Federalno ministarstvo okoliša i turizma: Nacionalnom parku „Una“ 500.000 KM

Federalno ministarstvo okoliša i turizma: Nacionalnom parku „Una“ 500.000 KM

Federalna ministrica okoliša dr. Edita Đapo i direktor Javnog preduzeća Nacionalni park „Una“ Amarildo Mulić potpisali su danas u sjedištu Ministarstva u Sarajevu ugovor o prenosu odobrenih sredstava za finansiranje programskih aktivnosti Nacionalnog parka „Una“.

Ugovor je sačinjen na osnovu Odluke o usvajanju Programa utroška sredstava „Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – transfer za NP „Una“ utvrđenog budžetom Federacije BiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. Potpisanim ugovorom Ministarstvo je Nacionalnom parku „Una“ dodijelilo 500.000 maraka.

Prema riječima ministrice Đapo, Ministarstvo na ovaj način daje veliku finansijsku, ali i svaku drugu vrstu pomoći Nacionalnom parku „Una“ kao iznimno važnom zaštićenom prirodnom području u FBiH.

– S velikim zadovoljstvom pomažemo aktivnosti Nacionalnog parka „Una“ koje su usmjerene u očuvanje, zaštitu i promociju našeg prirodnog blaga. Vjerujemo da će namjenska sredstva biti iskorištena na adekvatan način i da će u značajnoj mjeri pomoći menadžmentu Nacionalnog parka u ostvarenju planiranih programskih aktivnosti u vrijeme pandemije koronavirusa, kada su vlastiti prihodi ovog našeg preduzeća u opadanju, kazala je ministrica Đapo prilikom potpisivanja ugovora.

Direktor Nacionalnog parka Amarildo Mulić zahvalio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na čelu s ministricom Đapo na kontinuiranoj pomoći ovom preduzeću.

On je predstavio i neke od ključnih aktivnosti Nacionalnog parka „Una“, a koje se odnose na zaštitu biodiverziteta na području obuhvata.

Direktor Mulić ministricu Đapo izvijesito je da će i ove godine, uprkos pandemiji, biti organizirana tradicionalna 48. internacionalna turistička Una regata, na kojoj će jednu od ključnih uloga, kao učesnici, imati novinari. Cilj je, rekao je, prvo da se ne prekida tradicija, ali i sto tako i da se očuva veliki turistički brend grada Bihaća i Krajine.

– Bez obzira na pandemiju, mi radimo. Čak smo zaposlili i 13 novih radnika. Činjenica je da je u značajnoj mjeri opao broj posjeta, ali ne žalimo se. Uveli smo uštede. Sredstva koja smo dobili od Ministarstva mnogo će nam pomoći da pozitivno završimo poslovnu godinu, da obavljamo osnovnu djelatnost. Taj cilj ćemo i ispuniti – rekao je Mulić.

Previous Vjetroelektrana Podveležje - betoniran prvi temelj; počela isporuka opreme
Next Parlament FBiH usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o zabrani gradnje MHE

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo zabijelio “proljetni” snijeg

Nakon sunčanog dana sa relativno visokim temperaturama zraka u subotu, danas je na momente Sarajevo zabijelio “proljetni” snijeg. Kamera fotoreportera Anadolu zabilježila je dio atmosfere sa sarajevskih ulica, na kojima

BH RAZGLEDNICA

Vlada FBiH: Za obnovu kule ‘Zmaja od Bosne’ milion maraka

  Danas je Vlada FBiH odobrila korištenje sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, u ukupnom iznosu od 3.100.000 KM. Od ovoga je, između ostalog, za sufinansiranje projekata unapređenja turističke

BH RAZGLEDNICA

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u prepunoj dvorani Španski borci u Ljubljani

Društvo Ljiljan na najljepši moguči način proslavilo Dan državnosti Bosne i Hercegovine u prepunoj dvorani Španski borci u Ljubljani. Ovom prilikom zahvaljujemo se našim prijateljima koji su nam uveličali veče