Film u kojem jednu od glavnih uloga tumači bošnjački prognanik iz Podrinja  favorit je za Oscara

Film u kojem jednu od glavnih uloga tumači bošnjački prognanik iz Podrinja favorit je za Oscara

Film ‘Na Zapadu ništa novo’, u kojem jednu od glavnih uloga ima Zvorničanin Edin Hasanović, na predstojećoj dodjeli Oscara ima devet nominacija.

U Netflixovom filmu Na Zapadu ništa novo (All Quiet on the Western Front), koji na predstojećoj dodjeli nagrade Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka ima devet nominacija, jednu od glavnih uloga tumači Zvorničanin Edin Hasanović.

Film u režiji njemačkog reditelja Edwarda Bergera, koji govori o strahotama Prvog svjetskog rata, premijeru je imao u oktobru prošle godine na Netflixovoj platformi. Prikazan je i na nekoliko filmskih festivala, gdje je dobio odlične kritike.

Film Na zapadu ništa novo predvodi i ovogodišnju dodjelu filmskih nagrada BAFTA sa 14 nominacija.

Ko je Edin Hasanović?

Rođen 1992, iste godine je s majkom iz rodne Klise kod Zvornika uz pomoć Crvenog krsta izbjegao u Njemačku. Nedugo zatim su snage bosanskih Srba iz Klise u nepoznatom pravcu odvele najmanje 700 muškaraca, od kojih se većina nije vratila. Nisu se vratili ni Edinov otac i njegova braća, čije kosti nikad nisu nađene.

Hasanović je u ranijem razgovoru za Al Jazeeru Balkans rekao kako mu je najveća želja je da nađe očeve kosti i da sazna šta se desilo s njim.

Iako nikada nije mislio da će se baviti glumom, od dvanaeste godine – kada ga je majka odvela na jednu audiciju – gluma je postala njegov hobi, a potom i životno opredjeljenje.

Niz zapaženih uloga

Hasanović je već ostvario niz zapaženih uloga, među kojima se ističe glavna uloga u Netflixovoj seriji Skylines, ali i filmu Only God can judge me.

Njemačkoj javnosti postao je poznat po ulozi u višestruko nagrađivanoj drami Uvijek su drugi krivi (Schuld sind immer die Anderen) iz 2012. godine. Te godine je također glumio u filmu Život nije za kukavice (Das Leben ist nichts fuer Feiglinge).

Prije 2012. je glumio najviše u serijama, a proslavio se krimi serijom KDD, koja se dugo prikazivala na njemačkoj televiziji ZDF.

(AJB/MiruhBosne)

Previous Bošnjačko porijeklo: Fudbaler Tuluza, rođen u Holandiji, odabrao Bosnu!
Next Krah 'trojke' i na državnom Domu naroda

You might also like

NAŠI LJUDI

Boks: Srebreničanin Alem Begić prvak Evrope

Begić, kojeg nazivaju i nasljednikom Felixa Sturma, nakon sinoćnje pobjede ima skor od 11 borbi i isto toliko pobjeda. Bh. bokser Alem Begić, koji živi i radi u Njemačkoj, sinoć

NAŠI LJUDI

Ko su zlatni Šveđani bosanskohercegovačkih korijena

Najbolji Šveđani iz oblasti bankarstva, filmske umjetnosti, novinarstva, kulinarstva i sporta, potiču iz Bosne i Hercegovine. Zlatan je u Švedskoj samo jedan, no zlatni su i mnogi drugi. Zlatan Ibrahimović

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Književna večer s Dževadom Karahasanom u Mostaru

  “Književna večer s akademikom Dževadom Karahasanom” održat će se u utorak, 26. juna, u Centru za kulturu Mostar u 20 sati. Domaćin večeri je direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim