FIBA: Briljantna Bosna i Hercegovina piše historiju nakon dvije decenije suše

FIBA: Briljantna Bosna i Hercegovina piše historiju nakon dvije decenije suše

Bosna i Hercegovina tjera ljude da sjednu i prate njen povratak na FIBA-in ženski EuroBasket nakon više od dvije decenije odsustva, dok generacija fanova prvi put gleda svoju naciju na velikoj sceni.

Velika većina trenutnog sastava bila je u vrtiću, a jedna igračica nije ni rođena posljednji kada se Bosna i Hercegovina posljednji put pojavila na FIBA-inom EuroBasketu za žene – dvije godine nakon njihovog debija, 1997. – piše FIBA.

Tada je trenutni menadžer tima i Članica FIBA-ine Kuće slavnih Razija Mujanović pokazivala svoj kvalitet na parketu.

Službena stranica Svjetske košarkaške federacije piše da je povratak nakon 22 godine od posljednjeg pojavljivanja na EP teško mogao biti spektakularniji. Podsjećaju na pobjedu koja je odjeknula ne samo u Evropi, pobjedu u velikom stilu, protiv Belgije – favorita grupe i 6. reprezentacije na svijetu, učesnice Olimpijade u Tokiju. Potom je uslijedila pobjeda nad Turskom – 7. na FIBA listi najboljih.

Prenose i izjave selektora Loje i reprezentativke Deure.

“Zvanično mogu reći da će po prvi put u našoj historiji Bosna i Hercegovina proći grupnu fazu FIBA-inog EuroBasketa za žene”, kazao je selektor. “Osjećam da još nismo gotovi”, dodala je Deura.

Bosna i Hercegovina sastaje se sutra sa Slovenijom u balkanskom derbiju, susret se igra od 12 sati u francuskom Strazburu. Ukoliko ostvare pobjedu, naše košarkašice plasiraće se direktno u četvrtfinale.

Previous Cinkaona u Doboju vraća nadu u suživot i povratak mladih u Bosnu i Hercegovinu
Next U Foči obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu

You might also like

SPORT

Konjičanka Almira Lizde svjetska prvakinja u dizanju tegova

Konjičanka Almira Lizde nova je svjetska prvakinja u dizanju utega, javlja agencija Patira. Lizde  je na Svjetskom prvenstvu u češkom Trutnovu postala svjetski prvak u powerliftingu u kategoriji do 82.5

SPORT

Vijeće ministara BiH: Finansijska podrška odlasku košarkaških reprezentacija na međunarodna takmičenja

Savjet ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, donio je Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2022.

SPORT

Loša treća četvrtina koštala BiH: Zmajevi poraženi od Njemačke

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz u 2. kolu Eurobasketa, a od nje je bolji bio domaćin grupe B Njemačka rezultatom 92:82. Vidjeli smo danas u Kelnu dva