FBiH za boračku populaciju godišnje izdvaja 600 miliona KM; na zahtjev boraca i dodatnih 50 miliona

FBiH za boračku populaciju godišnje izdvaja 600 miliona KM; na zahtjev boraca i dodatnih 50 miliona

U okviru obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, su delegacije svih nivoa vlasti i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću.

Cvijeće je položio i počast odao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, kao i brojne državne, federalne, kantonalne i općinske delegacije, boračka i druga gradska udruženja i organizacije.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je kako poboljšanje statusa pripadnika branilačke populacije predstavlja trajnu zadaću, uključujući porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilizirane branioce.

Dodao je kako je ovaj mandat Federalne vlade možda i prvi u kojem prava pripadnika boračkih kategorija nisu umanjivana.

Bukvarević je kazao da Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvaja 600 miliona KM, kao i da je prihvatila i zahtjev boraca za dodatnih 50 miliona KM za demobilizirane branioce kako bi bio poboljšan status pripadnika ove boračke kategorije.

– Koliko god sredstava da izdvojimo, mi se ne možemo odužiti ljudima koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, naša je trajna zadaća da radimo na tome i da to u skladu s našim mogućnostima, iz dana u dan, poboljšavamo – kazao je, između ostalog, ministar Bukvarević.

Danas su delegacije posjetile katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, te gradsko groblje Lav, gdje su, također, položile cvijeće i odali počast šehidima i poginulim braniocima, pripadnicima Armije i MUP-a RBiH.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH i 14. godišnjice od formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH bit će upriličena u ponedjeljak, 15. aprila, u kasarni Dubrave kod Živinica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata.

Previous Bosanski rukometaši u nedjelju u Tuzli ponovo s Fincima: 'Sve je u našim rukama.. idemo korak po korak'
Next Pozitivni primjeri: Općine Novi Grad i Kakanj osnažuju porodice - novčani pokloni za novorođenčad

You might also like

NAŠI DANI

Vučić: Ne pada nam na pamet da vodimo ratove sa Bošnjacima

“Ne pada nam na pamet da vodimo ratove sa Bošnjacima i mi se za ratove ne spremamo, a naša politika prema Bošnjacima mora da bude politika ispružene ruke i to

NAŠI DANI

Bogat program obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Kaknju

– Nagradna igra “Moja domovina Bosna i Hercegovina”, službena Facebook stranica Općine Kakanj, biramo najljepšu fotku ljubavi prema BiH, prva nagrada 100 KM, druga 50 KM i treća 50 KM

NAŠI DANI

Podijeljena hrana, odjeća i obuća za migrante u Tuzli

MFS-EMMAUS-ov tim kontinuirano pomaže migrantima u Tuzli. Hrana, voda, mlijeko i odjeća podijeljena je i jučer na svim lokacijama gdje se grupišu migranti u ovom gradu. Pored velikog broja migranata