac je novinarima kazao da je i pored negativnog mišljenja Federalne vlade o Nacrtu, moguće dostići cilj o minimalnoj plaći od 1.000 KM imajući u vidu da je zakonodavni organ u FBiH cijelo vrijeme imao, po njegovom mišljenju, više senzibiliteta od izvršne vlasti za probleme i interese radnika.

– Jednoglasno usvajanje nacrta još je jedan pokazatelj da mi nismo željeli biti dio predizbornog folklora, da je ovo zaista nešto na čemu zastupnici, a nadam se i budući saziv Federalnog parlamenta želi da ga usvoji budući da je to jedini izlaz za zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz Bosne I Hercegovine. Ako kažemo da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu 2.900 KM, mislim da uopšte nije upitno je li 1.000 KM u ovom trenutku realno, naročito imajući u vidu da će zakon biti usvojen zajedno sa zakonodavstvom o doprinosima i porezu na dohodak, gdje će značajno biti rasterećena privreda i onda će ova priča o 1.000 KM biti zaista realna i ostvariva na zadovoljstvo svih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine – riječi su Selvedina Šatorovića.

Izvor: Agencije

Previous Vitez: Klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka koje nije moguće identificirati
Next Bruto domaći proizvod - rast od oko šest posto!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Čudo u srednjoj Bosni: I Ronaldo vozi električni bicikl iz Travnika

Dva bijela električna bicikla Ruffian čija je metalna konstrukcija proizvedena u pogonu firme GS – Tvornica mašina Travnik smještenom u naselju Dolac pokraj Travnika, kupio je Cristiano Ronaldo sebi i svojoj partnerici.

NAŠI DANI

Reakcije na provokacije u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu…

Stižu reakcije na sinoćnja dešavanja tokom proslave Badnje večeri u Višegradu, Bratuncu, Srebrenici u drugim mjestima u entitetu Republici srpskoj. Prema svjedočenjima građana i videozapisima dostupnim na društvenim mrežama, u

NAŠI DANI

Manifestacijom ‘Stazom bosanskih vitezova’ obilježava se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Javna ustanova Dom kulture Blagaj, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama Grada Mostara, organizuje manifestaciju “Stazom bosanskih vitezova”. Centralni program ove manifestacije