Filmski festival u Cannesu: Kako je popularni magazin uklonio palestinsku zastavicu Guya Pearcea

Filmski festival u Cannesu: Kako je popularni magazin uklonio palestinsku zastavicu Guya Pearcea

Zasljepljujući spektakl kinematografije, mode i glamura, filmski festival u Cannesu je poznat po tome što slavi arthouse i evropsku kinematografiju u svom najboljem izdanju.

Od njegovog nastanka 1946. godine, fotografi su nestrpljivo fotografisali velike i dobrobiti šoubiznisa dok se spuštaju na grad na francuskoj rivijeri na godišnji festival. 

Ali ove godine, fotografija koju je napravila francuska podružnica američkog mjesečnog časopisa Vanity Fair postala je viralna iz neočekivanih razloga.

Australski glumac Guy Pearce pridružio se kolegama glumcima Cate Blanchett i Pascale Kann , supermodelu Belli Hadid i marokanskoj rediteljki  Asmae El Moudir u iskazivanju čina solidarnosti s Palestincima usred izraelskog napada na Gazu , dok je nosio iglu za palestinsku zastavu i narukvicu u boje zastave zemlje.

Vanity Fair je 21. maja uključio Pearceovu fotografiju u članak pod naslovom ‘ Diary cannois du jour ‘ (Dnevni kanski dnevnik), koji je prikazao nekoliko fotografija poznatih ličnosti koje prisustvuju festivalu.

Na Pearceovoj slici, glumac se mogao vidjeti kako se smiješi za kameru u crnom smokingu Yves Saint Laurent. Ali jedan važan detalj na njegovom lijevom reveru je nedostajao: igla palestinske zastave.

Egipatski novinar Ahmed Hathout primijetio je promjenu i oglasio se na X, nekadašnjem Twitteru, da objavi incident.

Pearce je – kao da predviđa šta bi se moglo dogoditi, prema nekim korisnicima – spojio je iglu s neupadljivom narukvicom u bojama palestinske zastave, koja nije fotošopirana. 

“On je genije za ovo. ZNAO je da ne vjeruje zapadnim medijima”, izjavio je Hathat na X. 

Korisnici na mreži ismijavali su Vanity Fair jer su zaboravili narukvicu.

Nekoliko korisnika društvenih mreža također je podijelilo svoje nezadovoljstvo, optužujući Vanity Fair za cenzuru na demonstracijama propalestinske solidarnosti, a jedan korisnik je komentirao : “Sjećate se kako ste odrastali uz lekcije o Staljinovi [sic] totalitarnoj upotrebi photoshopa?”

“Ovo je podsjetnik da će mediji… učiniti sve i sve da sakriju bilo kakav oblik solidarnosti”, rekao je jedan korisnik TikToka.

Vanity Fair France se 26. maja izvinio pod Hathatovim objavom: “Dobro veče. Greškom smo objavili izmijenjenu verziju ove fotografije na web stranici. Originalna verzija je objavljena na Instagramu istog dana. Ispravili smo našu grešku i izvinjavamo se.”

Članak “Daily Cannes diary” na web stranici publikacije sada prikazuje ispravnu sliku. 

Nekoliko korisnika je odgovorilo časopisu, rekavši da vjeruju da je to bila namjerna urednička odluka.

“Ovo nije greška. Prestanite sa svojim lažima. Upravo ste to ispravili jer ste se popeli na internetu i postalo je viralno. Sramota”, objavio je jedan korisnik na francuskom.

“Zašto ste uopće ‘izmijenili’ fotografiju da biste uklonili palestinsku zastavu?” upitao je drugi korisnik. “To je pitanje na koje je potreban brz odgovor.”

Zašto je Vanity Fair koristio uređenu sliku na svojoj web stranici ostaje nejasno. Middle East Eye je zatražio komentar, ali nije dobio odgovor do trenutka objavljivanja. 

Pearce, koji je 2011. osvojio nagradu Emmy za najbolju sporednu mušku ulogu, bio je glasni zagovornik Palestine.

U decembru 2022. pozvao je na bojkot atletskog brenda Puma zbog njegovog partnerstva sa Izraelskim fudbalskim savezom (IFA).

Ovo su kritizirali palestinski aktivisti jer je fudbalskim timovima IFA dozvoljeno da igraju na okupiranoj teritoriji na Zapadnoj obali, kršeći kako međunarodno pravo, tako i pravila koja je postavila fudbalska upravljačka tijela, Fifa.

U decembru 2023. Puma je prekinula svoje jednogodišnje sponzorstvo nad izraelskim timom. Uprkos tome što je brend tvrdio da smanjenje sredstava nije povezano sa međunarodnim pozivima na bojkot, ovaj potez je nadaleko slavljen kao pozitivan primjer efikasnosti bojkota. 

Previous Na današnji dan '95. ubijen bosanski ministar vanjskih poslova, dr Irfan Ljubijankić
Next Beograd: Predao se drugi maloljetnik osumnjičen za ubistvo Đorđa Mijatovića

You might also like

BAŠTINA

Franjevački muzej Jajce čuvar svjedoka vremena

Stotinu godina od otvaranja prvog muzejskog postava, jajački su franjevci muzej 2005. godine ponovno otvorili za javnost. Franjevački muzej Jajce smješten je u Franjevačkom samostanu Sv. Luke koji je izgrađen

KULTURA I UMJETNOST

Koncert “Sevdah za sva vremena” u Sarajevu: Kultura je jedan od temelja naroda i postojanja naroda

Velikim koncertom “Sevdah za sva vremena”, na Baščaršijskom trgu u Sarajevu, Udruženje “Promokultura” Art kuća sevdaha i Udruženje estradnih izvođača Kantona Sarajevo, obilježilo je 11. godišnjicu postojanja Art kuće sevdaha,

KULTURA I UMJETNOST

Moja TV će biti ekskluzivna platforma odličnih bosanskih filmova i serija

Na inicijativu v.d. generalnog direktora BH Telecoma Sedina Kahrimana i v.d. izvršnog direktora za razvoj poslovanja Elvedina Kanafije, jučer je održan sastanak sa najnagrađivanijim bh. filmskim autorima i filmskim radnicima.