Firma iz Srebrenika preusmjerila proizvodnju: Grade tunele za dezinfekciju

Firma iz Srebrenika preusmjerila proizvodnju: Grade tunele za dezinfekciju

U jeku borbe protiv koronavirusa u svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, među mjerama zaštite građana je instaliranje tunela za dezinfekciju odjeće.

Firma iz Srebrenika u Bosni i Hercegovini, koja se inače bavi proizvodnjom i ugradnjom PVC aluminijske stolarije, odlučila je dati doprinos borbi protiv koronavirusa tako što je proizvodnju preusmjerila na pravljenje tunela za dezinfekciju. Na ovaj način, u vanrednim okolnostima u kojima se našla kompletna privreda, uspijevaju biti društveno korisni i zadržati posao radnicima.

Tunele za dezinfekciju do sada su postavili u Srebreniku, na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, a u toku je postavljanje jednog i u Brčkom, javlja AA.

– Ideja potekla iz Turske –

“Ideja u vezi s tunelima za dezinfekciju je krenula od gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića, koji je to vidio u Turskoj. Prenio je to preko Kriznog štaba vlasnicima firme i onda su oni u koordinaciji sa inženjerima i uposlenicima firme osmislili idejno rješenje kako bi to moglo da izgleda i funkcioniše”, pojasnio je Mirza Salihović, šef prodaje u firmi “Herceg” Srebrenik.

Sa proizvodnjom tunela su, kako je kazao, krenuli prije četiri-pet dana. Ova vrsta tunela ima neke svoje specifičnosti tako da im je njegovo konstruisanje bilo poseban izazov.

“Na početku je to i nama bio veliki izazov, jer se ne bavimo tim stvarima i trebalo je osmisliti kako da se to implementira, od senzora pokreta, prskalica… Međutim, imamo odlične kolege inženjere, a moram pohvaliti i kolege sa Odjela bravarije, koji su pravili konstrukcije”, kazao je Salihović.

Prvobitno su, kako je istakao, u pojedinim fazama improvizirali, međutim, kako vrijeme prolazi, trude se i uspijevaju pronaći najbolja rješenja.

“Tražimo što jeftinija rješenja kako bi to bilo pristupačno i ostalim pojedincima i kompanijama, da i oni mogu iste stvari da prave. Tri tunela su postavljena na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli, jedan ispred Doma zdravlja u Srebreniku i jedan ispred MUP-a u Srebreniku. Malo prije je jedan otišao i za Zdravstveni centar Brčko”, pojasnio je Salihović, navodeći da proizvode još par komada.

– Projekat urađen na bazi donacija –

Kako je kazao, firmi nije u interesu zarada i sve se radi na bazi donacija.

“Udruženje privrednika Srebrenik je obezbijedilo novčana sredstva, a mi smo iskoristili svoje znanje i proizvodne kapacitete da to sprovedemo u djelo. Na društvenoj mreži Facebook smo postavili detaljno upustvo kako se može proizvoditi tunel i koje dijelove smo mi koristili, tako da to može iskoristiti ko god želi u BiH i šire”, poručio je Salihović.

Iskreno se nada da će i drugi slijediti njihov primjer i da ovo neće otići u komercijalne svrhe, jer je cilj pomoći narodu u BiH.

“Sve što smo uradili je besplatno. Sredstva za dezinfekciju smo dobili od jedne kompanije iz Srebrenika. To sredstvo nije opasno za ljude. Radi na principu da se tečnost postavlja u bure, a ono je spojeno sa kabinom uz pomoć prskalica”, pojasnio je Salihović.

Zahvalili su Udruženju privrednika Srebrenik, koje je putem dobrovoljnih priloga privrednih subjekata grada omogućilo kupovinu potrebnih dijelova, te Kriznom štabu grada Srebrenika, Civilnoj zaštiti, kao i ostalima koji su učestvovali šće u ovom projektu.

Previous Malezija šalje pomoć Bosni i Hercegovini za borbu protiv koronavirusa
Next Premijer Novalić najavio dva fonda od ukupno milijardu BAM za pomoć privredi

You might also like

NAŠI DANI

Atif Dudaković izašao iz bolnice

Atif Dudaković, general Armije Republike Bosne i Hercegovine i komandant Petog korpusa, danas je nakon uspješnog liječenja izašao iz bolnice. Dudaković je u februaru primljen na Podhrastove, punkt Infektivne klinike

MADE IN BOSNIA-387

Ručne radove bosanskih žena prodaje i poznati butik u Parizu

  Članice Udruženja žena za očuvanje rukotvorina u Bosni i Hercegovini nastavljaju osvajati strana tržišta, piše coolstyle.ba. Jedan od najnovijih uspjeha je poznati pariški butik “Merci” u kojem se odnedavno

NAŠI DANI

Sjećanje na dan kad je spaljena sarajevska Vijećnica, hram kulture

Gradska vijećnica u Sarajevu, najljepši i najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog perioda, gotovo da je uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja 1992. godine. Od tad je prošlo 25 godina,