Film u kojem jednu od glavnih uloga tumači bošnjački prognanik iz Podrinja  favorit je za Oscara

Film u kojem jednu od glavnih uloga tumači bošnjački prognanik iz Podrinja favorit je za Oscara

Film ‘Na Zapadu ništa novo’, u kojem jednu od glavnih uloga ima Zvorničanin Edin Hasanović, na predstojećoj dodjeli Oscara ima devet nominacija.

U Netflixovom filmu Na Zapadu ništa novo (All Quiet on the Western Front), koji na predstojećoj dodjeli nagrade Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka ima devet nominacija, jednu od glavnih uloga tumači Zvorničanin Edin Hasanović.

Film u režiji njemačkog reditelja Edwarda Bergera, koji govori o strahotama Prvog svjetskog rata, premijeru je imao u oktobru prošle godine na Netflixovoj platformi. Prikazan je i na nekoliko filmskih festivala, gdje je dobio odlične kritike.

Film Na zapadu ništa novo predvodi i ovogodišnju dodjelu filmskih nagrada BAFTA sa 14 nominacija.

Ko je Edin Hasanović?

Rođen 1992, iste godine je s majkom iz rodne Klise kod Zvornika uz pomoć Crvenog krsta izbjegao u Njemačku. Nedugo zatim su snage bosanskih Srba iz Klise u nepoznatom pravcu odvele najmanje 700 muškaraca, od kojih se većina nije vratila. Nisu se vratili ni Edinov otac i njegova braća, čije kosti nikad nisu nađene.

Hasanović je u ranijem razgovoru za Al Jazeeru Balkans rekao kako mu je najveća želja je da nađe očeve kosti i da sazna šta se desilo s njim.

Iako nikada nije mislio da će se baviti glumom, od dvanaeste godine – kada ga je majka odvela na jednu audiciju – gluma je postala njegov hobi, a potom i životno opredjeljenje.

Niz zapaženih uloga

Hasanović je već ostvario niz zapaženih uloga, među kojima se ističe glavna uloga u Netflixovoj seriji Skylines, ali i filmu Only God can judge me.

Njemačkoj javnosti postao je poznat po ulozi u višestruko nagrađivanoj drami Uvijek su drugi krivi (Schuld sind immer die Anderen) iz 2012. godine. Te godine je također glumio u filmu Život nije za kukavice (Das Leben ist nichts fuer Feiglinge).

Prije 2012. je glumio najviše u serijama, a proslavio se krimi serijom KDD, koja se dugo prikazivala na njemačkoj televiziji ZDF.

(AJB/MiruhBosne)

Previous Bošnjačko porijeklo: Fudbaler Tuluza, rođen u Holandiji, odabrao Bosnu!
Next Krah 'trojke' i na državnom Domu naroda

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Pjesma bosanskog pjevača postala globalno prepoznatljiva

Helikopter, helikopter. Para kofer, para kofer.. riječi su pjesme folk pjevača Fazlije (Fadil Fazlija) koje su poznate milionima mladih ljudi širom svijeta. Ne možemo reći da je pjesma Helikopter postala

KULTURA I UMJETNOST

Bosanski pojasevi i nakit rađen na bosanski način

U dokumentima se najprije pojavljuju pojasevi sa oznakom da su rađeni u bosanskom stilu, zatim nakit (prstenje, naušnice, vijenci za glavu), posuđe, oružje, a potom i odjeća. Među proizvodima domaćih

KULTURA I UMJETNOST

Ljubav prema knjizi okupila književnike i kulturne radnike u Bobarama

Da kultura, uprkos višegodišnjoj nebrizi vlasti u Bosni i Hercegovini, ne samo opstaje nego se disperzira i u manje sredine, svjedoči primjer koji donosimo iz sela Bobare kod Tešnja. Naime,